278/1998 Sb., k provedení zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 60/1998 Sb.

Schválený:
278/1998 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva financí
ze dne 12. listopadu 1998
k provedení zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou
Změna: 88/2000 Sb.
Změna: 355/2001 Sb.
Změna: 29/2003 Sb.
Změna: 407/2006 Sb.
Změna: 62/2010 Sb.
Změna: 116/2015 Sb.
Změna: 216/2016 Sb.
Změna: 42/2023 Sb.
Ministerstvo financí stanoví podle § 3 odst. 1, § 4 odst. 5 a 7, § 6 odst. 2, 9 a 12 zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 60/1998 Sb., (úplné znění vyhlášeno pod č. 151/1998 Sb.), (dále jen "zákon"):
 
§ 1
zrušen
 
§ 2
Způsob výpočtu pojistné kapacity exportní pojišťovny
(K § 4 odst. 5 zákona)
Výpočet požadované pojistné kapacity exportní pojišťovna provede jako součet úhrnných hodnot vývozních úvěrových rizik
a) krytých platnými pojistnými smlouvami snížených o hodnoty předpokládaných splátek pojištěných úvěrů,
b) obsažených ve smlouvách z aktivní zajišťovací činnosti,
c) obsažených ve smlouvách o příslibu pojištění a
d) navržených v rozpracovaných pojistných smlouvách, jejichž uzavření lze kvalifikovaně předpokládat v kalendářním roce, na který je státní rozpočet sestavován.
 
