13/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 438/2001 Sb., kterou se stanoví obsah ekonomických údajů a postupy pro regulaci cen v energetice

Schválený:
13/2003 Sb.
Vyhláška
ze dne 14. ledna 2003,
kterou se mění vyhláška č. 438/2001 Sb., kterou se stanoví obsah ekonomických údajů a postupy pro regulaci cen v energetice
Energetický regulační úřad stanoví podle § 98 odst. 8 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, (dále jen "zákon") k provedení § 17 odst. 7 písm. f) zákona:
Čl.I
Vyhláška č. 438/2001 Sb., kterou se stanoví obsah ekonomických údajů a postupy pro regulaci cen v energetice, se mění takto:
1. V § 2 odst. 1 písm. i) se v úvodní části textu slova "Úřadem povolené zisky před zdaněním, vyjádřené podílem na hodnotě provozních aktiv" nahrazují slovy "hodnota stanovená Úřadem vyjádřená podílem povolených zisků před zdaněním k hodnotě provozních aktiv".
2. V § 2 odst. 1 se písmeno j) zrušuje.
Dosavadní písmena k) až v) se označují jako písmena j) až u).
3. V § 2 odst. 1 písm. m) se slova "podle napěťových nebo dodávkových úrovní" nahrazují slovy "podle napěťových úrovní nebo typů sítě".
4. V § 2 odst. 1 písmeno s) zní:
"s) rokem "i" - rok, pro který Úřad v daném kalendářním roce stanovuje ceny (dále jen "regulovaný rok"),".
5. V § 2 odst. 1 písm. t) se slova "či výkonu" nahrazují slovy "nebo cena elektrického výkonu".
6. V § 2 odst. 2 se slova "v § 15" nahrazují slovy "v § 14".
7. V § 3 odst. 1 písmeno f) včetně poznámky pod čarou č. 2) zní:
"f) činnosti operátora trhu v členění podle zvláštního právního předpisu.2)
2) Vyhláška č. 373/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s elektřinou a zásady tvorby cen za činnosti operátora trhu.".
8. § 4 včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 3) zní:
 
"§ 4
Způsob regulace v odvětví elektroenergetiky
(1) Ceny činností podle § 3 odst. 1 písm. c) až f) jsou individuální pro jednotlivé držitele licence.
(2) Tarify uplatňované v rámci činností uvedených v § 3 jsou stanoveny v souladu se zvláštním právním předpisem.3) Ceny navrhují a předkládají ke schválení Úřadu jednotliví držitelé licencí a operátor trhu.
(3) Cena za přenos elektřiny a ceny za distribuci elektřiny na jednotlivých napěťových úrovních se skládají ze dvou složek: ceny za rezervovanou kapacitu zařízení přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v Kč/MW a rok nebo měsíc a ceny za použití zařízení přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v Kč/MWh. Poměr ceny za rezervovanou kapacitu zařízení a ceny za použití zařízení zohledňuje poměr stálých nákladů a zisku a proměnných nákladů na zajištění přenosu elektřiny nebo distribuce elektřiny. Složky ceny za přenos elektřiny jsou navrženy tak, aby byla dodržena výpočtová průměrná cena za přenos elektřiny stanovená Úřadem podle vztahu uvedeného v příloze č. 1. Složky ceny za distribuci elektřiny na jednotlivých napěťových úrovních jsou navrženy tak, aby byla dodržena kumulativní průměrná cena za distribuci elektřiny na jednotlivých napěťových úrovních stanovená Úřadem podle vztahů uvedených v příloze č. 4. Ceny zahrnují také složku související s krytím vícenákladů spojených s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů a z kombinované výroby elektřiny a tepla, složku související s příspěvkem pro decentrální výrobu, složku související s příspěvkem na krytí platby za zúčtování odchylek vztažených ke ztrátám placené operátorovi trhu, složku související s příspěvkem za služby regulace napětí a jalového výkonu v distribučních sítích a složku související s příspěvkem pro regionální distributory za zprostředkování plateb.
(4) Ceny uplatňované v rámci činností uvedených v § 3 odst. 2 jsou navrhovány tak, aby byla dodržena průměrná cena příslušné činnosti stanovená Úřadem a byl dodržen vztah
Suma (Wpn x Cpn) =< Cc,
kde
Wpn je váhový podíl tarifu n vyjádřený podílem množství elektřiny dodané za tarif n a celkového množství dodané elektřiny,
Cpn je navrhovaná výše tarifu n,
Cc je průměrná cena příslušné činnosti stanovená podle postupů uvedených v příloze č. 5.
(5) Ceny činností operátora trhu stanoví Úřad podle postupů uvedených v § 5 odst. 4.
3) Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.".
9. § 5 včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 4) a 4a) zní:
 
"§ 5
Způsob tvorby a změny cen v odvětví elektroenergetiky
(1) Ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla stanoví Úřad v souladu se způsoby uvedenými ve zvláštním právním předpisu.4)
(2) Způsob tvorby výpočtových průměrných cen uvedených v § 4 odst. 3 a 4 je stanoven na regulační období prostřednictvím vzorce, jehož forma a parametry stanovované Úřadem podle odstavce 5 zůstávají neměnné po celé regulační období, pokud Úřad v odůvodněných případech, zejména v důsledku poskytnutí nesprávných údajů držitelem licence, nestanoví jinak, kde
a) první regulační období začíná 1. lednem 2002 a končí 31. prosincem 2004,
b) druhé regulační období začíná 1. lednem 2005 a končí 31. prosincem 2009.
(3) Při stanovení výchozí úrovně povolených nákladů a provozních aktiv se postupuje tak, že výchozí úroveň povolených nákladů a hodnotu provozních aktiv držitele licence stanoví Úřad analyticky před začátkem regulačního období. Základem pro analytické stanovení výchozí úrovně povolených nákladů a provozních aktiv jsou údaje z výkazů předkládaných držiteli licence podle § 14, a to za poslední účetně ukončený kalendářní rok předcházející počátečnímu roku regulačního období.
(4) Ceny činností operátora trhu stanovuje Úřad pro každý rok regulačního období tak, aby byly pokryty všechny nezbytné náklady související s organizováním krátkodobého trhu s elektřinou, vyhodnocováním, zúčtováním a vypořádáním odchylek a další nezbytné náklady související s rozvojem informačních technologií nutných pro zajištění úplného otevření trhu s elektřinou v České republice. Ceny dále obsahují přiměřený zisk podle zvláštního právního předpisu.4a)
(5) Parametry cenového vzorce jsou stanoveny Úřadem pro držitele licence na přenos elektřiny nejpozději 7 měsíců před začátkem každého regulačního období a pro držitele licence na distribuci elektřiny nejpozději 5 měsíců před začátkem každého regulačního období v tomto rozsahu:
a) výchozí úroveň povolených nákladů, provozních aktiv a úroveň odpisů každé licencované činnosti podléhající cenové regulaci; u činnosti distribuce elektřiny v členění podle napěťových úrovní,
b) míra výnosnosti provozních aktiv pro jednotlivé licencované činnosti podléhající cenové regulaci s výjimkou držitele licence na přenos v prvním regulačním období,
c) povolený rámec rozptylu průměrné ceny každé licencované činnosti podléhající cenové regulaci, stanovené na základě cenového průkazu skutečných výsledků činnosti v příslušném roce regulační periody, od průměrné ceny plánované pro příslušný rok regulační periody; u činnosti distribuce elektřiny v členění podle napěťových úrovní,
d) zisk za organizování trhu s podpůrnými službami.
(6) Lokální distributoři
a) používají tarify regionálního distributora, k jehož zařízení jsou připojeni, nebo
b) požádají Úřad o stanovení individuálních tarifů; pro stanovení tarifů se v tomto případě použije postup obdobný s postupem platným pro regionální distributory, přičemž parametry stanovované Úřadem podle odstavce 5 jsou platné i pro příslušné lokální distributory. Vzhledem k odlišnému charakteru lokálních distributorů, v porovnání s regionálními distributory, může Úřad v odůvodněných případech individuálně upravit rozsah nezbytně nutných ekonomických a technických údajů pro stanovení individuální ceny podle specifických vlastností distribučních soustav jednotlivých lokálních distributorů.
(7) Změny výpočtových průměrných cen licencovaných činností a činností operátora trhu v průběhu regulačního období jsou prováděny zpravidla jedenkrát ročně, a to k 1. lednu.
(8) Jednotliví lokální distributoři, výrobci 1. a 2. kategorie včetně samovýrobců podle zvláštního právního předpisu4a) předloží provozovateli soustavy, ke kterému jsou připojeni, výkazy podle § 14 do 15. 3. příslušného kalendářního roku.
(9) Jednotliví regionální distributoři předloží Úřadu vždy do 30. dubna kalendářního roku a držitel licence na přenos elektřiny vždy do 15. května kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období průměrné ceny skutečně dosažené v posledním účetně ukončeném kalendářním roce, pro které byly Úřadem stanoveny průměrné výpočtové ceny, a to včetně podkladů pro jejich ověření, a dále podklady podle § 14.
(10) Návrh na změnu ceny za rezervovanou kapacitu zařízení přenosové soustavy v Kč/MW a rok, návrh ceny za použití zařízení přenosové soustavy v Kč/MWh a návrh na změnu cen za systémové služby je držitelem licence na přenos elektřiny předkládán do 30. června kalendářního roku předcházejícího příslušný regulovaný rok regulačního období. Návrh je do jednoho měsíce po předložení ověřen Úřadem z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, je držitel licence na přenos elektřiny Úřadem vyzván, aby do 14 dnů předložil návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad.
(11) Úřadem ověřený a odsouhlasený návrh ceny za rezervovanou kapacitu zařízení přenosové soustavy v Kč/rok, ceny za použití zařízení přenosové soustavy v Kč/MWh a ceny za systémové služby je Úřadem předán do 31. července kalendářního roku předcházejícího příslušný regulovaný rok provozovateli přenosové soustavy a regionálním distributorům včetně ostatních cen potřebných pro výpočet podle odstavce 12.
(12) Návrhy na změnu kumulativní průměrné ceny za distribuci elektřiny včetně rozdělení na kumulativní cenu za rezervovanou kapacitu zařízení distribuční soustavy v Kč/MW a rok a kumulativní cenu za použití zařízení distribuční soustavy v Kč/MWh, a to pro jednotlivé napěťové úrovně, návrh na změnu ceny dodávky elektřiny pro chráněné zákazníky včetně návrhu struktury tarifů pro jednotlivé zákaznické kategorie pro příslušný rok regulačního období, odůvodněné nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace, jsou předkládány regionálními distributory Úřadu vždy nejpozději do 31. srpna kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Návrh každého regionálního distributora je do jednoho měsíce po předložení ověřen Úřadem z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, je regionální distributor Úřadem vyzván, aby do 14 dnů předložil návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad.
(13) Úřadem ověřené a odsouhlasené návrhy ceny za rezervovanou kapacitu zařízení distribuční soustavy jednotlivých regionálních distributorů v Kč/MW a rok, ceny za použití zařízení distribuční soustavy jednotlivých regionálních distributorů v Kč/MWh jsou Úřadem předány do 30. září kalendářního roku předcházejícího příslušný regulovaný rok regionálním distributorům a lokálním distributorům podle odstavce 6 písm. b) na základě jejich žádosti.
(14) Návrhy na změnu kumulativní průměrné ceny za distribuci elektřiny včetně rozdělení na kumulativní cenu za rezervovanou kapacitu zařízení distribuční soustavy v Kč/MW a rok a kumulativní cenu za použití zařízení distribuční soustavy v Kč/MWh, a to pro jednotlivé napěťové úrovně, návrh na změnu ceny dodávky elektřiny pro chráněné zákazníky včetně návrhu struktury tarifů pro jednotlivé zákaznické kategorie pro příslušný rok regulačního období, odůvodněné nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace, jsou předkládány lokálními distributory podle odstavce 6 písm. b) Úřadu nejpozději do 15. října kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Návrh každého lokálního distributora je do jednoho měsíce po předložení ověřen Úřadem z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, je lokální distributor Úřadem vyzván, aby do 14 dnů předložil návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad.
(15) Návrhy na změnu cen za činnosti operátora trhu pro příslušný rok regulačního období, odůvodněné nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace, jsou předkládány operátorem trhu Úřadu vždy do 30. dubna kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Návrh operátora trhu je do jednoho měsíce po předložení ověřen Úřadem z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, je operátor trhu Úřadem vyzván, aby do 14 dnů předložil návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad.
(16) Tarify a ceny uplatňované v rámci licencovaných činností a podléhající cenové regulaci jsou s účinností od 1. ledna příslušného roku regulačního období stanoveny rozhodnutím Úřadu do 30. listopadu kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období.
4) Vyhláška č. 252/2001 Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a z kombinované výroby elektřiny a tepla.
4a) Vyhláška č. 580/1990 Sb., kterou se provádí zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.".
10. V § 6 odst. 1 se slova "individuálních distributorů" nahrazují slovy "distribučních soustav jednotlivých distributorů".
11. V § 6 se doplňuje odstavec 6, který zní:
"(6) Skutečně dosažené ceny systémových služeb se stanovují pomocí skutečných výnosů a odběrů elektřiny. Skutečné výnosy za systémové služby se porovnají s celkovými skutečnými náklady na podpůrné služby včetně Úřadem povoleného zisku. Zisk stanovený rozhodnutím Úřadu pro rok "i" regulačního období se upraví o zjištěný rozdíl mezi povoleným a skutečně dosaženým ziskem.".
12. Nadpis § 8 zní: "Činnosti s regulovanými cenami v plynárenství v prvním regulačním období".
13. V § 8 písm. c) se slova "od obchodníků" nahrazují slovem "obchodníky".
14. V § 9 odst. 4 se věta druhá zrušuje.
15. V § 9 odstavec 6 zní:
"(6) Ceny podle § 8 písm. d) a e) jsou navrhovány Úřadu způsobem uvedeným v příloze č. 11, přičemž pro písmeno e) tak, aby byla dodržena průměrná cena dodávky energie zemního plynu od provozovatele distribuční soustavy, potvrzená Úřadem podle vztahu
Suma (Wpkzn x Cpkzn) =< Ckzpij,
kde
Wpkzn je váhový podíl ceny produktu nebo služby n vyjádřený podílem plánovaného množství energie zemního plynu dodané příslušným držitelem licence na distribuci plynu chráněným zákazníkům za cenu produktu nebo služby n a celkového množství energie zemního plynu dodané příslušným držitelem licence na distribuci plynu chráněným zákazníkům,
Cpkzn je navrhovaná cena produktu nebo služby n,
Ckzpij je průměrná cena dodávky jednotkového množství energie zemního plynu příslušného držitele licence na distribuci plynu stanovená podle postupu uvedeného v příloze č. 11.".
16. § 10 včetně nadpisu zní:
 
