54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití

Schválený:
54/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 30. ledna 2004
o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Změna: 402/2006 Sb.
Změna: 473/2006 Sb.
Změna: 157/2008 Sb.
Změna: 35/2012 Sb.
Změna: 46/2014 Sb.
Změna: 39/2018 Sb.
Změna: 80/2021 Sb.
Změna: 80/2021 Sb. (část)
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) a i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon"):
 
ČÁST 1
OBECNÁ USTANOVENÍ
 
§ 1
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1a) druhy potravin, požadavky na zdravotní nezávadnost potravin určených pro zvláštní výživu, jejich složení, označování a podmínky a způsob jejich použití.
 
§ 2
Pro účely této vyhlášky se rozlišují následující kategorie potravin
a) mléčná výživa malých dětí,
b) obilné příkrmy a potraviny pro malé děti,
c) potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové.
 
§ 3
zrušen
 
ČÁST 2
MLÉČNÁ VÝŽIVA MALÝCH DĚTÍ
 
§ 4
zrušen
 
§ 5
Požadavky na složení mléčné výživy malých dětí
(1) Požadavky na použití vitaminů, minerálních látek a dalších látek jsou upraveny v příloze č. 3 k této vyhlášce.
(2) Na požadavky na čistotu látek uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce se obdobně použije přímo použitelný předpis Evropské unie, kterým se stanoví specifikace potravinářských přídatných látek1e).
(3) Mléčná výživa malých dětí
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua pesticidů v množství překračujícím množství 0,01 mg/kg výrobku, jak je nabízen ke spotřebě, nebo po obnově podle pokynů výrobce, pro každý jednotlivý pesticid.
(4) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí se nesmí používat zemědělské produkty ošetřené pesticidy, které jsou upraveny v příloze č. 11 k této vyhlášce. Přitom za zemědělský produkt neošetřený těmito pesticidy se považuje produkt, v němž
a) obsah reziduí pesticidů upravených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení,
b) obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení.
(5) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí musí být dodrženy zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů, které jsou uvedeny v příloze č. 12 k této vyhlášce.
(6) Obsah reziduí pesticidů a zvláštní maximální limity stanovené v odstavcích 4 a 5 se vztahují na potraviny, které jsou určené ke spotřebě nebo připravené k použití podle návodu výrobce.
 
§ 6
Označování mléčné výživy malých dětí
(1) Na obalu mléčné výživy malých dětí musí být uvedena
a) v názvu potraviny slova "mléčná výživa malých dětí", jde-li o výživu malých dětí vyrobenou výhradně z bílkovin kravského nebo kozího mléka, a
b) informace o tom, že by potravina měla tvořit pouze součást smíšené a vyvážené stravy malého dítěte.
(2) U mléčné výživy malých dětí může označení kromě číselných údajů o množství vitaminů a minerálních látek obsahovat také vyjádření procentního podílu referenční hodnoty podle tabulky č. 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce ve 100 ml výrobku připraveného k použití podle návodu výrobce.
 
ČÁST 3
OBILNÉ PŘÍKRMY A POTRAVINY PRO MALÉ DĚTI
 
§ 7
zrušen
 
§ 8
Požadavky na složení obilných a ostatních příkrmů
(1) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti se vyrábějí
a) ze surovin, jejichž vhodnost pro zvláštní výživu kojenců a malých dětí byla prokázána všeobecně uznávanými vědeckými poznatky,
b) s použitím vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v přílohách č. 7 až č. 10.
(2) Požadavky na základní složení obilných příkrmů a potravin pro malé děti jsou uvedeny v přílohách č. 7 a č. 8.
(3) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím 0,01 mg/kg výrobku (vztahuje se na výrobek, jak je nabízen ke spotřebě nebo po obnově podle pokynů výrobce),
d) se nesmí použít pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti v nebo na zemědělských produktech pesticidy uvedené v příloze č. 11. Současně platí tyto podmínky:
1. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován v souladu s technickým pokrokem,
2. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován na základě údajů o znečištění životního prostředí,
e) zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů a pro obilné příkrmy a potraviny pro malé děti jsou uvedeny v příloze č. 12.
(4) Limity stanovené v odstavci 3 písm. d) a e) se vztahují na potraviny, které jsou určeny ke konzumaci nebo připravené podle návodu výrobce ke konzumaci.
 