§ 3
Způsob tvorby fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik
(K § 4 odst. 7 zákona)
(1) Fondy pro pojišťování vývozních úvěrových rizik, které vytváří exportní pojišťovna, jsou tvořeny odděleně od ostatních fondů podle zdrojů, jimiž jsou
a) příděly ze zisku na základě rozhodnutí valné hromady nebo akcionáře vykonávajícího působnost valné hromady,
b) dotace ze státního rozpočtu určené na tvorbu těchto fondů.
(2) Požadavek na dotace ze státního rozpočtu podle odstavce 1 písm. b) uplatní exportní pojišťovna vůči Ministerstvu financí (dále jen "ministerstvo") při sestavování státního rozpočtu na příslušný rozpočtový rok. Tento požadavek exportní pojišťovna zdůvodní rozborem
a) stavu fondů a rezerv pro pojištění vývozních úvěrových rizik ve vazbě na aktuální a předpokládaný vývoj pojistné angažovanosti4) a
b) hodnoty aktuální a předpokládané výše primárního kapitálu ve vazbě na aktuální a předpokládaný vývoj solventnostního kapitálového požadavku a minimálního kapitálového požadavku podle § 4a odst. 3 a § 8 odst. 7 zákona a podle zákona upravujícího pojišťovnictví.
(3) Při zpracování návrhu výše dotace ze zdrojů státního rozpočtu pro doplnění pojistných fondů podle odstavce 2 písm. a) se vychází ze stavu fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik vytvořených ze státního rozpočtu v předcházejících letech, z předpokládaných změn těchto fondů po přídělech z rozdělení zisku společnosti, ze stavu technických rezerv vypočítaných podle zákona upravujícího pojišťovnictví, a dále z odhadu očekávaných peněžních toků z přijatého pojistného, zaplaceného zajistného, vyplacených pojistných plnění a vymožených pohledávek v běžném účetním období a v roce, na který je státní rozpočet sestavován. Při zpracování návrhu výše dotace ze zdrojů státního rozpočtu pro doplnění pojistných fondů podle odstavce 2 písm. b) vychází exportní pojišťovna z aktuálních hodnot primárního kapitálu, solventnostního kapitálového požadavku a minimálního kapitálového požadavku a z předpokladu hodnot těchto veličin na konci jednotlivých čtvrtletí roku, na který je státní rozpočet sestavován, to vše v závislosti na aktuálním a předpokládaném vývoji pojistné angažovanosti v tomto období.
(4) Uvolňování schválených dotací ze státního rozpočtu probíhá podle rozhodnutí ministerstva na základě žádosti exportní pojišťovny o doplnění fondů podle odstavce 1 v návaznosti na požadavek podle odstavce 2, ve které exportní pojišťovna uvede aktuální stav pojistné angažovanosti, stav technických rezerv vypočítaných podle zákona upravujícího pojišťovnictví a pojistných fondů a předpoklad vývoje hodnot těchto veličin na nadcházející období minimálně 90 dnů, při zohlednění předpokládaných peněžních toků z přijatého pojistného, zaplaceného zajistného, vyplacených pojistných plnění a vymožených pohledávek v tomto období. Dále exportní pojišťovna uvede v žádosti aktuální hodnoty primárního kapitálu, solventnostního kapitálového požadavku a minimálního kapitálového požadavku a předpoklad hodnot těchto veličin na konci jednotlivých čtvrtletí běžného účetního období. Tyto předpoklady jsou kvalifikovaným odhadem exportní pojišťovny.
(5) V případě poklesu hodnoty primárního kapitálu exportní pojišťovny pod výši podle § 4a odst. 3 zákona nebo pod výši minimálního kapitálového požadavku v průběhu roku nebo nařídí-li Česká národní banka exportní pojišťovně předložit jí ke schválení ozdravný plán nebo plán krátkodobého financování, požádá bez zbytečného odkladu exportní pojišťovna v souladu s § 8 odst. 7 zákona ministerstvo o doplnění fondů podle odstavce 1 v návaznosti na požadavek podle odstavce 2. V žádosti exportní pojišťovna uvede zdůvodnění nedostatečnosti jejího primárního kapitálu k plnění solventnostního kapitálového požadavku a minimálního kapitálového požadavku včetně předpokladu budoucího vývoje primárního kapitálu, solventnostního kapitálového požadavku a minimálního kapitálového požadavku na konci každého kalendářního roku v nejbližších třech letech, to vše v závislosti na aktuálním a předpokládaném vývoji pojistné angažovanosti v tomto období, a návrh opatření vedoucích ke snížení jejího rizikového profilu. Tyto předpoklady jsou kvalifikovaným odhadem exportní pojišťovny.
(6) V případě, že by v důsledku pojistného plnění došlo u exportní pojišťovny v průběhu roku k poklesu zůstatku fondů a rezerv5) pod hranici stanovenou v § 4, exportní pojišťovna požádá ministerstvo o doplnění fondů podle odstavce 2.
(7) Celková výše fondů a rezerv5) nesmí na dobu delší než 3 měsíce poklesnout pod částku 1,5 mld. Kč.
(8) V případě očekávaného poklesu fondů a rezerv5) pod hranici stanovenou v odstavci 7 postupuje exportní pojišťovna takto:
a) při skončení kalendářního čtvrtletí oznámí ministerstvu přehled očekávaných případů pojistného plnění,
b) v den vyhotovení protokolu, který obsahuje výsledky šetření pojistné události, oznámí data a částky pojistného plnění,
c) předloží ministerstvu zdůvodněný požadavek na doplnění fondů způsobem uvedeným v odstavci 2.
(9) Po posouzení oprávněnosti požadavků podle odstavců 4, 5 a 8 písm. c) je požadovaná částka uvolněna jako dotace ze státního rozpočtu s určením na tvorbu fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik.
 
§ 4
Poměr mezi výší fondů a rezerv a objemem pojistné angažovanosti
(K § 4 odst. 7 zákona)
Pro zajištění bezpečného provozu exportní pojišťovny se stanoví poměr mezi výší fondů a rezerv5) ve výši nejméně 8 % z objemu pojistné angažovanosti4), snížené o pojistnou angažovanost krytou pasivním zajištěním6). Pro pojišťovací případy s mimořádně vysokým pojistným rizikem se stanoví poměr mezi výší fondů a rezerv5) ve výši nejméně 35 % z objemu pojistné angažovanosti4), snížené o pojistnou angažovanost krytou pasivním zajištěním6).
 
§ 5
Podíl exportní pojišťovny na pojistném plnění s využitím rezerv a fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik
(K § 4 odst. 7 zákona)
Zdroje exportní pojišťovny se v případě pojistného plnění použijí v tomto pořadí:
a) technické rezervy na pojistná plnění exportní pojišťovny z vývozních úvěrových rizik,
b) fondy tvořené podle § 3 odst. 1 písm. a) do úplného vyčerpání včetně nerozděleného zisku z minulých let, a to výlučně na úhradu ztráty vzniklé za běžné účetní období,
c) fondy tvořené podle § 3 odst. 1 písm. b), a to výlučně na úhradu ztráty vzniklé za běžné účetní období.
 
