547/26.06.19 - Tvorba a rozpouštění daňových opravných položek v situaci jednoho či více spoludlužníků

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Čirková, Lucie; Krch, David Vydáno:
547/26.06.19
Tvorba a rozpouštění daňových opravných položek v situaci jednoho či více spoludlužníků
Ing.
Lucie
Čirková,
daňový poradce, číslo osv. 4885
Ing.
David
Krch,
daňový poradce, číslo osv. 3560
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnit otázku vzniku okamžiku povinného rozpouštění daňových opravných položek u pohledávek, které jsou věřitelem vymáhány u jednoho nebo více spoludlužníků.
Situace v praxi, o které se jedná
V praxi je zcela běžné, že dodavatel si v různé fázi dodávky (tj. před dodávkou, v průběhu dodávky nebo i po její realizaci) zajistí svou vlastní pohledávku tak, že ji může vymáhat současně u více dlužníků. Jedná se o postup, který dodavatel v postavení věřitele uplatní zejména v situaci, kdy očekává, že se odběratel může dostat nebo případně již reálně dostane do platebních potíží a následného úpadku a věřitel chce mít možnost svou pohledávku plně uspokojit u jiného dlužníka resp. spoludlužníka.
Z hlediska pravidel pro tvorbu daňových opravných položek dle zákona č. 593/1992 Sb. o rezervách pro zjištění základu daně (dále jen „ZoR“) lze výchozí situaci shrnout následujícím způsobem:
1.
Na straně věřitele se jedná o zajištění rizik plynoucích z případné nedobytnosti své vlastní pohledávky za dlužníkem, u které jsou splněny obecně podmínky