§ 9
Označování obilných příkrmů a potravin pro malé děti
(1) Na obalu obilných příkrmů nebo potravin pro malé děti se uvede
a) označení věku kojence nebo malého dítěte, kterému je příkrm určen. Uvedený věk kojence nesmí být u žádného výrobku nižší než ukončený čtvrtý měsíc; u výrobků doporučených od ukončených čtyř měsíců se smí uvádět, že jsou od tohoto věku vhodné, pokud nezávislé osoby kvalifikované v lékařství, výživě nebo farmacii nestanoví jinak,
b) informace, zda potravina obsahuje lepek, je-li vyznačený věk pro použití potraviny nižší šesti měsíců,
c) využitelná energetická hodnota vyjádřená v kJ i v kcal na 100 g nebo 100 ml výrobku a číselně vyjádřený obsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce,
d) číselně vyjádřená průměrná hodnota obsahu vitaminů a minerálních látek podle příloh č. 7 a č. 8 ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce.
(2) Na obalu obilných příkrmů a potravin pro malé děti lze dále uvést pouze
a) číselně vyjádřené průměrné množství vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v příloze č. 9 ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud se na tento údaj nevztahuje odstavec 1 písm. d),
b) číselné údaje o vitaminech a minerálních látkách uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 5 vyjádřených jako procentní podíl tam uvedených referenčních hodnot ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud množství přítomných látek představuje nejméně 15 % jejich referenční hodnoty,
c) výživové nebo zdravotní tvrzení za podmínek stanovených přímo použitelným předpisem Evropské unie o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin4).
 
ČÁST 4
zrušena
 
§ 10
zrušen
 
§ 11
zrušen
 
§ 12
zrušen
 
ČÁST 5
zrušena
 
§ 13
zrušen
 
§ 14
zrušen
 
§ 15
zrušen
 
ČÁST 6
zrušena
 
§ 16
zrušen
 
§ 17
zrušen
 
ČÁST 7
zrušena
 
§ 18
zrušen
 
§ 19
zrušen
 
ČÁST 8
zrušena
 
§ 20
zrušen
 
§ 21
zrušen
 
ČÁST 9
POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY NEBO BEZLAKTÓZOVÉ
 
§ 22
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí
a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě,
b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.
(2) Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové jsou určeny pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů.
 
§ 23
Označování potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových
Kromě informací o potravinách stanovených nařízením o poskytování informací5) se na obalu potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových uvede informace o obsahu laktózy v gramech ve 100 g nebo 100 ml potraviny.
 
ČÁST 10
zrušena
 
§ 24
zrušen
 
§ 25
zrušen
 
ČÁST 11
zrušena
 
§ 26
zrušen
 
§ 27
zrušen
 
ČÁST 12
zrušena
 
§ 28
zrušen
 
§ 29
zrušen
 
§ 30
zrušen
 
§ 31
Přechodné ustanovení
Potraviny, které byly vyrobeny a budou uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
 
§ 32
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se vyhláška č. 23/2001 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití.
 
§ 33
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. února 2004.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.
 
Příloha 1
zrušena
 
Příloha 2
zrušena
 
Příloha 3
Vitaminy, minerální látky a další látky
Tabulka č. 1 

Vitaminy
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin                   Chemický název vitaminu
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin A                 retinylacetát
                          retinylpalmitát
                          retinol
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin D                 vitamin D2 (ergokalciferol)
                          vitamin D3 (cholekalciferol)
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B1                thiamin hydrochlorid
                          thiamin mono dusičnan
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B2                riboflavin
                          riboflavin-5'-fosforečnan sodný
------------------------- ---------------------------------------
Niacin                    nikotinamid
                          kyselina nikotinová
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B6                pyridoxin hydrochlorid
                          pyridoxin-5 '-fosforečnan
------------------------- ---------------------------------------
Kyselina listová          kyselina listová
------------------------- ---------------------------------------
Kyselina pantothenová     D-pantothenát vápenatý
                          D-pantothenát sodný
                          dexpanthenol
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B12               kyanokobalamin
                          hydroxykobalamin
------------------------- ---------------------------------------
Biotin                    D-biotin
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin C                 kyselina L-askorbová
                          L-askorban sodný
                          L-askorban vápenatý
                          kyselina 6-palmityl-L-askorbová 
                          (askorbylpalmitan)
                          askorban draselný
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin E                 D-alfa-tokoferol
                          DL-alfa-tokoferol
                          D-alfa-tokoferylacetát
                          DL-alfa-tokoferylacetát
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin K                 fylochinon (fytomenadion)
        