"§ 10
Způsob tvorby a změny cen v plynárenství
(1) Způsob tvorby cen podle § 8 je stanoven na první regulační období začínající 1. ledna 2002 a končící 31. prosince 2004. Pro toto období se určí způsob a podmínky regulace cen prostřednictvím vzorců, jejichž formy a parametry stanovované Úřadem podle odstavců 3 a 5 zůstávají neměnné po celé regulační období, pokud Úřad v odůvodněných případech, zejména v důsledku poskytnutí nesprávných údajů držitelem licence, nestanoví jinak.
(2) Při stanovení výchozí úrovně povolených nákladů a provozních aktiv se postupuje tak, že výchozí úroveň povolených nákladů a hodnotu provozních aktiv držitele licence stanoví Úřad analyticky před začátkem regulačního období. Základem pro analytické stanovení výchozí úrovně povolených nákladů a provozních aktiv jsou údaje z regulačních výkazů předkládaných držiteli licence podle § 14, a to za poslední auditovaný účetně ukončený kalendářní rok předcházející počátečnímu roku regulačního období.
(3) Parametry cenového vzorce jsou stanoveny Úřadem pro držitele licence na uskladňování plynu nejpozději 5 měsíců před začátkem regulačního období, pro držitele licence na přepravu plynu, pro držitele licence na obchod s plynem prodávajícím zemní plyn účastníkům trhu, jejichž zařízení jsou připojena na přepravní soustavu, nejpozději 4 měsíce před začátkem regulačního období a pro držitele licence na distribuci plynu a obchod s plynem nejpozději 3 měsíce před začátkem regulačního období v tomto rozsahu:
a) výchozí úroveň povolených nákladů a úroveň odpisů příslušných licencovaných činností,
b) výchozí úroveň provozních aktiv příslušných licencovaných činností,
c) míra výnosnosti provozních aktiv příslušné licencované činnosti,
d) zisk vztažený k prodanému plynu v Kč/MWh stanovený analyticky (dále jen "zisk v Kč/MWh"),
e) povolený rámec rozptylu skutečně dosažené průměrné ceny příslušné licencované činnosti, stanovené na základě cenového průkazu skutečných výsledků činnosti v příslušném časovém intervalu (čtvrtletí, rok) regulačního období, od průměrné ceny příslušné licencované činnosti plánované pro příslušný časový interval (čtvrtletí, rok) regulačního období,
f) povolená míra celkových ztrát v přepravní soustavě, podzemních zásobnících plynu a v distribučních soustavách připojených na přepravní soustavu, přičemž povolená míra celkových ztrát v distribučních soustavách a v podzemních zásobnících je pro jednotlivé držitele licence individuální,
g) hodnota povolené ztráty, popřípadě zisku podle odstavce 5.
(4) Pro první regulační období jsou ceny podle § 8 písm. a) a c) stanoveny tak, aby zajistily v roce 2002 nejméně plné pokrytí povolených nákladů, v roce 2003 nejméně plné pokrytí povolených nákladů a poloviční míru výnosnosti provozních aktiv a zisku v Kč/MWh plánovaného pro rok 2004 a v roce 2004 plné pokrytí povolených nákladů a plnou míru výnosnosti provozních aktiv a zisku v Kč/MWh.
(5) Změny cen podle § 8 písm. a), c), d), e) a i) jsou v průběhu regulačního období prováděny jednou ročně, a to s účinností od 1. ledna příslušného roku. Další změny jsou prováděny od 1. dubna, 1. července a 1. října příslušného roku, jestliže z důvodu plánovaných změn v měrných nákladech na nákup zemního plynu nebo odchylky mezi měrnými náklady, jež byly podkladem pro stanovení ceny obsažené v platném cenovém rozhodnutí, a skutečnými měrnými náklady na nákup zemního plynu vykázanými v obdobích od poslední změny ceny dosáhne celková plánovaná ztráta, popřípadě zisk držitele licence na obchod z prodeje účastníkům trhu, jejichž zařízení je připojeno na přepravní soustavu, hodnoty stanovené Úřadem. Tato plánovaná ztráta, případně zisk je promítnut do ceny podle § 8 písm. c).
(6) Pokud dojde ke změně ceny pro chráněné zákazníky s roční fakturací mimo termín pravidelného odečtu, stanoví se spotřeba plynu procentuálním rozdělením měsíčních odběrů podle zvláštního právního předpisu.5)
(7) Jednotliví držitelé licencí na přepravu plynu, uskladňování plynu, distribuci plynu připojeni na přepravní soustavu a obchod s plynem předloží Úřadu vždy do 30. dubna kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období podklady podle § 14.
(8) Držitelé licence na uskladňování plynu nejpozději do 30. června kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období předloží Úřadu návrh ceny za uskladňování zemního plynu, odůvodněný nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace.
(9) Návrh podle odstavce 8 je Úřadem ověřen z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace, a to nejpozději do 15. července kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, je držitel licence na uskladňování plynu povinen do 7 dnů předložit návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad. Nejpozději do 31. července kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období jsou ověřené návrhy cen uskladňování zemního plynu Úřadem předány souběžnému držiteli licence na přepravu plynu a uskladňování plynu.
(10) Souběžný držitel licence na přepravu plynu a na uskladňování plynu a držitel licence na obchod předloží Úřadu do 15. srpna kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období návrh ceny přepravy a uskladňování zemního plynu a návrh ceny energie zemního plynu, odůvodněný nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace.
(11) Návrh cen podle odstavce 10 je Úřadem ověřen z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace, a to nejpozději do 31. srpna kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, předloží souběžný držitel licence na přepravu plynu a uskladňování plynu do 7 dnů návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad. Nejpozději do 15. září kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období jsou ověřené ceny přepravy a uskladňování plynu a energie zemního plynu Úřadem předány jednotlivým držitelům licence na distribuci plynu připojeným na přepravní soustavu.
(12) Jednotliví držitelé licence na distribuci plynu připojeni na přepravní soustavu a držitelé licence na obchod s plynem, prodávající plyn ostatním účastníkům trhu připojeným na distribuční soustavu, předloží Úřadu návrhy cen produktů a služeb poskytovaných v rámci dodávky plynu chráněným zákazníkům a prodeje plynu ostatním účastníkům trhu připojeným na distribuční soustavu, odůvodněný nezbytnými údaji a výpočty při dodržení pravidel regulace, a to nejpozději do 30. září kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období.
(13) Návrh podle odstavce 12 je Úřadem prověřen z hlediska dodržení stanovených podmínek regulace, a to nejpozději do 15. října kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období. Není-li předložený návrh v souladu s podmínkami regulace, předloží příslušný držitel licence do 14 dnů ode dne vrácení návrh nový. Pokud není nový návrh v souladu s podmínkami regulace nebo držitel licence návrh nepředloží, stanoví ceny Úřad.
(14) Úřad je oprávněn provést následné změny ověřené ceny energie zemního plynu v případě zjištěných odchylek od ceny nákupu zemního plynu. Změny ověřené ceny sdělí Úřad souběžnému držiteli licence na přepravu a uskladňování zemního plynu a držitelům licence na distribuci plynu připojeným na přepravní soustavu nejpozději do 30. října kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období.
(15) Návrhy změny ceny energie v zemním plynu předkládá držitel licence na obchod Úřadu nejméně 2 měsíce před termínem změny ceny energie zemního plynu, s výjimkou změny ceny od 1. ledna regulačního roku, kdy je návrh ceny předkládán k 15. říjnu, přičemž je uplatňován postup, který umožní současné změny této ceny v celém řetězci dodávek zemního plynu všem zákaznickým kategoriím. Návrh je ověřen Úřadem a nové ceny jsou Úřadem stanoveny a zveřejněny nejpozději jeden měsíc před termínem změn cen.
(16) Nové ceny produktů a služeb uplatňovaných v rámci licencovaných činností a podléhajících cenové regulaci jsou s účinností od 1. ledna příslušného roku regulačního období stanoveny rozhodnutím Úřadu, a to nejpozději do 30. listopadu kalendářního roku předcházejícího příslušný rok regulačního období.".
17. Nadpis § 11 zní: "Činnosti s regulovanými cenami v plynárenství v druhém regulačním období".
18. V § 12 odst. 1 písm. b) se slova "pro každou samostatnou část rozvodu" zrušují.
19. V § 12 odstavec 2 zní:
"(2) Cena tepelné energie pro odběratele v místě měření je součtem ceny výroby tepelné energie a ceny rozvodu tepelné energie, nebo pouze cena výroby tepelné energie.".
20. V § 12 odst. 3 se za slova "usměrňovaných cen" vkládají slova "podle zvláštního právního předpisu3)".
21. § 13 včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 7) zní:
 
