330/30.03.11 - Daňový režim příjmů vyplácených řediteli obecně prospěšné společnosti.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Trezziová, Dana Vydáno:
Daň z příjmů
330/30.03.11 - Daňový režim příjmů vyplácených řediteli obecně prospěšné společnosti
PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN S ROZPOREM
Předkládá: JUDr. Ing. Dana Trezziová, č. osvědčení 0007
Popis problému:
Podle § 9a zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech (dále OPS), který byl novelizován od 1.1.2011, je ředitel OPS statutárním orgánem obecně prospěšné společnosti, řídí činnost obecně prospěšné společnosti a jedná jejím jménem. Ředitele jmenuje a odvolává správní rada, ředitel nemůže být členem správní rady ani dozorčí rady, může se jednání těchto orgánů zúčastnit s hlasem poradním. Dle § 9a odst. 4 zákona o OPS vykonává ředitel funkci ve smluvním vztahu.
Ze zákona o OPS tedy nevyplývá, na základě jakého smluvního vztahu má ředitel OPS svoji činnost pro OPS vykonávat. Ze zákona plyne, že je statutárním orgánem, tzn., je v obdobném postavení jako jednatel ve společnosti s ručením omezeným. Příjmy jednatele jsou však v § 6 odst. 1 písm. b) ZDP explicitně uvedeny jako příjmy ze závislé činnosti, i když se nejedná o závislou činnost ve smyslu § 6 odst. 1 písm. a) ZDP; v případě ředitele OPS tomu tak není.
Podle uvedených zákonných ustanovení není ředitel OPS povinen dbát příkazů plátce, a proto se jeví jako možné postupovat v případě ředitele OPS obdobně jako např. u prokuristy, tzn., OPS má podle zákona možnost sjednat s ředitelem libovolný smluvní vztah a zdanění příjmů ředitele se pak bude řídit charakterem uzavřeného smluvního vztahu (pracovně právní vztah nebo smlouvu podle obchodního práva, např. mandátní smlouvu). Na základě uzavřeného s