------------------------- ---------------------------------------

Tabulka č. 2

Minerální látky

Minerální látka            Povolené soli
------------------------- ---------------------------------------
Vápník (Ca)               uhličitan vápenatý
                          chlorid vápenatý
                          vápenaté soli kyseliny citronové
                          glukonan vápenatý
                          glycerolfosforečnan vápenatý
                          mléčnan vápenatý
                          vápenaté soli kyseliny orthofosforečné
                          hydroxid vápenatý
------------------------- ---------------------------------------
Hořčík (Mg)               uhličitan hořečnatý
                          chlorid hořečnatý
                          oxid hořečnatý
                          hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné
                          síran hořečnatý
                          glukonan hořečnatý
                          hydroxid hořečnatý
                          hořečnaté soli kyseliny citronové
------------------------- ---------------------------------------
Železo (Fe)               citronan železnatý
                          glukonan železnatý
                          mléčnan železnatý
                          síran železnatý
                          citronan železito-amonný
                          fumaran železnatý
                          difosforečnan železitý 
                          (pyrofosforečnan železitý)
                          bisglycinát železnatý
------------------------- ---------------------------------------
Měď (Cu)                  citronan měďnatý
                          glukonan měďnatý
                          síran měďnatý
                          komplex měď-lysin
                          uhličitan měďnatý
------------------------- ---------------------------------------
Jod (I)                   jodid draselný
                          jodid sodný
                          jodičnan draselný
------------------------- ---------------------------------------
Zinek (Zn)                octan zinečnatý
                          chlorid zinečnatý
                          mléčnan zinečnatý
                          síran zinečnatý
                          citronan zinečnatý
                          glukonan zinečnatý
                          oxid zinečnatý
------------------------- ---------------------------------------
Mangan (Mn)               uhličitan manganatý
                          chlorid manganatý
                          citronan manganatý
                          síran manganatý
                          glukonan manganatý
------------------------- ---------------------------------------
Sodík (Na)                hydrogenuhličitan sodný
                          chlorid sodný
                          citronan sodný
                          glukonan sodný
                          uhličitan sodný
                          mléčnan sodný
                          sodné soli kyseliny orthofosforečné
                          hydroxid sodný
------------------------- ---------------------------------------
Draslík (K)               hydrogenuhličitan draselný
                          uhličitan draselný
                          chlorid draselný
                          draselné soli kyseliny citronové
                          glukonan draselný
                          mléčnan draselný
                          draselné soli kyseliny orthofosforečné
                          hydroxid draselný
------------------------- ---------------------------------------
Selen (Se)                selenan sodný
                          seleničitan sodný
------------------------- ---------------------------------------

Tabulka č. 3
------------------------- ----------------------------
Aminokyseliny a jiné sloučeniny dusíku
------------------------- ----------------------------
L-arginin a hydrochlorid argininu pouze pro počáteční
kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných
bílkovin a pokračovací kojeneckou výživu vyrobenou
z hydrolyzovaných bílkovin s obsahem bílkovin v rozmezí
0,45 g/100 kJ (1,80 g/100 kcal) - 0,56 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal)
L-cystin a hydrochlorid L-cystinu
L-histidin a hydrochlorid L-histidinu
L-isoleucin a hydrochlorid L-isoleucinu
L-leucin a hydrochlorid L-leucinu
L-lysin a hydrochlorid L-lysinu
L-cystein a hydrochlorid L-cysteinu
L-methionin
L-fenylalanin
L-threonin
L-tryptofan
L-tyrosin
L-valin
L-karnitin a hydrochlorid L-karnitinu
L-karnitin-L-tartarát
taurin
cytidin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl 
uridin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl 
adenosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl 
guanosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl 
inosin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl
------------------------- ----------------------------

Tabulka č. 4

----------------------
Jiné nutriční látky
----------------------
cholin
chlorid cholinu
citronan
cholinu
dvojvinan
cholinu
inositol
----------------------
 
 
Příloha 4
zrušena
 
Příloha 5
Referenční hodnoty vitaminů a minerálních látek pro označování výživové hodnoty
Tabulka č. 1 

Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti
-------------------------------------------------------
Vitamin / minerální        jednotka       Referenční
látka                                     hodnota pro
                                          označování
-------------------------------------------------------
Vitamin A                    mikrog             400
Vitamin D                    mikrog             10
Vitamin C                    mg                 25
thiamin                      mg                 0,5
riboflavin                   mg                 0,8
ekvivalenty niacinu          mg                 9
Vitamin B6                   mg                 0,7
Kyselina listová             mikrog             100
Vitamin B12                  mikrog             0,7
Vápník                       mg                 400
Železo                       mg                 6
Zinek                        mg                 4
jód                          mikrog             70
selen                        mikrog             10
měď                          mg                 0,4
-------------------------------------------------------
 
Tabulka č. 2: Mléčná výživa malých dětí
 

-------------------------------------------------------
Vitamin/minerální         jednotka         Referenční
látka                                      hodnota pro
                                           označování
-------------------------------------------------------                                           
Vitamin A                 mikrog              400
Vitamin D                 mikrog              7
Vitamin E                 mg TE *)            5
Vitamin K                 mikrog              12
Vitamin C                 mg                  45
Thiamin                   mg                  0,5
Riboflavin                mg                  0,7
Niacin                    mg                  7
Vitamin B6                mg                  0,7
Kyselina listová          mikrog              125
Vitamin B12               mikrog              0,8
Kyselina                  mg                  3
pantothenová
Biotin                    mikrog              10
Vápník                    mg                  550
Fosfor                    mg                  550
Draslík                   mg                  1000
Sodík                     mg                  400
Chlorid                   mg                  500
Železo                    mg                  8
Zinek                     mg                  5
jód                       mikrog              80
selen                     mikrog              20
Měď                       mg                  0,5
Hořčík                    mg                  80
Mangan                    mg                  1,2
-------------------------------------------------------
*)  tokoferolekvivalent
 
 
Příloha 6
zrušena
 
Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti v sušině výrobku
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRITÉRIUM              Druh obilné  Minimum           Maximum           Poznámka
                       výživy1)     g/100 kJ          g/100 kJ
                                    (g/100 kcal)      (g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny           B, D                           1,3 (5,5)         B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně
                                                                        0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal)
                                                                        D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem
                                                                        bílkoviny, a které jsou takto označeny 
                                                                        nesmí být množství přidané bílkoviny nižší
                                                                        než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal)
                                                                        Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně
                                                                        80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu
                                                                        uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient
                                                                        účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí
                                                                        dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu
                                                                        u referenční bílkoviny.
                                                                        Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení
                                                                        výživové hodnoty směsi 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Přidané sacharidy   A, D                           1,8 (7,5)         z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše
(sacharóza, fruktóza,                                 celkem přidaných  0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal)
glukóza, glukózový                                    sacharidů
sirup nebo med)
                       B                              1,2 (5)           z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše
                                                                        0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky                A, D                           0,8 (3,3)

                       B                              1,1 (4,5)         Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ
                                                                        (3,3 g/100 kcal), pak obsah:
                                                                        - kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového
                                                                          obsahu tuků,
                                                                        - kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového
                                                                          obsahu tuků,
                                                                        - kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být 
                                                                          nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše 
                                                                          0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Minerální látky
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sodík (Na)             A, B, C, D                     0,025 (0,1)       Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li
                                                                        to z technologických důvodů nutné.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vápník (Ca)            B            0,02 (0,08)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                       D            0,012 (0,05)                        U výrobků vyrobených s použitím mléka
                                                                        (mléčné sušenky)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thiamin                A, B, C, D   25 mikrog (100 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (RE)2)       B            14 mikrog (60 mikrog)
                                    43 mikrog (180 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3)            B             0,25 mikrog (1 mikrog)     0,75 mikrog (3 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) A = jednoduché  obilné výrobky, zejména  obilné kaše, které  se
       připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny.
   B = obilné výrobky s  přidanou potravinou bohatou na bílkoviny,
       zejména obilnomléčné kaše.
   C = těstoviny,  které  se konzumují  po uvaření  ve vroucí vodě
       nebo jiné tekutině.
   D = suchary   a  sušenky,  které  se  konzumují  přímo, nebo po
       rozmělnění a  smíchání s vodou,  mlékem nebo jinou  vhodnou
       tekutinou.
2) RE = all-trans-retinolekvivalent.
3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu.
   Mezní hodnoty pro  vitamin A a vitamin D platí  i v případě, že
   jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.
 
Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------
                          1. Bílkoviny
------------------------------------------------------------------
a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso,
   drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak
   musí tvořit:
1. podíl  tohoto  masa,  drůbeže,   ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti
   výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
   nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
   použitých bílkovinných zdrojů,
3. množství bílkovin  z uvedených zdrojů  nesmí být menší  než 1,7
   g/100 kJ (7 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
   bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na
   prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu  na to, zda je výrobek
   určen jako pokrm:
1. uvedený  podíl  masa,  drůbeže,  ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých  zdrojů  bílkovin  v  součtu  nejméně  10  %  celkové
   hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností
   nebo jiných  obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně  25 % hmotnosti
   všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z těchto uvedených  zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4
   g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
   bílkovin jednotlivě  nebo v kombinaci uvedeny  v názvu výrobku,
   ale nikoli na prvním místě, pak  musí být bez ohledu na to, zda
   je výrobek určen jako pokrm, tvořit:
1. uvedený  podíl  masa,  drůbeže,  ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých  zdrojů  bílkovin  v   součtu  nejméně  8  %  celkové
   hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
   nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
   použitých bílkovinných zdrojů,
3. obsah  bílkovin z  uvedených zdrojů  nejméně 0,5  g/100 kJ (2,2
   g/100  kcal) a  celkový obsah  bílkovin pocházejících  ze všech
   zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
d) Je-li v názvu  výrobku spolu s jinými složkami  uveden sýr, pak
   bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být:
1. obsah  bílkovin mléčného  původu nižší  než 0,5  g/100 kJ  (2,2
   g/100 kcal),
2. celkový obsah bílkovin ze všech  zdrojů nižší  než 0,7 g/100 kJ
   (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
e) Je-li  výrobek   určený  jako  samostatné   jídlo,  s  výjimkou
   zeleninových příkrmů,  ale v názvu  není uvedeno maso,  drůbež,
   ryby, vnitřnosti  nebo jiné obvyklé  zdroje bílkovin, pak  musí
   být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ
   (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
f) Požadavky uvedené pod  písmeny a), b), c), d)  a e) neplatí pro
   omáčky určené jako příloha.
------------------------------------------------------------------
g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako
   první  nebo  jedinou  složku,  musí  obsahovat  nejméně  2,2  g
   mléčných  bílkovin  na  100  kcal.  Pro  všechny ostatní sladké
   příkrmy neplatí  požadavky uvedené pod  písmeny a), b), c), d),
   e), f) a g).
------------------------------------------------------------------
h) Přídavek  aminokyselin je  povolen pouze  ke zlepšení  nutriční
   hodnoty přítomné bílkoviny, a to  výhradně v množství, které je
   nezbytné pro tento účel.
------------------------------------------------------------------
                          2. Sacharidy
------------------------------------------------------------------
Množství veškerých sacharidů přítomných  v ovocných a zeleninových
šťávách  a nektarech,  příkrmech složených  z ovoce  a v dezertech
nebo pudincích nesmí překročit
------------------------------------------------------------------
a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených,
------------------------------------------------------------------
b) 15  g/100  ml  u  ovocných  šťáv  a  nektarů  a  nápojů  z nich
   připravených,
------------------------------------------------------------------
c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce,
------------------------------------------------------------------
d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků,
------------------------------------------------------------------
e) 5  g/100 ml  v ostatních  nápojích, pokud  nejsou připraveny  z
   mléka).
------------------------------------------------------------------
                             3. Tuky
------------------------------------------------------------------
        Dále uvedené  požadavky se týkají ostatních  příkrmů, u kterých je
jako  jediná složka  v názvu  výrobku uvedeno  maso, drůbež, ryby,
vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin.
------------------------------------------------------------------
a) Je-li  maso nebo  sýr jedinou  složkou, uvedenou  v názvu, nebo
   jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah
   tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6
   g/100 kcal).
b) Ve všech  ostatních výrobcích celkový obsah  tuku ve výrobku ze
   všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
                          4. Sodík (Na)
------------------------------------------------------------------
a) Obsah sodíku ve  výrobku nesmí být vyšší než  48 mg/100 kJ (200
   mg/100  kcal), příp.  než 200  mg/100 g.  Je-li jedinou složkou
   uvedenou v názvu výrobku sýr,  nesmí být obsah sodíku vyšší než
   70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Do  výrobků z  ovoce, dezertů  a pudinků  nesmějí být přidávány
   žádné  sodné  soli  s  výjimkou  těch,  které  jsou  přidány  z
   technologických důvodů.
------------------------------------------------------------------
                           5. Vitaminy
------------------------------------------------------------------
a) Vitamin C
   V ovocných šťávách  a nektarech a zeleninových šťávách musí být
   obsah vitaminu C  nejméně 6 mg/100 kJ (25  mg/100 kcal) nebo ne
   méně než 25 mg/100 g.
------------------------------------------------------------------
b) Vitamin A
   V zeleninových  šťávách musí  být obsah  vitaminu A  nejméně 25
   mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal).
   Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
   být vitamin A přidáván.
------------------------------------------------------------------
c) Vitamin D
   Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
   být vitamin D přidáván.
------------------------------------------------------------------
 