"§ 13
Způsob tvorby a změny cen dodávky tepelné energie
(1) Výrobce spalující lehké topné oleje zahrnuje do věcně usměrňované ceny tepelné energie cenu paliva bez spotřební daně, pokud má nárok na vrácení spotřební daně podle zvláštního právního předpisu.7)
(2) Způsob regulace cen dodávky tepelné energie pro všechny odběratele s meziroční cenovou úpravou o eskalační faktor je stanoven do konce prvního regulačního období, které končí 31. prosincem 2004.
(3) Vymezení pravidel regulace cen podle § 12 odst. 1 pro příslušný regulovaný rok je stanovováno cenovým rozhodnutím Úřadu.
(4) Ve výjimečných případech, vyžaduje-li to spolehlivost dodávek tepelné energie konečnému spotřebiteli, může Úřad povolit odlišný postup stanovení ceny, než je uvedeno v odstavcích 2 a 3, při zachování nediskriminačního přístupu k držitelům licence.
(5) V případech, kdy provozovatel tepelného zdroje umístěného v obytném domě v odůvodněných případech neinstaloval měřidlo spotřeby tepelné energie, zjistí se spotřeba za účtované období podle přílohy č. 16.
(6) V příloze č. 17 je uveden jeden z možných postupů pro dělení společných nákladů na tepelnou energii a na elektřinu při kombinované výrobě elektřiny a tepla.
(7) V průběhu prvního regulačního období budou výsledky regulace analyzovány a způsob regulace pro druhé regulační období dále stanoven s ohledem na tržní prostředí a vývoj cen na trhu paliv a energií.
7) Zákon č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů.".
22. § 14 včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 8) zní:
 
"§ 14
Obsah ekonomických údajů pro účely cenové regulace
(1) Držitelé licencí a operátor trhu předkládají Úřadu každoročně rozvahu a výkaz zisků a ztrát v plném rozsahu včetně přílohy sestavované podle zvláštního právního předpisu,8) a to vždy za uplynulý kalendářní rok.
(2) Držitelé licencí předkládají Úřadu každoročně ekonomické údaje za uplynulý kalendářní rok zpracované podle zvláštního právního předpisu,1) a to
a) držitel licence na výrobu elektřiny s celkovým instalovaným výkonem nad 500 MW předkládá výkaz provozních aktiv, výkaz nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku a výkaz plánu investičních výdajů,
b) lokální distributoři, výrobci 1. a 2. kategorie včetně samovýrobců podle zvláštního právního předpisu2) předkládají technické výkazy,
c) držitel licence na přenos elektřiny předkládá výkaz provozních aktiv, výkaz nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů a technické výkazy,
d) držitel licence na distribuci elektřiny předkládá výkazy provozních aktiv, výkazy nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů, výkaz výpočtu opravných položek, bilanční a technické výkazy,
e) držitel licence na obchod s elektřinou předkládá výkazy provozních aktiv, výkazy nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů, výkaz výpočtu opravných položek, bilanční a technické výkazy,
f) držitel licence na přepravu plynu, licence na obchod s plynem a licence na uskladňování plynu předkládá výkaz provozních aktiv, výkaz nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů, výkazy skutečných a plánovaných nákladů na nákup zemního plynu rozdělených na jednotlivá čtvrtletí roku, výkaz skutečných a plánovaných nákladů na uskladnění plynu v cizích podzemních zásobnících, bilanční a technické výkazy,
g) držitel licence na uskladňování plynu předkládá výkaz provozních aktiv, výkaz nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů, výkaz skutečné a plánované bilance zemního plynu,
h) držitel licence na distribuci plynu připojený na přepravní soustavu a držitel licence na obchod s plynem předkládá výkazy provozních aktiv, výkazy nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů, výkaz výpočtu opravných položek, výkaz nákladů na nákup zemního plynu, výkaz roční skutečné a plánované bilance distribuce zemního plynu s rozdělením na jednotlivá čtvrtletí a výkaz tarifní statistiky,
i) držitel licence na výrobu tepelné energie a držitel licence na rozvod tepelné energie předkládá výkaz provozních aktiv, výkaz nákladů a výnosů, výkaz kontroly hospodářského výsledku, výkaz plánu investičních výdajů a technický výkaz.
(3) Operátor trhu každoročně vždy do 30. dubna předkládá Úřadu výkazy plánovaných nákladů a výnosů a výkaz plánovaných výdajů na investice strukturovaný do jednotlivých let regulačního období. Výkazy jsou členěny podle činností organizování krátkodobého trhu s elektřinou, vyhodnocování, zúčtování a vypořádání odchylek a pro ostatní činnosti operátora trhu.
8) Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.".
23. Příloha č. 1 zní:
 
"Příloha 1
Postup stanovení výpočtové průměrné ceny za přenos elektřiny
Výpočtová průměrná cena za přenos elektřiny cpei je stanovena vztahem
 
cpei = spei + Kpei

kde

i    je pořadové číslo příslušného roku regulačního         období,

spei je výpočtová průměrná cena  za přenos elektřiny bez započtení
     korekčního faktoru v příslušném roce regulačního období,

Kpei je  korekční   faktor  výpočtové  průměrné   ceny  za  přenos
     elektřiny  pro   příslušný  rok  regulačního   období,  který
     zohledňuje efekt nevhodně  nastaveného tarifu proměnné složky
     ceny  za  přenos  elektřiny  v  předminulém  roce regulačního
     období a započítává jeho výnosový efekt (kladný i záporný) do
     výpočtové průměrné ceny za přenos elektřiny v příslušném roce
     regulačního  období.  Pro  počáteční  rok prvního regulačního
     období je Kpei rovno nule.
 
Výpočtová průměrná cena za přenos elektřiny bez započtení korekčního faktoru spei v příslušném roce regulačního období se vypočte podle následujícího vztahu:
 
spei = PVpe0 . Mpei /RPME1i + NCEpei . PTZpei/RPME2i + ckzoti

kde

PVpe0 je výchozí hodnota povolených výnosů stanovená analyticky Úřadem,

PVpe0 = PNpe0 + Ope0 + Zpe0

kde

PNpe0   je  výchozí  úroveň  povolených  nákladů držitele licence,
        nezbytných  k  zajištění   přenosových  služeb,  stanovená
        analyticky Úřadem,

Ope0    jsou  odpisy  hmotného  a  nehmotného investičního majetku
        držitele  licence,  sloužícího   k  zajištění  přenosových
        služeb, stanovené analyticky Úřadem,

Zpe0    je zisk  vypočtený jako součin  míry výnosnosti provozních
        aktiv a hodnoty provozních aktiv,

RPME1i  je plánované přenesené množství elektřiny (odběr elektřiny
        z přenosové  soustavy), které  se skládá  z přímého odběru
        z přenosové   soustavy  (bez   exportu,  bez   odběru  PVE
        v čerpadlovém provozu,  bez tranzitu a  bez odběru výrobků
        1. a  2. kategorie, kromě samovýrobců,  pro krytí spotřeby
        v areálu  výrobny) a  z bilančního  salda transformace  do
        nižších distribučních  úrovní napětí v  roce i regulačního
        období,

RPME2i  je plánované přenesené množství elektřiny (odběr elektřiny
        z přenosové  soustavy), které  se skládá  z přímého odběru
        z přenosové   soustavy  (bez   tranzitu,  včetně   exportu
        a odběru  PVE  v  čerpadlovém  provozu  a  odběru výrobců,
        včetně jejich  odběru na výrobu  elektřiny nebo na  výrobu
        elektřiny a  tepla) a z  bilančního salda transformace  do
        nižších distribučních  úrovní napětí v  roce i regulačního
        období,

Mpei    je  eskalační faktor  zohledňující vývoj  cen průmyslových
        výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mpei = (Mi-1 - X) . Mpei-1

kde

pro první rok regulačního období Mpei-1 = Mi-2,

X      je faktor efektivity, jehož hodnotu stanoví Úřad,

Mi-1   je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických   indexů  cen
       průmyslových výrobců za posledních  12 měsíců a předchozích
       12  měsíců, vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce
       cen  7004  za  měsíc  duben  roku  i-1,  zaokrouhlený  na 5
       desetinných míst,

NCEpei je  průměrná   nákupní  cena  elektřiny   pro  krytí  ztrát
       v přenosové soustavě stanovená Úřadem pro rok i,

PZTpei je  povolené  množství  ztrát  v  přenosové soustavě určené
       podle následujícího vztahu:

PZTpei = (kzPS/(1-kzPS)) . RPMEzti

kde

kzPS     je povolená  míra ztrát v přenosové  soustavě vztažená ke
         vstupujícímu   toku  elektřiny   do  přenosové   soustavy
         stanovená Úřadem,

RPMEzti  je vystupující tok elektřiny  z přenosové soustavy, který
         se skládá  z přímého odběru z  přenosové soustavy (včetně
         vlastní  spotřeby  ze  sítě  PPS, kontrahovaného tranzitu
         a exportu) a transformace do nižších distribučních úrovní
         napětí v roce i regulačního období,

ckzoti   je cena příspěvku na krytí plateb provozovatele přenosové
         soustavy hrazených operátorovi trhu za zúčtování odchylek
         cenou  coti vztaženou  ke ztrátám  elektřiny v  přenosové
         soustavě:

ckzoti = PZTpei . coti/RPME2i
 
Ve dvousložkovém tvaru se tato průměrná cena rozděluje do dvou částí, které se vypočtou podle následujících vztahů:
 
sperci = PVpe0 . Mpei/suma k=1,n RRK(PS-VVN)ki

spepzi = NCEpei . PZTpei/RPME2i + ckzoti

kde

sperci        je složka regulované ceny přenosu elektřiny za roční
              rezervovanou  kapacitu  přenosové  soustavy  v Kč/MW
              a rok,

spepzi        je  složka  regulované  ceny  přenosu  elektřiny  za
              použití přenosové soustavy v Kč/MWh,

RRK(PS-VVN)ki je  plánovaná roční  rezervovaná kapacita  přenosové
              soustavy  odběratele k.  Kapacitu zařízení přenosové
              soustavy  si rezervuje  přímý odběratel  z přenosové
              soustavy (bez exportu, bez  tranzitu, bez odběru PVE
              ze  sítě  PPS  v  čerpadlovém  provozu  a bez odběru
              výrobců  1. a  2. kategorie,  kromě samovýrobců, pro
              krytí spotřeby v areálu  výrobny) a držitele licence
              na   distribuci  elektřiny   připojení  k  přenosové
              soustavě, v  roce i regulačního  období. Rezervovaná
              kapacita  je  pro  držitele  licence  na distribuci,
              kteří  jsou připojeni  k přenosové  soustavě, určena
              z průměrů bilančních sald hodinových maxim 4 zimních
              měsíců  (listopad roku  i- 2  až únor  roku i-1)  na
              rozhraní sítě PPS s PDS. Pro přímý odběr z přenosové
              soustavy  je  rezervovaná  kapacita  určena průměrem
              hodinových maxim  odběru 4 zimních  měsíců (listopad
              roku i-2 až únor roku i-1) na rozhraní ze sítě PPS.

Roční platba  RPRK(PS-VVN)ki za rezervaci  kapacity přenosové sítě
odběratele k se vypočítá podle vztahu:

RPRK(PS-VVN)ki = sperci . RRK(PS-VVN)ki"
24. Příloha č. 2 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
 
"Příloha 2
Postup stanovení regulované ceny za systémové služby
Regulovaná cena za systémové služby je stanovena vztahem:
 
cssi = sssi + Kssi

kde

i    je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

sssi je  regulovaná   cena  za  systémové   služby  bez  započtení
     korekčního faktoru v příslušném roce regulačního období,

Kssi je korekční  faktor regulované ceny  za systémové služby  pro
     příslušný  rok  regulačního  období.  Kssi  zohledňuje  efekt
     nevhodně    nastaveného    tarifu    za    systémové   služby
     v předminulém  roce  regulačního  období  a  započítává  jeho
     výnosový  efekt  (kladný  i  záporný)  do  regulované ceny za
     systémové   služby  v příslušném   roce  regulačního  období.
     K jeho zohlednění  dojde jen v případě,  že průměrná cena  za
     systémové služby,  vypočítaná jako podíl  skutečných tržeb za
     systémové    služby   a    skutečného   množství    elektřiny
     v předminulém   roce  regulačního   období,  přesáhne  Úřadem
     povolený  rámec  rozptylu  od  regulované  ceny  za systémové
     služby,  stanovené  uvedeným  postupem   pro  daný  rok.  Pro
     počáteční rok prvního regulačního období je Kssi rovno nule.