§ 6
zrušen
 
§ 7
Požadavek na zahrnutí peněžních prostředků určených na dotace na úhradu ztrát
(1) Požadavek na zahrnutí peněžních prostředků určených na dotaci na úhradu ztrát vyplývajících exportní bance z provozování dlouhodobého podpořeného financování (dále jen "dotace na úhradu ztrát") do návrhu státního rozpočtu uplatní exportní banka u Ministerstva financí při sestavování státního rozpočtu na příslušný rozpočtový rok.
(2) Požadavek podle odstavce 1 exportní banka uplatní do konce měsíce února každého roku na základě kvalifikovaného odhadu výše dotace na úhradu ztrát podle § 6 odst. 4 zákona a
a) přehledu o stavu závazků vyplývajících ze smluv o získávání dlouhodobých finančních zdrojů uzavřených ke dni předložení žádosti o poskytnutí dotace na úhradu ztrát podle § 6 odst. 4 zákona,
b) přehledu o předpokládaném objemu dlouhodobých finančních zdrojů v rozpočtovém roce splatných,
c) analýzy předpokládané potřeby získání nových finančních zdrojů ve vazbě na jejich užití k 31. prosinci příslušného rozpočtového roku,
d) podkladů a dokumentů, na jejichž základě byl tento požadavek zpracován.
(3) K požadavku podle odstavce 1 přiloží exportní banka Ministerstvu financí kvalifikovaný odhad požadavku na dotace ze státního rozpočtu pro střednědobý výhled pro další dva roky následující po aktuálním rozpočtovém roce. Tento kvalifikovaný odhad požadavku exportní banka doloží střednědobým výhledem těchto položek:
a) čisté úrokové výnosy,
b) čisté výnosy z poplatků a provizí,
c) zisk nebo ztráta z finančních činností,
d) správní náklady a odpisy,
e) ostatní provozní výnosy a náklady,
f) rezervy a opravné položky.
 
§ 7a
Žádost o poskytnutí dotace na úhradu ztrát
(1) Žádost o poskytnutí dotace na úhradu ztrát podle § 6 odst. 4 zákona exportní banka předkládá na základě auditovaných výsledků hospodaření a vyčíslení nároku na dotaci k 31. prosinci daného roku, a to nejpozději do 15. dubna roku následujícího.
(2) Žádost o poskytnutí dotace na úhradu ztrát exportní banka nepředkládá, není-li vykázána ztráta podle § 6 odst. 4 zákona.
(3) Žádost o poskytnutí dotace na úhradu ztrát obsahuje
a) požadovanou výši dotace na úhradu ztrát za předcházející rozpočtový rok,
b) informaci o stavu státní záruky,
c) přehled obchodních případů uspořádaný podle typu obchodu a v případě obchodních případů typu úvěrových obchodů v členění podle pravidel pro posuzování aktiv, která vydává Česká národní banka na základě zákona o bankách, který obsahuje tyto informace o každém sjednaném obchodním případu v rámci dlouhodobého podpořeného financování:
1. číslo smlouvy nebo obchodního případu,
2. identifikaci smluvních stran pro každý obchodní případ, kterou je obchodní firma nebo název, sídlo a identifikační číslo osoby, je-li přiděleno,
3. údaj, zda smluvní strana je například exportérem, dodavatelem pro vývoz, dovozcem, garantem nebo ručitelem,
4. typ obchodu,
5. výši uzavřeného obchodu vyjádřenou v měně, ve které byl obchod uzavřen, a v korunách českých,
6. výši úvěrového rámce a příslibu,
7. způsob čerpání smluvního plnění,
8. způsob a hodnotu zajištění,
9. výši pohledávky bez opravné položky a vytvořenou výši opravné položky, rezervy, náklady na odpisy k dané pohledávce a
10. informace o modifikaci finančních aktiv podle IFRS 9 (Mezinárodní standardy účetního výkaznictví) a
d) informaci o činnostech v rámci programů pro vydávání cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů v daném období.
(4) K žádosti o poskytnutí dotace na úhradu ztrát podle § 6 odst. 4 zákona se v elektronické podobě na elektronickém nosiči dat přikládají
a) hlavní účetní kniha v rozsahu dat a informací k podpořenému financování s nárokem na dotaci v podrobném členění uzavřená k poslednímu dni období, ke kterému se žádost vztahuje,
b) všechna data a informace, na jejichž základě byl exportní bankou proveden výpočet dotace na úhradu ztrát z podpořeného financování s nárokem na dotaci, a to ve strukturované tabulkové podobě,
c) zpráva statutárního auditora o ověření účetní závěrky roku, ke kterému se vztahuje tato žádost o dotaci, a
d) všechna data a informace, na jejichž základě byl exportní bankou proveden výpočet 100 bazických bodů podle § 6 odst. 2 zákona, a to v tabulkové podobě.
 