Příloha 9
Požadavky na identitu vitamínů, minerálních látek a dalších látek, které lze použít při výrobě obilných příkrmů a potravin pro malé děti
1. Vitaminy

----------------------------------------------------------------------
Vitamin A                          Vitamin D
Retinol                            Vitamin D2 (= ergokalciferol)
Retinyl-acetát                     Vitamin D3 (= cholekalciferol)
Retinyl-palmitát
Beta-karoten
----------------------------------------------------------------------
Vitamin B1                         Vitamin B2
Thiamin hydrochlorid               Riboflavin
Thiamin mononitrát                 Riboflavin-5-fosfát-sodný
----------------------------------------------------------------------
Niacin                             Vitamin B6
Nikotinamid                        Pyridoxin hydrochlorid
Kyselina nikotinová                Pyridoxin-5-fosfát
                                   Pyridoxin dipalmitát
----------------------------------------------------------------------
Kyselina pantothenová              Folát
D-pantothenát vápenatý             Kyselina listová
D-pantothenát sodný
Dexpantenol
----------------------------------------------------------------------
Vitamin B12                        Biotin
Kyanokobalamin                     D-biotin
Hydroxykobalamin
----------------------------------------------------------------------
Vitamin C                          Vitamin E
Kyselina L-askorbová               D-alfa-tokoferol
L-askorban sodný                   DL-alfa-tokoferol
L-askorban vápenatý                D-alfa-tokoferol acetát
Askorban draselný                  DL-alfa-tokoferol acetát
Ester kyseliny L-askorbové
a 6-palmitylu
Askorbyl palmitát
----------------------------------------------------------------------
Vitamin K
Fylochinon (fytometadion)
----------------------------------------------------------------------

2. Aminokyseliny

----------------------------------------------------------------------
L-arginin a jeho hydrochloridy
L-cystin a jeho hydrochloridy
L-histidin a jeho hydrochloridy
L-isoleucin a jeho hydrochloridy
L-leucin a jeho hydrochloridy
L-lysin a jeho hydrochloridy
L-cystein a jeho hydrochloridy
L-methionin
L-fenylalanin
L-treonin
L-tryptofan
L-tyrosin
L-valin
----------------------------------------------------------------------

3. Ostatní organické látky

----------------------------------------------------------------------
Cholin
Chlorid cholinu
Citrát cholinu
Dvojvinan cholinu (cholin bitartrate)
Inositol
L-karnitin
Hydrochlorid L-karnitinu
----------------------------------------------------------------------