     Regulovaná cena za systémové  služby bez započtení korekčního
faktoru sssi v příslušném roce regulačního období se vypočte podle
následujícího vztahu:

sssi = (PNCpsi + Zss + PVosps0 . Mospsi - PNC sapsi)/RMESS1i

kde

PNCpsi   jsou  celkové náklady  na nákup  podpůrných služeb v roce
         i regulačního období stanovené analyticky Úřadem,

PVosps0  je  výchozí  hodnota  povolených  výnosů  za organizování
         obchodu  se systémovými  a podpůrnými  službami stanovená
         analyticky Úřadem:

PVosps0 = PNosps0 + Oosps0 + Zosps0

kde

PNosps0 je  výchozí  úroveň  povolených  nákladů držitele licence,
        nezbytných k zajištění obchodu se systémovými a podpůrnými
        službami, stanovená analyticky Úřadem,

Oosps0  jsou  odpisy  hmotného  a  nehmotného investičního majetku
        držitele   licence,  sloužícího   k zajištění  obchodu  se
        systémovými  a podpůrnými  službami, stanovené  analyticky
        Úřadem,

Zosps0  je zisk  vypočtený jako součin  míry výnosnosti provozních
        aktiv a hodnoty provozních aktiv,

Zss     je zisk stanovený rozhodnutím Úřadu,

Mi-1    je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických  indexů  cen
        průmyslových výrobců za posledních 12 měsíců a předchozích
        12 měsíců,  vykázaný Českým statistickým  úřadem v tabulce
        cen  7004  za  měsíc  duben  roku  i-1,  zaokrouhlený na 5
        desetinných míst,

Mospsi  je  eskalační faktor  zohledňující vývoj  cen průmyslových
        výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mospsi = (Mi-1 - X) . Mospsi-1

kde

X        je faktor efektivity, jehož hodnotu stanoví Úřad,

         pro první rok regulačního období Mospsi-1 = Mi-2,

RMESS1i  je   plánované   množství   elektřiny   dodané   konečným
         zákazníkům v České republice  v roce i regulačního období
         bez   lokální   spotřeby    podle   zvláštního   právního
         předpisu1) a bez spotřeby v ostrovních provozech,

PNCsapsi je plánovaný objem nákladů  na podpůrné služby hrazený za
         lokální spotřebu v roce i regulačního období,

PNCsapsi = ssassi . PMEsai

kde

PMEsai   je   velikost   plánované   lokální   spotřeby1)   v roce
         i regulačního  období  korigovaná  koeficientem nejistoty
         velikosti   lokální  spotřeby   ksani;  velikost   tohoto
         koeficientu stanoví Úřad,

ssassi  je pevná  regulovaná cena za systémové  služby pro lokální
        spotřebu1) výrobců 1. a 2. kategorie stanovená rozhodnutím
        Úřadu pro rok i regulačního období.
1) Vyhláška č. 373/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s elektřinou a zásady tvorby cen za činnosti operátora trhu."
25. Příloha č. 3 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
 
"Příloha 3
Postup stanovení výpočtové průměrné ceny za distribuci elektřiny
Pro účely regulace průměrné ceny za distribuci elektřiny je distribuční systém rozčleněn na následující části:
- distribuční síť VVN,
- distribuční síť VN spolu s transformací VVN/VN,
- distribuční síť NN spolu s transformací VN/NN.
Výpočtové průměrné jednosložkové ceny za distribuci jednotkového množství elektřiny pro samostatné napěťové úrovně distribuční soustavy velmi vysokého napětí, vysokého napětí nebo nízkého napětí jsou stanoveny vztahem:
 
 cd(x-x)ei = sd(x-x)ei + Kd(x-x)ei

kde

i          je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

sd(x-x)ei  jsou   výpočtové   průměrné   jednosložkové   ceny   za
           distribuci   jednotkového    množství   elektřiny   pro
           příslušnou x-tou  úroveň napětí (VVN,  VN nebo NN)  bez
           započtení   korekčního    faktoru   v příslušném   roce
           regulačního  období;  distribucí  elektřiny  se v tomto
           případě rozumí doprava elektřiny přes určitou napěťovou
           úroveň  při  vstupu  elektřiny  do  a výstupu elektřiny
           z uvažované napěťové úrovně  (s přiřazením transformací
           mezi   úrovněmi  napětí   k jednotlivým  napětím  podle
           uvedeného rozčlenění),

Kd(x-x)ei  je  korekční  faktor   průměrných  výpočtových  cen  za
           distribuci pro příslušnou část distribučního systému dx
           (úroveň   napětí   x).    Zohledňuje   efekt   nevhodně
           nastaveného tarifu za  distribuci elektřiny na napěťové
           úrovni   x   v předminulém   roce   regulačního  období
           a započítává  jeho  výnosový  efekt,  tedy vliv rozdílu
           výpočtových  a skutečně  dosažených průměrných  cen nad
           povolený rámec  rozptylu od výpočtové  průměrné ceny za
           distribuci elektřiny (kladný i záporný) do regulovaných
           průměrných  cen  za  distribuci  elektřiny na uvažované
           úrovni  napětí  v příslušném  roce  regulačního období.
           K jeho zohlednění dojde jen v případě, že průměrná cena
           za   distribuci    jednotkového   množství   elektřiny,
           vypočítaná   ze   skutečně   distribuovaného   množství
           elektřiny  na příslušné  úrovni napětí  a ze skutečných
           tržeb  za distribuci  elektřiny na  této úrovni  napětí
           v předminulém roce regulačního  období, přesáhne Úřadem
           povolený rámec  rozptylu od výpočtové  průměrné ceny za
           distribuci  elektřiny na  této úrovni  napětí stanovené
           uvedeným  postupem  pro  daný  rok.  Pro  počáteční rok
           prvního regulačního období je Kd(x-x)ei rovno nule.

     Na napěťových úrovních VVN a VN se používá cena dvousložková,
která  je rozdělena  na složku   ceny za  rezervaci kapacity  a na
složku ceny za použití  sítě příslušné samostatné napěťové úrovně.
Tyto složky se vypočtou podle následujících vztahů:

sdVVNerci = PVdVVNe0 . MdVVNei/((RKKZVVNei + RKDLVVNei) +
TETRVVNei . (RKKZVNei + RKDLVNei)/(RMEKZVNei + RMEDLVNei))

sdVNerci = PVdVNe0 . MdVNei/((RKKZVNei + RKDLVNei) . (1 +
TETRVNei/(RMEKZVNei + RMEDLVNei)))

sdxepzi = NCEdei . PZTdxei/RDME2xi

kde

PVdVVNe0, PVdVNe0 jsou  výchozí  hodnoty   povolených  výnosů  pro
                  napěťové  úrovně VVN  a VN  stanovené analyticky
                  Úřadem,

PVdxe0 = PNdxe0 + Odxe0 + Zdxe0

kde

PNdxe0    je výchozí  úroveň povolených nákladů  držitele licence,
          nezbytných k zajištění distribučních služeb na příslušné
          napěťové úrovni, stanovená analyticky Úřadem,

Odxe0     jsou odpisy  hmotného a nehmotného  investičního majetku
          příslušné  části distribučního  systému (úrovně  napětí)
          držitele  licence, sloužícího  k zajištění distribučních
          služeb   na   příslušné   napěťové   úrovni,   stanovené
          analyticky Úřadem,

Zdxe0     je zisk vypočtený jako součin míry výnosnosti provozních
          aktiv  příslušné části  distribučního systému  a hodnoty
          provozních aktiv této části distribučního systému,

sdVVNerci, sdVNerci je složka regulované ceny distribuce elektřiny
                    za roční rezervovanou kapacitu napěťové úrovně
                    VVN  a VN  distribuční soustavy  v Kč/MW a rok
                    v roce i,

sdxepzi   je  složka  regulované   ceny  distribuce  elektřiny  za
          použití napěťové úrovně  x distribuční soustavy v Kč/MWh
          v roce i,

RKKZVVNei, RKKZVNei je   plánovaná   roční   rezervovaná  kapacita
                    (technické  maximum) konečných  zákazníků (bez
                    exportu, bez odběru PVE v čerpadlovém provozu,
                    bez  tranzitu a  bez  odběru  výrobců 1.  a 2.
                    kategorie,   kromě   samovýrobců,   pro  krytí
                    spotřeby v areálu výrobny) napěťové úrovně VVN
                    a VN distribuční soustavy v roce i,

RKDLVVNei, RKDLVNei je bilanční saldo  plánované roční rezervované
                    kapacity (technické  maximum) držitelů licence
                    na   distribuci    (kteří   nejsou   připojeni
                    k přenosové  soustavě) na  napěťové úrovni VVN
                    a VN distribuční soustavy v roce i,

TETRVVNei, TETRVNei je   roční    plánované   množství   elektřiny
                    transformované z napěťové  úrovně VVN a  VN na
                    nižší  napěťovou  úroveň  distribuční soustavy
                    v roce i,

RMEKZVVNei, RMEKZVNei je   roční   plánované   množství  elektřiny
                      odebírané  konečnými  zákazníky  na napěťové
                      úrovni VVN a  VN distribuční soustavy v roce
                      i,

RMEDLVVNei, RMEDLVNei je   bilanční   saldo   ročního  plánovaného
                      množství   elektřiny  držitelů   licence  na
                      distribuci    (kteří     nejsou    připojeni
                      k přenosové soustavě) na napěťové úrovni VVN
                      a VN distribuční soustavy v roce i,

RDME2xi je  plánované množství  elektřiny distribuované příslušnou
        částí distribučního systému držitele licence na distribuci
        v roce  i  regulačního  období.  Jsou  to odběry elektřiny
        z příslušné části distribučního systému, které se skládají
        z odběrů všech konečných zákazníků z dané napěťové úrovně,
        transformace  elektřiny  do  nižších  úrovní napětí (kromě
        NN),  z bilančního   salda  odběru  držitelů   licence  na
        distribuci,  kteří nejsou  připojeni k přenosové soustavě,
        z exportu,  odběru  PVE  v čerpadlovém  provozu a z odběrů
        výrobců včetně  jejich odběru na výrobu  elektřiny nebo na
        výrobu elektřiny a tepla,

Mdxei   je  eskalační faktor  zohledňující vývoj  cen průmyslových
        výrobců  vypočítaný pro  jednotlivé napěťové  úrovně podle
        vztahu:

Mdxei = (Mi-1 - Xx) . Mdxei-1

kde

pro první rok regulačního období Mdxei-1 = Mi-2,

Xx     je faktor  efektivity na napěťové  úrovni x, jehož  hodnotu
       stanoví Úřad,

Mi-1   je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických   indexů  cen
       průmyslových výrobců za posledních  12 měsíců a předchozích
       12  měsíců, vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce
       cen  7004  za  měsíc  duben  roku  i-1,  zaokrouhlený  na 5
       desetinných míst,

NCEdei je  nákupní cena  elektřiny pro  krytí ztrát  v distribuční
       soustavě  stanovená  Úřadem  pro  jednotlivé  provozovatele
       distribučních soustav v roce i,

PZTdxei je povolené množství ztrát v napěťové úrovni x distribuční
        sítě určené vztahem:

PZTdxei = (kzdxei/(1-kzdxei)) . RDMEpzdxi

kde

kzdxei    je povolená míra ztrát  v distribuční soustavě na úrovni
          napětí  x   v roce  i  vztažená   ke  vstupujícímu  toku
          elektřiny do  této napěťové úrovně  distribuční soustavy
          stanovená Úřadem,

RDMEpzdxi je plánované množství elektřiny distribuované příslušnou
          částí   distribučního   systému   držitele   licence  na
          distribuci v roce i  regulačního období (odběr elektřiny
          z příslušné části distribučního systému, který se skládá
          z odběru  všech  konečných   zákazníků  z dané  napěťové
          úrovně, transformace elektřiny  do nižších úrovní napětí
          (kromě  NN),  z odběru  držitelů  licence na distribuci,
          z odběru  držitele licence  na přenos,  exportu, vlastní
          spotřeby v příslušné části distribuční soustavy a odběru
          PVE v čerpadlovém provozu na dané napěťové úrovni).

