Digitalizace státní správy podruhé: Elektronická identifikace a autentizace

Právo na elektronickou identifikaci a autentizaci zakotvené v digitální ústavě znamená právo na digitální komunikaci se státem a přístup k veřejným službám. Prostřednictvím různých identifikačních prostředků s různou úrovní záruky lze prokázat svou totožnost při online službách.

Existují však i výjimky z práva na elektronickou identifikaci a autentizaci, stejně tak i možnost vzdáleného přeshraničního prokázání totožnosti prostřednictvím Národního bodu a národního uzlu eIDAS.

Jenom pro připomenutí, za „digitální ústavu“ se označuje zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby (dále jen „DÚ“), který byl přijat v roce 2019. Jeho cílem je zakotvit právo občanů na digitální komunikaci se státem a usnadnit jim přístup k veřejným službám.

V minulém příspěvku jsme si přiblížili, jaká jsou práva fyzických a právnických osob na poskytnutí digitálních služeb orgány veřejné moci při výkonu jejich působnosti a jaké jim na straně druhé odpovídají povinnosti orgánů veřejné moci při výkonu jejich působnosti.

 

Právo na elektronickou identifikaci a autentizaci

Dnes budeme hovořit o právu na elektronickou identifikaci a a