4. Soli minerálních a stopových prvků

----------------------------------------------------------------------
Vápník                             Hořčík
Uhličitan vápenatý                 Uhličitan hořečnatý
Chlorid vápenatý                   Chlorid hořečnatý
Vápenaté soli kys. citronové       Hořečnaté soli kyseliny citronové
Glukonan vápenatý                  Glukonan hořečnatý
Glycerofosforečnan vápenatý        Oxid hořečnatý
Mléčnan vápenatý                   Hydroxid hořečnatý
Oxid vápenatý                      Hořečnaté soli kyseliny
Hydroxid vápenatý                  trihydrogen-fosforečné
Vápenaté soli kyseliny             Síran hořečnatý
trihydrogen-fosforečnaté           Mléčnan hořečnatý
                                   Glycerofosforečnan hořečnatý
----------------------------------------------------------------------
Draslík                            Železo
Chlorid draselný                   Citran železnatý
Draselné soli kyseliny citronové   Citran železito-amonný
Glukonan draselný                  Glukonan železnatý
Mléčnan draselný                   Mléčnan železnatý
Glycerofosforečnan draselný        Síran železnatý
                                   Fumaran železnatý
                                   Difosforečnan železitý
                                   Elementární železo (získané
                                   z karbonylu železa hydrogenací
                                   nebo elektrolyticky)
                                   Sacharan železitý
                                   Difosforečnan sodno-železitý
                                   Uhličitan železnatý
----------------------------------------------------------------------
Měd                                Zinek
Komplex mědi a lysinu              Octan zinečnatý
Uhličitan měďnatý                  Chlorid zinečnatý
Citran měďnatý                     Citran zinečnatý
Glukonan měďnatý                   Mléčnan zinečnatý
Síran měďnatý                      Síran zinečnatý
                                   Oxid zinečnatý
                                   Glukonan zinečnatý
----------------------------------------------------------------------
Mangan                             Jod
Uhličitan manganatý                Jodid sodný
Chlorid manganatý                  Jodid draselný
Citran manganatý                   Jodičnan draselný
Glukonan manganatý                 Jodičnan sodný
Síran manganatý
Glycerofosforečnan manganatý
----------------------------------------------------------------------
 
Příloha 10
Požadavky na nejvyšší přípustné množství vitaminů a minerálních látek a stopových prvků, jestliže jsou přidávány do obilných příkrmů a potravin pro malé děti (hodnoty se týkají potravin připravených k použití podle návodu výrobce. Pouze požadavky na draslík a vápník se vztahují na výrobek ve stavu, v jakém je prodáván.)
--------------------------------------------------------------------------------
Vitaminy a minerální látky         nejvyšší množství       nejvyšší množství
                                   na 100 kcal             na 100 kJ
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (mikrog RE)              1801)                   42,9
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin E (mg a-TE)                3                       0,7
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin C (mg)                     12,5/252)/1253)         3/6/30
--------------------------------------------------------------------------------
Thiamin (mg)                       0,25/0,54)              0,06/0,12
--------------------------------------------------------------------------------
Riboflavin (mg)                    0,4                     0,1
--------------------------------------------------------------------------------
Niacin (mg NE)                     4,5                     1,1
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin         B6 (mg)                    0,35                    0,08
--------------------------------------------------------------------------------
Kyselina listová (mikrog)          50                      11,9
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin B12 (mikrog)               0,35                    0,08
--------------------------------------------------------------------------------
Kyselina pantothenová (mg)         1,5                     0,36
--------------------------------------------------------------------------------
Biotin (mikrog)                    10                      2,4
--------------------------------------------------------------------------------
Draslík (mg)                       160                     38
--------------------------------------------------------------------------------
Vápník (mg)                        80/1805)/1006)          19/43/24
--------------------------------------------------------------------------------
Hořčík (mg)                        40                      9,5
--------------------------------------------------------------------------------
Železo (mg)                        3                       0,7
--------------------------------------------------------------------------------
Zinek (mg)                         2                       0,5
--------------------------------------------------------------------------------
Měď (mikrog)                       40                      9,5
--------------------------------------------------------------------------------
Jod (mikrog)                       35                      8,3
--------------------------------------------------------------------------------
Mangan (mg)                        0,6                     0,14
--------------------------------------------------------------------------------
1) Neplatí pro množství vitaminu A uvedeného v přílohách č. 7 a č. 8.
2) Množství použitelné pro výrobky obohacené železem.
3) Množství použitelné pro pokrmy na bázi ovoce, ovocné šťávy, nektary a zeleninové šťávy.
4) Množství použitelné pro obilné příkrmy.
5) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině A a B v příloze č. 7.
6) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině D v příloze č. 7.
 