     Jednosložkový  tvar  výpočtové  průměrné  ceny  pro  chráněné
zákazníky  za  distribuci  elektřiny  sd(x-x)ei  pouze v příslušné
napěťové  úrovni x  bez započtení  korekčního faktoru v příslušném
roce regulačního období se vypočte podle následujícího vztahu:

sd(x-x)ei = (PVdxe0 . Mdxei - RKOZxei . sdxerci)/RDME1xi
            + NCEdei . PZTdxei/RDME2xi

kde

RKOZxei    je  plánovaná  roční  rezervovaná  kapacita  (technické
           maximum)  na napěťových  úrovních VVN  a VN distribuční
           soustavy  v roce  i  rezervovaná  oprávněnými zákazníky
           (bez exportu, bez odběru PVE v čerpadlovém provozu, bez
           tranzitu a bez odběru výrobců  1. a 2. kategorie, kromě
           samovýrobců,  pro  krytí   spotřeby  v areálu  výrobny)
           a držiteli  licence  na  distribuci,  kteří  mají podle
           zvláštního   právního   předpisu1)   právo   na   volbu
           dodavatele elektřiny pro  odběr chráněných         zákazníků na
           svém vymezeném území,

RDME1xi    je    plánované   množství    elektřiny   distribuované
           příslušnou  napěťovou  úrovní  VVN  a  VN distribučního
           systému   držitele   licence   na   distribuci   v roce
           i regulačního   období  chráněným   zákazníkům  a   tok
           transformací elektřiny do  nižších úrovní napětí (kromě
           NN) bez exportu, odběru PVE v čerpadlovém provozu a bez
           odběru  výrobců 1.  a 2.  kategorie, kromě samovýrobců,
           pro krytí spotřeby v areálu výrobny.

     Pro  napěťovou  úroveň  NN  se  jednosložkový  tvar výpočtové
průměrné  ceny za  distribuci elektřiny  sd(NN-NN)ei vypočte podle
následujícího vztahu:

sd(NN-NN)ei = (PVdNNe0 . Mdei)/(RDME1NNi) + NCEdNNei .
PZTdNNei/RDME2NNi

kde

RDME1NNi   je    plánované   množství    elektřiny   distribuované
           příslušnou  napěťovou úrovní  NN distribučního  systému
           držitele  licence  na  distribuci  v roce i regulačního
           období  konečným  zákazníkům  bez  exportu,  odběru PVE
           v čerpadlovém  provozu a  bez  odběru  výrobců 1.  a 2.
           kategorie,   kromě  samovýrobců,   pro  krytí  spotřeby
           v areálu výrobny,

RDME2NNi   je    plánované   množství    elektřiny   distribuované
           příslušnou  napěťovou úrovní  NN distribučního  systému
           držitele  licence  na  distribuci  v roce i regulačního
           období. Jsou to odběry  elektřiny z napěťové úrovně NHN
           distribučního systému, které se skládají z odběrů všech
           konečných zákazníků, z bilančního salda odběru držitelů
           licence   na   distribuci,   kteří   nejsou   připojeni
           k přenosové    soustavě,    z exportu,    odběru    PVE
           v čerpadlovém provozu a  z odběrů výrobců včetně jejich
           odběru  na výrobu  elektřiny nebo  na výrobu  elektřiny
           a tepla.
1) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)."
26. Příloha č. 4 zní:
 
"Příloha 4
Postup stanovení kumulativní regulované průměrné ceny za distribuci elektřiny
Kumulativní dvousložková regulovaná průměrná cena za distribuci se rozděluje na část za rezervaci kapacity a na část za použití příslušné napěťové úrovně distribuční sítě. Pro distribuční napěťovou úroveň velmi vysokého napětí jsou stanoveny vztahy:
 
cdVVNerci = sdVVNerci + Sperci . (RRK(PS-VVN)ei + suma k=1,n
            RRK(VVNk-VVN)ei)/((RKKZVVNei + RKDLVVNei)
            + (RKKZVNei + RKDLVNei) . TETRVVNei/(RMEKZVNei
            + RMEDLVNei))

cdVVNepzi = sdVVNepzi + (spepzi + Kpei) . (TE(PS-VVN)ei + suma
            k=1,n TE (VVNk-VVN)ei)/RDME2VVNi

     Kumulativní    dvousložková    regulovaná    průměrná    cena
jednotkového množství elektřiny za rezervaci kapacity a za použití
sítě na distribuční napěťové úrovni vysokého napětí jsou stanoveny
vztahy:

cdVNerci = sdVNerci + cdVVNerci . TETRVVNei/(RMEKZVNei + RMEDLVNei
+ TETRVNe)

cdVNepzi = sdVNepzi + cdVVNepzi . TETRVVNei/RDME2VNi

     Na  distribuční  napěťové  úrovni  nízkého  napětí je použita
kumulativní jednosložková průměrná cena za distribuci jednotkového
množství elektřiny.

     Kumulativní   jednosložková  průměrná   cena  za   distribuci
jednotkového  množství  elektřiny  na  distribuční napěťové úrovni
velmi vysokého napětí je stanovena vztahem:

cdVVNei = cd(VVN-VVN)ei + sperci . (RRK(PS-VVN)ei + suma k=1,n
          RRK(VVNk-VVN)ei)/RDME1VVNi + (spepzi + Kpei)
          . (TE(PS-VVN)ei + suma
          k=1,n TE (VVNk-VVN)ei)/RDME2VVNi

     Kumulativní   jednosložková  průměrná   cena  za   distribuci
jednotkového  množství  elektřiny  na  distribuční napěťové úrovni
vysokého napětí je stanovena vztahem:

cdVNei = cd(VN-VN)ei + (cdVVNei - cdVVNepzi) . TETRVVNei/RDME1VNi +
         cdVVNepzi . TETRVVNei/RDME2VNi

     Kumulativní   jednosložková  průměrná   cena  za   distribuci
jednotkového  množství  elektřiny  na  distribuční napěťové úrovni
nízkého napětí je stanovena vztahem:

cdNNei = cd(NN-NN)ei + (cdVNei - cdVNepzi) . TETRVNei/RDME1NNi +
         cdVNepzi . TETRVNei/RDME2NNi

kde

i je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

sdVVNerci,  sdVNerci jsou   složky   regulované   ceny  distribuce
                     elektřiny  za   roční  rezervovanou  kapacitu
                     napěťové úrovně VVN a VN distribuční soustavy
                     v Kč/MW a rok v roce i,

sdVVNepzi,  sdVNepzi jsou   složky   regulované   ceny  distribuce
                     elektřiny za použití napěťové úrovně VVN a VN
                     distribuční soustavy v Kč/MWh v roce i,

cd(VVN-VVN)ei,
cd(VN-VN)ei,
cd(NN-NN)ei          jsou  regulované průměrné  ceny za distribuci
                     elektřiny na úrovni VVN, VN nebo NN stanovené
                     Úřadem pro rok i  postupem uvedeným v příloze


                     č. 3 této vyhlášky,

TE(PS-VVN)ei,
TETRVVNei,
TETRVNei      jsou  plánované  toky  elektřiny   pro  rok  i  mezi
              přenosovou  soustavou  a   distribuční  úrovní  VVN,
              popřípadě  plánované   toky  elektřiny  transformací
              z napěťové úrovně VVN a VN na nižší napěťovou úroveň
              distribuční soustavy držitele  licence na distribuci
              v roce  i.  Je  uvažován  tok  v  transformaci  mezi
              úrovněmi napětí (na vstupu  do transformace, tedy se
              započtením   ztrát  v   transformaci  mezi  úrovněmi
              distribučních  napětí);  ztráty  v  transformaci  PS
              - VVN jsou započteny do ztrát PS,

TE(VVNk-VVN)ei  je   plánované  bilanční   saldo  elektřiny   mezi
                distribuční úrovní VVN  k-tého držitele licence na
                distribuci a držitele licence na distribuci (kteří
                jsou připojeni k přenosové soustavě),

RDME1VVNi,  RDME1VNi  jsou     plánovaná     množství    elektřiny
                      distribuovaná  napěťovou  úrovní  VVN  a  VN
                      distribučního  systému  držitele  licence na
                      distribuci  v  roce   i  regulačního  období
                      chráněným  zákazníkům   a  tok  transformací
                      elektřiny  do nižších  úrovní napětí  (kromě
                      NN)  bez exportu,  odběru PVE  v čerpadlovém
                      provozu  a  bez  odběru   výrobců  1.  a  2.
                      kategorie,  kromě   samovýrobců,  pro  krytí
                      spotřeby  v  areálu   výrobny;  na  napěťové
                      úrovni VVN se jedná pouze o tok transformací
                      do napěťové úrovně VN vzhledem k tomu, že se
                      na   VVN  považují   všichni  zákazníci   za
                      oprávněné,

RDME1NNi je plánované množství  elektřiny distribuované příslušnou
         napěťovou   úrovní  NN   distribučního  systému  držitele
         licence  na  distribuci  v   roce  i  regulačního  období
         konečným zákazníkům bez exportu, odběru PVE v čerpadlovém
         provozu  a bez  odběru výrobců  1. a  2. kategorie, kromě
         samovýrobců, pro krytí spotřeby v areálu výrobny,

RDME2VVNi,
RDME2VNi,
RDME2NNi  jsou  plánované  toky  elektřiny  pro  rok  i na výstupu
          z distribuční úrovně VVN, popřípadě VN nebo NN, držitele
          licence   na  distribuci.   Jsou  to   odběry  konečných
          zákazníků  na dané  úrovni napětí,  toky do transformace
          elektřiny  do nižších  napěťových úrovní  z dané  úrovně
          napětí  (kromě  NN),   bilanční  saldo  odběru  držitelů
          licence   na   distribuci,    kteří   nejsou   připojeni
          k přenosové soustavě, export a  odběry PVE v čerpadlovém
          provozu a  odběr výrobců včetně jejich  odběru na výrobu
          elektřiny  nebo  na  výrobu  elektřiny  a  tepla na dané
          napěťové úrovni,

cpei  je  regulovaná průměrná  cena za  přenos elektřiny stanovená
      podle přílohy č. 1,

sperci  je  složka  regulované  ceny  přenosu  elektřiny  za roční
        rezervovanou  kapacitu přenosové  soustavy v  Kč/MW a  rok
        stanovená podle přílohy č. 1,

spepzi  je  složka regulované  ceny přenosu  elektřiny za  použití
        přenosové soustavy v Kč/MWh stanovená podle přílohy č. 1,

Kpei    je  korekční  faktor  regulované  průměrné  ceny za přenos
        elektřiny pro  příslušný rok regulačního  období stanovené
        podle přílohy č. 1,

RRK(PS-VVN)ei je rezervovaná kapacita přenosové soustavy plánovaná
              držitelem   licence    na   distribuci   připojeného
              k přenosové soustavě stanovená podle přílohy č. 1,

RRK(VVNk-VVN)ei je  plánované bilanční  saldo rezervované kapacity
                mezi   distribuční  úrovní   VVN  k-tého  držitele
                licence  na  distribuci   a  držitele  licence  na
                distribuci,  kteří  jsou   připojeni  k  přenosové
                soustavě,