§ 7b
Kontrola správnosti výše dotace na úhradu ztrát a způsob poskytnutí
(1) Dotaci na úhradu ztrát Ministerstvo financí poskytne na základě výsledku kontroly správnosti vyčíslení výše dotace na úhradu ztrát. Kontrolu správnosti vyčíslení výše dotace na úhradu ztrát podle § 6 odst. 4 zákona Ministerstvo financí zahájí bezodkladně po podání žádosti.
(2) Příslušnou výši dotace na úhradu ztrát zašle Ministerstvo financí exportní bance na účet podřízený státní pokladně vedený u České národní banky podle zákona o rozpočtových pravidlech.
 
§ 8
Dorovnávání úrokových rozdílů
(K § 7b odst. 7 zákona)
(1) Úrokový rozdíl se vypočítává podle vzorce:
       JÚ x Rfix     Ds     JÚ x (Rt + Mb)     Ds
ÚR =  ----------- x ---- - ---------------- x ----- ,
         100         365         100           365
 
kde:
ÚR   je úrokový rozdíl,
JÚ   je jistina úvěru,
Rfix je sjednaná pevná úroková sazba v procentech ročně,
Ds   je počet dní úročeného salda jistiny úvěru v zúčtovacím období,
Rt   je pohyblivá úroková sazba v procentech ročně,
Mb   je systémová marže banky vývozce.
(2) Pro účely stanovení pohyblivé úrokové sazby se použije šestiměsíční úroková sazba IBOR pro měnu, ve které je poskytnut vývozní úvěr, uveřejněná agenturou Reuters dva pracovní dny před začátkem období, za které se provádí dorovnání.
(3) Úrokovou sazbou IBOR pro měnu, ve které je poskytnut vývozní úvěr, se rozumí:
a) EURIBOR pro EUR,
b) LIBOR pro ostatní měny, pro které je stanovován a uveřejňován,
c) národní - IBOR pro měny, pro které není LIBOR stanovován a uveřejňován.
(4) Pro účely přepočtu úrokového rozdílu na české koruny se použije kurz české koruny k měně, ve které je poskytnut vývozní úvěr, vyhlášený Českou národní bankou pro poslední den úrokového období, ze kterého se úrokový rozdíl počítá. Výsledná částka se zaokrouhluje dolů na celé koruny.
 
§ 8a
Výše systémové marže banky vývozce
(K § 1 odst. 4 zákona)
Systémová marže banky vývozce se stanoví přirážkou ve výši 0,5 % ročně k pohyblivé úrokové sazbě IBOR podle § 8 odst. 2.
 
§ 9
Zrušuje se vyhláška č. 217/1995 Sb., k provedení § 9 písm. a) a b) zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů.
 
§ 10
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.
Ministr:
Mgr. Svoboda v. r.
 
Příl.1
zrušena
 
Příl.2
zrušena
1) § 5 odst. 1 zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů.
2) § 7 odst. 1 zákona č. 58/1995 Sb., ve znění zákona č. 60/1998 Sb.
3) § 6 odst. 6 zákona č. 58/1995 Sb., ve znění zákona č. 60/1998 Sb.
4) § 2 písm. s) zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 282/2002 Sb.
5) § 4 odst. 3 zákona č. 58/1995 Sb.
6) § 2 odst. 1 písm. e) zákona č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů.

Související dokumenty