Příloha 11
Pesticidy, které nesmí být používány při zemědělské výrobě surovin určených pro výrobu počáteční a pokračovací kojenecké výživy a pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti
                          Tabulka č. 1

------------------------------------------------------------------
Chemický název látky (definice rezidua)
------------------------------------------------------------------
Disulfoton   (suma   látek   disulfoton,   disulfoton  sulfoxid  a
disulfoton sulfon, vyjádřeno jako disulfoton)
------------------------------------------------------------------
Fensulfothion (suma látek fensulfothionu, jeho kyslíkatého analogu
a jejich sulfonů, vyjádřeno jako fensulfothion)
------------------------------------------------------------------
Fentin, vyjádřený jako kation triphentinu
------------------------------------------------------------------
Haloxyfop  (suma  látek  haloxyfop,  jeho  solí  a  esterů  včetně
konjugátů, vyjádřeno jako haloxyfop)
------------------------------------------------------------------
Heptachlor a trans-heptachlor epoxid, vyjádřeno jako heptachlor
------------------------------------------------------------------
Hexachlorbenzen
------------------------------------------------------------------
Nitrofen
------------------------------------------------------------------
Omethoat
------------------------------------------------------------------
Terbufos (suma látek terbufos, jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno
jako terbufos)
------------------------------------------------------------------

                          Tabulka č. 2

------------------------------------------------------------------
                      Chemický název látky
------------------------------------------------------------------
Aldrin a dieldrin, vyjádřeno jako dieldrin
------------------------------------------------------------------
Endrin
------------------------------------------------------------------
 
Příloha 12
Zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů v počáteční a pokračovací kojenecké výživě a obilných příkrmech a potravinách pro malé děti
------------------------------------------------------------------
Chemický název látky                           Maximální limit
                                               reziduí (mg/kg)
------------------------------------------------------------------
Cadusafos                                      0,006
------------------------------------------------------------------
Demeton-S-methyl/demeton-S-methyl              0,006
sulfon/oxymeton-ethyl (jednotlivě nebo
v kombinaci, vyjádřeno jako demeton-S-methyl)
------------------------------------------------------------------
Ethoprophos                                    0,008
------------------------------------------------------------------
Fipronil (suma látek fipronil a fipronil-      0,004
desulfinyl, vyjádřeno jako fipronil)
------------------------------------------------------------------
Propineb/propylenthiomočovina (suma            0,006
propinebu a propylenthiomočoviny)
------------------------------------------------------------------
 
Příloha 13
zrušena
 
Příloha 14
zrušena
 
Příloha 15
zrušena
 
Příloha 16
zrušena
Vybraná ustanovení novel
Čl. II vyhlášky č. 157/2008 Sb.
Přechodná ustanovení
1. Potraviny vyrobené nebo označené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, které nejsou v souladu s bodem 4, bodem 5, pokud jde o § 5 odst. 1 až 5, body 6, 21 a 22 a s bodem 29, pokud jde o přílohu č. 1, se mohou uvádět do oběhu nejdéle do 31. prosince 2009.
2. Potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence, které neodpovídají požadavkům upraveným v bodu 5, pokud jde o § 5 odst. 4 písm. a), b), d) a e), a v bodu 29, pokud jde o přílohu č. 1 body 2.1.1 a 2.2.1 a přílohu č. 2 bod 2, lze uvádět do oběhu nejdéle do 1. ledna 2012.
Čl.II vyhlášky č. 39/2018 Sb.
Přechodné ustanovení
Mléčná výživa pro malé děti uvedená na trh nebo označená v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může být uváděna na trh až do vyčerpání jejích zásob.
Čl.II vyhlášky č. 80/2021 Sb.
Přechodná ustanovení
1. Jde-li o výrobu a uvádění na trh počáteční a pokračovací kojenecké výživy z hydrolyzovaných bílkovin, postupuje se až do dne 21. února 2022 podle § 5 a 6, příloh č. 1 až 4, 6, 11, 12 a 14 vyhlášky č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.
2. Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin vyrobená přede dnem 22. února 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může být po 21. únoru 2022 uváděna na trh do vyčerpání zásob.
3. Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti vyrobená nebo označená přede dnem 27. října 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem 27. října 2022, může být uváděna na trh po 26. říjnu 2022 až do vyčerpání zásob.
1) Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).
1a) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 1609/2006 ze dne 27. října 2006, kterým se na období dvou let povoluje uvedení na trh počáteční kojenecké výživy na bázi hydrolyzátů syrovátkových bílkovin získaných z bílkovin kravského mléka.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnice Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.
Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009, v platném znění.
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách.
1e) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.
4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.
5) Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění.

Související dokumenty