RKKZVVNei,  RKKZVNei je   plánovaná  roční   rezervovaná  kapacita
                     (technické maximum)  konečných zákazníků (bez
                     exportu,   bez  odběru   PVE  v   čerpadlovém
                     provozu,  bez tranzitu  a bez  odběru výrobců
                     1.  a  2.  kategorie,  kromě samovýrobců, pro
                     krytí  spotřeby  v  areálu  výrobny) napěťové
                     úrovně VVN  a VN distribuční          soustavy v roce
                     i,

RKDLVVNei, RKDLVNei  jsou    bilanční   salda    plánované   roční
                     rezervované   kapacity   (technická   maxima)
                     držitelů licence na  distribuci (kteří nejsou
                     připojeni  k přenosové  soustavě) na napěťové
                     úrovni VVN  a VN distribuční  soustavy v roce
                     i,

RMEKZVVNei, RMEKZVNei jsou  roční   plánovaná  množství  elektřiny
                      odebíraná  konečnými  zákazníky  na napěťové
                      úrovni VVN a VN  distribuční soustavy v roce
                      i,

RMEDLVVNei, RMEDLVNei jsou  bilanční   salda  ročního  plánovaného
                      množství   elektřiny  držitelů   licence  na
                      distribuci    (kteří     nejsou    připojeni
                      k přenosové soustavě) na napěťové úrovni VVN
                      a VN distribuční soustavy v roce i,

n       je počet sousedních distribučních soustav.
Přetoky mezi sítěmi VVN jednotlivých držitelů licence na distribuci jsou placeny cenou za přenos elektřiny. Úhrada nákladů na používání vývodových polí, vedení atd. se může řešit samostatnou dohodou. Při tvorbě ceny za službu sítě se na příslušných smluvních stranách náklady a výnosy plynoucí z dohody započítávají do povolených nákladů nebo výnosů.
Přetoky mezi sítěmi VN a NN jednotlivých držitelů licence na distribuci mohou být, v odůvodněných případech, mezi jednotlivými držiteli licence hrazeny na základě "Dohody o úhradě nákladů". Při tvorbě ceny za službu sítě se na příslušných smluvních stranách náklady a výnosy plynoucí z dohody započítávají do povolených nákladů nebo výnosů."
27. Příloha č. 5 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
 
"Příloha 5
Postup stanovení výpočtové průměrné ceny dodávky elektřiny pro chráněného zákazníka
Výpočtová průměrná cena dodávky elektřiny cchzexi pro chráněné zákazníky, odebírající elektřinu z napěťové úrovně x, v příslušném roce regulačního období se vypočte podle následujícího vztahu:
 
cchzxei = cnevei + zoe + coti + cssi + cdxei + cvozki + cdDSxi
          + ckzotxi + cdUQi + cdprdsi + cochzxei

kde

cnevei  je   individuální  nákupní   cena  elektřiny  regionálního
        distributora   v Kč/MWh   v roce   i   regulačního  období
        stanovená rozhodnutím Úřadu,

i       je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

zoe     je zisk v Kč/MWh stanovený rozhodnutím Úřadu,

coti    je  celostátně jednotná  pevná cena  za činnost  zúčtování
        operátora  trhu,  která  se  vztahuje  ke skutečné hodnotě
        měsíčního odběru subjektu zúčtování, stanovená Úřadem,

cssi    je   regulovaná  cena   systémových  služeb   pro  konečné
        zákazníky  v příslušném roce  regulačního období stanovená
        rozhodnutím Úřadu podle přílohy č. 2,

cdxei   je  výpočtová  průměrná  cena  za  distribuci jednotkového
        množství elektřiny na distribuční  napěťové úrovni VVN, VN
        a NN   v příslušném  roce   regulačního  období  stanovená
        rozhodnutím Úřadu podle přílohy č. 4,

cvozki  je  celostátně   jednotná  pevná  cena   příspěvku  k ceně
        distribuce   elektřiny  na   krytí  vícenákladů  spojených
        s výkupem  elektřiny  z obnovitelných  zdrojů  a ze zdrojů
        s kombinovanou výrobou elektřiny a  tepla podle přílohy č.
        6,

cdDSxi  jsou   regionální   příspěvky   konečných   zákazníků   na
        jednotlivých  napěťových úrovních  distribuční sítě k ceně
        distribuce elektřiny  na decentrální výrobu  podle přílohy
        č. 8,

ckzotxi je  regionální  pevná   cena  na  jednotlivých  napěťových
        úrovních  distribuční   sítě  na  krytí   ztrát  hrazených
        operátorovi trhu cenou coti stanovenou Úřadem:

ckzotxi = (PZTdxei . coti + TETRyei . ckzotyi)/RDME2xi

kde   technické  jednotky   PZTdxei  a   RDME2xi  jsou  definovány
v příloze č. 3,

TETRyei je  roční  plánované   množství  elektřiny  transformované
        z vyšší  napěťové  úrovně  y  na  nejblíže nižší napěťovou
        úroveň  x distribuční  soustavy v roce  i, kromě  napěťové
        úrovně VVN,

ckzotyi je  regionální pevná  cena  na  krytí platby  za zúčtování
        odchylek vztažených  ke ztrátám placeném  operátorovi trhu
        cenou  coti  pro  napěťovou   úroveň  nejblíže  vyšší  než
        napěťová úroveň x, kromě napěťové úrovně VVN,

cdUQi   je  regionální  pevná  cena  příspěvku  za služby regulace
        napětí  a  jalového  výkonu  zajišťované vybranými výrobci
        v jednotlivých regionálních distribučních soustavách. Cena
        je určena  z podílu nákladů na regulaci  napětí a jalového
        výkonu,  stanovených  rozhodnutím   Úřadu,  a  plánovaného
        množství     elektřiny     distribuovaného     regionálním
        distributorem  v roce  i  regulačního  období (odběr všech
        konečných  zákazníků,  bilanční   saldo  odběru  lokálních
        distributorů,  export,  odběr  PVE  v čerpadlovém  provozu
        a odběr výrobců  včetně jejich odběru  na výrobu elektřiny
        nebo na výrobu elektřiny a tepla),

cdprdsi  celostátní  pevná  cena  pro  regionální  distributory za
zprostředkování  plateb za  systémové služby,  obnovitelné zdroje,
kombinovanou  výrobu elektřiny  a tepla  a za  decentrální výrobu;
cena je stanovená rozhodnutím Úřadu,

cochzxei je  průměrná  cena   obchodu  s elektřinou  pro  chráněné
         zákazníky stanovená vztahem:

cochzxei = PVochzxe0 . Mochzxei . PDchzxei/RMECHZxi

kde

PVochzxe0 je  výchozí  hodnota  povolených  výnosů  pro  zajištění
          obchodu  s elektřinou pro  chráněné zákazníky  stanovená
          analyticky Úřadem,

PVochzxe0 = PNochzxe0 + Oochzxe0 + Zochzxe0

kde

PNochzxe0 je   výchozí  úroveň   povolených  nákladů,   nezbytných
          k zajištění obchodu s elektřinou pro chráněné zákazníky,
          stanovená analyticky Úřadem,

Oochzxe0  je   výchozí   úroveň   odpisů   hmotného  a  nehmotného
          investičního   majetku   držitele   licence,  sloužícího
          k zajištění obchodu s elektřinou pro chráněné zákazníky,
          stanovená analyticky Úřadem,

Zochzxe0  je zisk vypočtený jako součin míry výnosnosti provozních
          aktiv a hodnoty provozních aktiv,

Mochzxei  je eskalační faktor  zohledňující vývoj cen průmyslových
          výrobců vypočtený podle vztahu:

Mochzxei = (Mi-1 - Xx) . Mochzxei-1

kde

Mi-1    je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických  indexů  cen
        průmyslových výrobců za posledních 12 měsíců a předchozích
        12 měsíců,  vykázaný Českým statistickým  úřadem v tabulce
        cen  7004  za  měsíc  duben  roku  i-1,  zaokrouhlený na 5
        desetinných míst,

pro první rok regulačního období Mochzxei-1 = Mi-2,

Xx      je faktor  efektivity na napěťové úrovni  x, jehož hodnotu
        stanoví Úřad,

PDchzxei je podíl dodávky chráněným  zákazníkům na celkové dodávce
         elektřiny na příslušné úrovni distribučního napětí, který
         se stanoví vztahem:

PDchzxei = RMECHZxi/(RMECHZxi + RMEOZxi)

kde

RMECHZxi je   plánované  množství   elektřiny  dodané   příslušným
         držitelem licence na distribuční  napěťové úrovni VVN, VN
         a NN chráněným zákazníkům v roce i,

RMEOZxi  je   plánované  množství   elektřiny  dodané   příslušným
         držitelem licence na distribuční  napěťové úrovni VVN, VN
         a NN  v roce  i  oprávněným  zákazníkům včetně bilančního
         salda elektřiny dodané lokálním distributorům, kteří mají
         podle  zvláštního  právního  předpisu1)  právo  na  volbu
         dodavatele  elektřiny pro  odběr chráněných  zákazníků na
         svém vymezeném území.
1) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)."
28. Příloha č. 6 zní:
 
"Příloha 6
Postup stanovení příspěvku na krytí vícenákladů spojených s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů a ze zdrojů s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla a postup kompenzace těchto vícenákladů
Příspěvek k ceně distribuce elektřiny dodané konečným zákazníkům na krytí vícenákladů spojených s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů a ze zdrojů s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla cvozki je určen vztahem:
 
cvozki = suma j=1,n (VCNvozij + VCNvkij)/RMESi + Kvcni

kde

i        je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

j        je pořadové číslo držitele licence na distribuci,

n        je počet držitelů licence na distribuci,

VCNvozij jsou  předpokládané celkové  vícenáklady j-tého  držitele
         licence   na  distribuci   na  povinný   výkup  elektřiny
         z obnovitelných zdrojů,

VCNvozij = suma s=1,t (cmvozis - cneveij) . PMEozijs

kde

t       je počet druhů obnovitelných zdrojů,

cmvozis je  celostátně jednotná  minimální výkupní  cena elektřiny
        z s-tého druhu  obnovitelného zdroje stanovená  Úřadem pro
        rok i regulačního období,

cneveij je individuální nákupní cena  elektřiny v j-té distribuční
        soustavě   stanovená  analyticky   Úřadem  pro  jednotlivé
        provozovatele distribučních  soustav v roce          i regulačního
        období,

PMEozijs je  předpokládané množství  elektřiny vykoupené  z s-tého
         druhu  obnovitelného  zdroje  j-tého  držitele licence na
         distribuci v roce i regulačního období,

VCNvkij  jsou  předpokládané celkové  vícenáklady j-tého  držitele
         licence   na  distribuci   na  povinný   výkup  elektřiny
         z kombinované výroby elektřiny a tepla,

VCNvkij = (suma s=1,2 (cmvkis - cneveij) . PMEkijs) + cpvki . PMEkij

kde

cmvkis   jsou celostátně jednotné minimální výkupní ceny elektřiny
         z kombinované výroby elektřiny a tepla ze zdrojů do 5 MWe
         instalovaného výkonu včetně pro s = 1 a ze zdrojů od 5 do
         10 MWe  instalovaného výkonu včetně pro  s = 2, stanovené
         Úřadem pro rok i regulačního období,

PMEkijs  jsou    předpokládaná   množství    elektřiny   vykoupená
         z kombinované výroby elektřiny a tepla ze zdrojů do 5 MWe
         instalovaného výkonu včetně pro s = 1 a ze zdrojů od 5 do
         10  MWe instalovaného  výkonu včetně  pro s  = 2 u j-tého
         držitele  licence  na  distribuci  v  roce  i regulačního
         období,

cpvki    je  celostátně jednotná  pevná cena  stanovená Úřadem, za
         každou  MWh  elektřiny  z  kombinované  výroby  elektřiny
         a tepla ze zdrojů nad 10 MWe instalovaného výkonu,

PMEkij   je předpokládané množství  elektřiny z kombinované výroby
         elektřiny  a tepla  ze  zdrojů  nad 10  MWe instalovaného
         výkonu  j-tého  držitele  licence  na  distribuci  v roce
         i regulačního období,

Kvcni    je korekční  faktor v Kč/MWh příspěvku  k ceně distribuce
         elektřiny dodané  konečným zákazníkům pro  podporu výkupu
         elektřiny    z   obnovitelných    zdrojů   a    elektřiny
         z kombinované výroby elektřiny  a tepla. Kvcni zohledňuje
         efekt nevhodně  nastaveného příspěvku v  předminulém roce
         regulačního  období  a  započítává  jeho  výnosový  efekt
         (kladný  i  záporný)  do   příspěvku  k  ceně  distribuce
         elektřiny  dodané  konečným  zákazníkům.  Určuje  se jako
         rozdíl   mezi   předpokládanými   vícenáklady   spojenými
         s výkupem  elektřiny z  obnovitelných zdrojů  a elektřiny
         z kombinované výroby elektřiny a  tepla na předminulý rok
         a skutečně  dosaženými  vícenáklady  v  předminulém  roce
         regulačního období; pro počáteční rok prvního regulačního
         období je Kvcni roven nule,

RMESi    je  plánované  množství  elektřiny  v  roce i regulačního
         období  dodané  konečným  zákazníkům  v  České  republice
         včetně   exportu   ze   sítě   distributora,  odběru  PVE
         v čerpadlovém provozu (připojených k sítím distributorů),
         salda lokálních  držitelů licence na  distribuci a včetně
         odběru výrobců.

