336/08.06.11 - Ukončení účtování účetní jednotky - fyzické osoby v hospodářském roce vyvolané příkazem v § 7 odst. 12 ZDP.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Beránek, Petr Vydáno:
336/08.06.11 - Ukončení účtování účetní jednotky - fyzické osoby v hospodářském roce vyvolané příkazem v § 7 odst. (12) ZDP
RNDr.
Petr
Beránek
, daňový poradce, č. osvědčení 803
PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN
Zákon o účetnictví umožňuje i fyzickým osobám, pokud vedou účetnictví, účtovat v hospodářském roce. Zákon o dani z příjmu pak přikazuje některým osobám, ukončit účtování v hospodářském roce (§ 7 odst. (12) ZDP):
Uplatní-li poplatník v období, kdy účtuje v hospodářském roce, postup podle odstavců 7, 8, § 7a, 12, nebo 13, anebo má příjmy podle odstavce 1 písm. c), d) nebo podle odstavce 2, změní v tomto období způsob účtování na účtování v kalendářním roce.
Dané ustanovení s sebou přináší několik nejasností a dle názoru předkladatele několik zcela zbytečných komplikací. Cílem příspěvku je vyjasnit sporné okamžiky a popřípadě zmírnit zbytečnou tvrdost ustanovení v případech kdy toto zmírnění nevede ke snížení výběru daně.
1) Zcela nově se od 1. 1. 2011 mezi příjmy, které nutí přejít poplatníka na kalendářní rok, dostaly příjmy z pronájmu obchodního majetku uvedené v § 7 odst. (2) písm. e) ZDP. Je přitom nutné zdůraznit, že sem zákon zahrnuj