     Platba    pro   vyrovnání    vícenákladů   výkupu   elektřiny
z obnovitelných  zdrojů  a  kombinované  výroby  elektřiny a tepla
j-tého regionálního distributora:

PLvozkij = Zvozkij - (VCNvozij + VCNvkij) + Kplkij

kde

Zvozkij jsou předpokládané platby konečných zákazníků regionálnímu
        distributorovi prostřednictvím příplatku  k ceně elektřiny
        v roce i,

Zvozkij = cvozki . RMESij

RMESij je plánované množství elektřiny v roce i regulačního období
       dodané   konečným  zákazníkům   regionálního  distributora,
       včetně   exportu   ze   sítě   distributora,   odběru   PVE
       v čerpadlovém  provozu (připojených  k síti  distributora),
       salda  lokálních držitelů  licence na  distribuci a  odběru
       výrobců včetně  jejich odběru na  výrobu elektřiny nebo  na
       výrobu elektřiny a tepla,

Kplki  zohledňuje efekt nevhodně  nastavených plateb pro vyrovnání
       vícenákladů   výkupu  elektřiny   z  obnovitelných   zdrojů
       a elektřiny   z  kombinované   výroby  elektřiny   a  tepla
       v předminulém  roce  regulačního  období  a započítává jeho
       výnosový efekt  (kladný i záporný) do  plateb pro vyrovnání
       vícenákladů  regionálního  distributora.  Kplki  zohledňuje
       rozdíl mezi  plánovanými a skutečně  dosaženými vícenáklady
       na   účinný   výkup   elektřiny   z   obnovitelných  zdrojů
       a elektřiny   z  kombinované   výroby  elektřiny   a  tepla
       a předpokládanou  a  skutečnou  velikostí  plateb konečných
       zákazníků    regionálního    distributora   prostřednictvím
       příspěvku na  krytí vícenákladů v  roce i-2. Pro  počáteční
       rok prvního regulačního období je Kplki roven nule.

     Platba  PLvozkij se  s ohledem  na znaménko  přičítá k platbě
regionálních držitelů licence na  distribuci za rezervaci kapacity
přenosové  sítě  spolu  s  příspěvkem  za  zprostředkování  plateb
PLvozki  pro  provozovatele  přenosové  soustavy  v  celkové  výši
stanovené Úřadem  a rozdělené úměrně  absolutním hodnotám PLvozkij
jednotlivých regionálních držitelů licence na distribuci."
29. Příloha č. 7 se zrušuje.
30. Příloha č. 8 zní:
 
"Příloha 8
Postup stanovení ceny příspěvku pro decentrální zdroje vyvedené do distribučních sítí a postup kompenzace těchto příspěvků
Cena příspěvku pro zdroje vybavené do napěťových úrovní distribučních sítí zohledňuje příznivý vliv těchto zdrojů na snížení ztrát v přenosové a distribučních sítích. Příspěvek je celostátně jednotný, rozlišený po napěťových úrovních a je hrazen držitelem licence na distribuci příslušnému držiteli licence na výrobu elektřiny.
Cena příspěvků se stanoví pro zdroje vybavené do jednotlivých napěťových úrovní (VVN, VN a NN) sítí držitelů licence na distribuci podle následujících vztahů:
 
cdVVNdvi = spepzi . kdvi + KdVVNdvi

cdVNdvi = sdVVNepzi + suma k=1,n ZTTRVVNeik
          . NCEDSei/suma k=1,n RMDE2VNik + KdVNdvi

cdNNdvi = sdVNepzi + suma k=1,n ZTTRVNeik . NCEDSei/suma k=1,n
          RDME2NNik + KdNNdvi

kde

i      je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

n      je počet regionálních distributorů,

spepzi je  složka  regulované  ceny  přenosu  elektřiny za použití
       přenosové soustavy v Kč/MWh,

kdvi   je  koeficient  zvýhodněně  decentrální  výroby na napěťové
       úrovni VVN  za snížení ztrát  v distribuční síti;  velikost
       koeficientu stanoví Úřad,

sdVVNepzi,
sdVNepzi jsou  celostátní  průměrné   kumulativní  pevné  ceny  za
         použití   distribučních   sítí   VVN   a   VN   vypočtené
         z průměrných   kumulativních  pevných   cen  jednotlivých
         regionálních distributorů,

ZTTRVNeik,
ZTTRVNeik jsou  předpokládané  ztráty  v  transformaci VVN/VN nebo
          VN/NN   k-tého   regionálního    distributora   v   roce
          i regulačního období,

NCEDSei   je celostátní průměrná nákupní  cena elektřiny pro krytí
          ztrát v distribučních  soustavách vypočtená z průměrných
          nákupních cen elektřiny pro  krytí ztrát v distribučních
          soustavách    stanovených    Úřadem    pro    jednotlivé
          provozovatele distribučních soustav v roce i,

RDME2Vnik,
RDME2NNik jsou  plánované  toky  elektřiny  pro  rok  i  na výstup
          z distribuční  úrovně  VN  nebo  NN  k-tého regionálního
          držitele licence na distribuci. Jsou to odběry konečných
          zákazníků  na dané  úrovni napětí,  toky do transformace
          elektřiny  do nižších  napěťových úrovní  z dané  úrovně
          napětí  (kromě  NN),   bilanční  saldo  odběru  držitelů
          licence   na   distribuci,    kteří   nejsou   připojeni
          k přenosové soustavě, export a  odběry PVE v čerpadlovém
          provozu a  odběr výrobců včetně jejich  odběru na výrobu
          elektřiny  nebo  na  výrobu  elektřiny  a  tepla na dané
          napěťové úrovni,

KdVVNdvi,
KdVNdvi,
KdNNdvi korekční faktory k ceně  příspěvku pro držitele licence na
výrobu elektřiny připojené k jednotlivým napěťovým úrovním VVN, VN
a NN distribuční sítě příslušného provozovatele zohledňující efekt
nevhodně nastavené  ceny příspěvku v  předminulém roce regulačního
období. Pro počáteční rok prvního regulačního období jsou korekční
faktory rovny nule.

     Předpokládaný  roční objem  příspěvků v  Kč/rok zaplacený  na
jednotlivých napěťových úrovních VVN, VN a NN držitelem licence na
distribuci držitelům licence na výrobu je dán vztahem:

PLdDSxi = cdxdvi . PMEdDSxvi

kde

x je napěťová úroveň VVN, VN nebo NN,

PMEdDSxvi je celkové předpokládané  množství elektřiny vyrobené ve
zdrojích  a  vyvedené  do  napěťové  hladiny  x  distribuční  sítě
držitele licence na distribuci,

     Individuální  příspěvek  cdDSxi  k  ceně distribuce elektřiny
dodané konečným zákazníkům na  krytí decentrální výroby pro zdroje
vyvedené do napěťové úrovně x distribuční sítě je určen vztahem:

cdDSxi = PLdDSxi/RMESxi + cdDSyi + KdDSxi

kde

RMESxi je plánované množství elektřiny v roce i regulačního období
       dodané na  napěťové úrovni x a  na všech nižších napěťových
       úrovních  konečným  zákazníkům  v  České  republice  včetně
       exportu ze sítí držitele  licence na distribuci, odběru PVE
       v čerpadlovém provozu (připojených do sítí držitele licence
       na  distribuci),   salda  lokálních  držitelů   licence  na
       distribuci a odběru výrobců  včetně jejich odběru na výrobu
       elektřiny nebo na výrobu elektřiny a tepla,

cdDSyi je  příspěvek k  ceně distribuce  elektřiny dodané konečným
       zákazníkům  na krytí  decentrální výroby  na vyšší napěťové
       úrovni kromě napěťové úrovně VVN,

KdDSxi zohledňuje efekt nevhodně nastavených plateb za decentrální
       výrobu   pro    zdroje   vyvedené   do    napěťové   úrovně
       x distribučních sítí pro  předminulý rok regulačního období
       a započítává          jeho  výnosový  efekt  (kladný  i záporný) do
       plateb  pro  vyrovnání  plateb  regionálního  distributora.
       KdDSxi  zohledňuje  rozdíl   mezi  plánovanými  a  skutečně
       dosaženými náklady na hrazení příspěvku pro zdroje vybavené
       do   distribučních  sítí   a  předpokládanou   a  skutečnou
       velikostí    plateb   konečných    zákazníků   regionálního
       distributora prostřednictvím příspěvku na krytí decentrální
       výroby v  roce i-2. Pro  počáteční rok prvního  regulačního
       období je KdDSxi roven nule."

31. Příloha č. 9 zní:
 
"Příloha 9
Postup stanovení ceny přepravy a uskladňování zemního plynu
Cena přepravy a uskladňování zemního plynu od souběžného držitele licence na přepravu plynu a uskladňování plynu je dána cenou za denní výkon a je stanovena vztahem:
 
Cdvi = spi + ssi + scsi

kde

i    je pořadové číslo příslušného roku regulačního období,

spi  je průměrná cena za přepravu zemního plynu,

ssi  průměrná  cena za  uskladňování zemního  plynu v  zásobnících
     zemního  plynu,  které  jsou  provozovány souběžným držitelem
     licence na přepravu a licence na uskladňování zemního plynu,

scsi je cena  za uskladňování zemního  plynu v zásobnících zemního
     plynu, které  nejsou provozovány souběžným  držitelem licence
     na přepravu a licence na uskladňování zemního plynu,

     Cena  za   přepravu  zemního  plynu   spi  v příslušném  roce
regulačního období se vypočte podle následujícího vzorce:

spi = (PVp0 . Mpsi + NCPpi . PZTpi)/PDVi

kde

PVp0 je  výchozí  hodnota  povolených  výnosů stanovená analyticky
     Úřadem pro první rok regulačního období:

PVp0 = PNp0 + Op0 + Zp0

kde

PNp0 je výchozí úroveň  povolených nákladů, nezbytných k zajištění
     přepravních  služeb  držitele  licence,  stanovená analyticky
     Úřadem pro první rok regulačního období,

Op0  je výchozí  úroveň odpisů hmotného  a nehmotného investičního
     majetku držitele licence,  sloužícího k zajištění přepravních
     služeb, stanovená Úřadem pro první rok regulačního období,

Zp0  je  zisk  vypočtený  jako  součin  míry výnosnosti provozních
     aktiv, jejíž  hodnotu určí Úřad,  a hodnoty provozních  aktiv
     sloužících  k zajištění  přepravních  služeb  pro  první  rok
     regulačního období,

Mpsi je  eskalační  faktor  zohledňující  vývoj  cen  průmyslových
     výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mpsi = (Mi-1 - Xi) . Mpsi-1

kde

pro první rok regulačního období Mpsi-1 = Mi-2,

Mi-1 je podíl klouzavých průměrů bazických indexů cen průmyslových
     výrobců  za posledních  12  měsíců  a předchozích  12 měsíců,
     vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce  cen 7004  za
     měsíc duben roku i-1,

Xi   je  faktor efektivity,  jehož hodnotu  pro rok  i regulačního
     období stanoví Úřad,

NCPpi je plánovaná  nákupní cena energie  zemního plynu pro  krytí
      ztrát v přepravní soustavě,

PZTpi je  povolené  množství  ztrát  v přepravní  soustavě  určené
      vztahem:

PZTpi = kzpP . RPMPi

kde

kzpP je  povolená  míra  ztrát  v přepravní  soustavě  vztažená ke
     vstupujícímu  množství  energie  zemního  plynu  do přepravní
     soustavy stanovená Úřadem,

RPMPi je  plánované množství  energie zemního  plynu vstupující do
      přepravní soustavy v roce i regulačního období,

PDVi  je   celkový  plánovaný   denní  výkon   stanovený  pro  rok
      i regulačního    období   na    základě   smluv   uzavřených
      provozovatelem  přepravní  soustavy;  pokud  nejsou  smluvní
      hodnoty plánovaného  denního výkonu předány  Úřadu v termínu
      podle § 10, stanoví je Úřad analyticky.

     Cena  za  uskladňování  zemního  plynu  v zásobnících zemního
plynu,  které  jsou  provozovány  souběžným  držitelem  licence na
přepravu a licence na  uskladňování zemního plynu ssi v příslušném
roce regulačního období se vypočte podle následujícího vzorce:

ssi = (PVs0 . Mpsi + NCPsi . PZTsi)/PDVi

I     je pořadové číslo roku regulačního období,

PVs0  je  výchozí hodnota  povolených výnosů  stanovená analyticky
      Úřadem pro první rok regulačního období:

PVs0 = PNs0 + Os0 + Zs0

kde

PNs0  je    výchozí   úroveň    povolených   nákladů,   nezbytných
      k zajištění   provozování   podzemních   zásobníků  držitele
      licence,   stanovená   analyticky   Úřadem   pro  první  rok
      regulačního období,

Ops0  je výchozí úroveň odpisů  hmotného a nehmotného investičního
      majetku    držitele   licence,    sloužícího   k provozování
      podzemních  zásobníků,   stanovená  Úřadem  pro   první  rok
      regulačního období,

Zs0   je  zisk vypočtený  jako součin  míry výnosnosti  provozních
      aktiv, jejíž  hodnotu určí Úřad, a  hodnoty provozních aktiv
      nezbytných  k zajištění   provozování  podzemních  zásobníků
      držitele licence, pro první rok regulačního období,

Mpsi  je  eskalační  faktor  zohledňující  vývoj  cen průmyslových
      výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mpsi = (Mi-1 + Xi) . Mpsi-1

kde

pro první rok regulačního období Mpsi-1 = Mi-2,

Mi-1 je podíl klouzavých průměrů bazických indexů cen průmyslových
     výrobců  za posledních  12  měsíců  a předchozích  12 měsíců,
     vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce  cen 7004  za
     měsíc duben roku i-1,

Xi   je  faktor efektivity,  jehož hodnotu  pro rok  i regulačního
     období stanoví Úřad,

NCPsi je plánovaná průměrná nákupní cena energie zemního plynu pro
      krytí ztrát v zásobnících plynu v roce i,

PZTsi je povolené množství ztrát,

PZTsi = kzpS . RPMSi

kde

kzpS  je povolená míra ztrát  v zásobnících plynu stanovená Úřadem
      vztažená  k ročnímu  průměru   počátečních  měsíčních  stavů
      provozních  zásob  plynu  v roce  i-2 vyjádřených v množství
      energie,

RPMSi je roční průměr počátečních měsíčních stavů provozních zásob
      plynu v roce i-2 vyjádřených v množství energie.

     Cena  za  uskladňování  zemního  plynu  v zásobnících zemního
plynu,  které nejsou  provozovány souběžným  držitelem licence  na
přepravu a licence na uskladňování  zemního plynu, ssci se vypočte
podle následujícího vzorce:

ssci = PNsci/PDVi

kde

PNsci jsou   plánované   náklady   na   skladování  zemního  plynu
      v zásobnících   zemního  plynu,   které  nejsou  provozovány
      souběžným držitelem licence na přepravu plynu a uskladňování
      plynu.

     Návrh  ceny přepravy  a uskladňování  zemního plynu  v Kč/MWh
předkládaný  Úřadu   je  zaokrouhlován  na   dvě  desetinná  místa
a hodnoty veličin Mpsi, Mi-1 použité  při jejím výpočtu podle této
přílohy jsou zaokrouhlovány na pět desetinných míst."
32. Příloha č. 10 zní:
 
"Příloha 10
Postup stanovení ceny energie zemního plynu od obchodníka s plynem ostatním účastníkům trhu s plynem připojeným k přepravní soustavě
Cena energie zemního plynu od obchodníka s plynem ostatním účastníkům trhu s plynem přímo připojeným k přepravní soustavě je dána vztahem:
  
ckij = skij + Kkij

kde

i    je pořadové číslo roku regulačního období,

j    je  pořadové číslo  čtvrtletí v  příslušném roce  regulačního
     období,

skij je  cena  energie  zemního  plynu  bez  započtení  korekčního
     faktoru v  příslušném čtvrtletí příslušného  roku regulačního
     období,

Kkij je korekční  faktor ceny energie zemního  plynu pro příslušné
     čtvrtletí   příslušného   roku   regulačního   období.   Kkij
     zohledňuje  efekt  rozdílu   mezi  skutečnými  a  plánovanými
     náklady  na  nákup  zemního  plynu  v  předminulém  čtvrtletí
     a započítává jej  při splnění podmínky  uvedené v §  10 odst.
     5 do ceny energie zemního plynu v příslušném čtvrtletí.

     Cena  energie  zemního  plynu  skij  bez započtení korekčního
faktoru Kkij  v příslušném čtvrtletí  příslušného roku regulačního
období se vypočte podle následujícího vzorce:

skij = (nsij + PVzo0 . Mzoi/RMDPi) + ze

kde

nsij jsou  měrné náklady  na nákup  zemního plynu  stanovené podle
     následujícího vzorce:

nsij = (NPCPnpij + PNCZnzij)/(RMDPijp + RMDPijpz)

kde

PNCPnpij jsou plánované  náklady na nákup  zemního plynu prodaného
         obchodníkem s  plynem v příslušném  čtvrtletí příslušného
         roku  regulačního období,  bez nákladů  na nákup  zemního
         plynu uskladňovaného v podzemních zásobnících,

PNCZnzij jsou plánované  náklady na nákup  zemního plynu prodaného
         obchodníkem   s   plynem   ze   zásobníku  zemního  plynu
         v příslušném   čtvrtletí  příslušného   roku  regulačního
         období bez nákladů na skladování v tomto zásobníku,

RMDPijp  je  plánované  množství  energie  zemního  plynu  prodané
         obchodníkem s  plynem v příslušném  čtvrtletí příslušného
         roku regulačního období  bez plánovaného množství energie
         zemního plynu prodaného z podzemních zásobníků,

RMDPijpz je  plánované  množství  energie  zemního  plynu  prodané
         obchodníkem  s   plynem  z  podzemního   zásobníku  plynu
         v příslušném   čtvrtletí  příslušného   roku  regulačního
         období,

ze       je zisk v Kč/MWh stanovený rozhodnutím Úřadu,

PVzo0    je  výchozí  hodnota   povolených  výnosů  pro  zajištění
         obchodu se zemním plynem  stanovená analyticky Úřadem pro
         první rok regulačního období:

PVzo0 = PNzo0 + Ozzo0 + Zzo0

kde

PNzo0 je výchozí úroveň povolených nákladů, nezbytných k zajištění
      obchodu  se zemním  plynem,         stanovená  analyticky Úřadem pro
      první rok regulačního období,

Ozzo0 je výchozí úroveň odpisů  hmotného a nehmotného investičního
      majetku držitele licence, sloužícího  k zajištění obchodu se
      zemním  plynem, stanovená  Úřadem pro  první rok regulačního
      období,

Zzo0  je  zisk vypočtený  jako součin  míry výnosnosti  provozních
      aktiv, jejíž  hodnotu určí Úřad, a  hodnoty provozních aktiv
      nezbytných k  zajištění obchodu se  zemním plynem pro  první
      rok regulačního období,

Mzoi  je  eskalační  faktor  zohledňující  vývoj  cen průmyslových
      výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mzoi = (Mi-1 - Xi) . Mzoi-1

kde

pro první rok regulačního období Mzoi-1 = Mi-2,

Mi-1   je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických   indexů  cen
       průmyslových výrobců za posledních  12 měsíců a předchozích
       12  měsíců, vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce
       cen 7004 za měsíc duben roku i- 1,

Xi     je faktor  efektivity, jehož hodnotu pro  rok i regulačního
       období stanoví Úřad,

RMDPi  je  plánované   množství  energie  zemního   plynu  prodané
       obchodníkem s plynem v příslušném roce regulačního období.

     Návrh  ceny  energie  zemního  plynu  v  Kč/MWh od obchodníka
s plynem ostatním účastníkům trhu  s plynem připojeným k přepravní
soustavě předkládaný Úřadu je zaokrouhlován na dvě desetinná místa
a hodnoty veličin Mzoi, Mi-1 použité  při jejím výpočtu podle této
přílohy jsou zaokrouhlovány na pět desetinných míst."
33. Příloha č. 11 zní:
 
"Příloha 11
Postup stanovení průměrné ceny zemního plynu dodávaného držitelem licence na distribuci plynu připojeného na přepravní soustavu a průměrné ceny zemního plynu prodávaného obchodníky s plynem účastníkům trhu s plynem připojeným k distribuční soustavě
Průměrná cena zemního plynu od držitele licence na distribuci plynu a průměrná cena zemního plynu od obchodníků s plynem ostatním účastníkům trhu s plynem připojeným k distribuční soustavě jsou stanoveny vztahem:
 
ckzpij = ckij + cdvki + cdzpi + cdpi

kde

i    je pořadové číslo roku regulačního období,

j    je  pořadové  číslo  čtvrtletí  v příslušném roce regulačního
     období

ckij je  průměrná   cena  energie  zemního   plynu  od  obchodníka
     s plynem ostatním  účastníkům trhu s plynem  přímo připojeným
     k přepravní   soustavě  v příslušném   čtvrtletí  regulačního
     období,

cdvki je cena přepravy a  uskladňování zemního plynu přepočtená na
      jednotku   plánovaného   distribuovaného   množství  energie
      v roce i regulačního období vypočtená podle vztahu:

cdvki = (cdvi . PDVi)/RDMPi

kde

cdvi   je cena přepravy a uskladňování zemního plynu,

PDVi   je plánovaný  denní výkon stanovený  pro rok i  regulačního
       období  na   základě  smluv  daného   držitele  licence  na
       distribuci  plynu   uzavřených  s provozovatelem  přepravní
       soustavy nebo analyticky Úřadem,

RDMPi  je plánované prodané množství  energie zemního plynu v roce
       i regulačního období,

cdzpi  je  průměrná  cena  dodávky/prodeje  zemního  plynu  v roce

       i regulačního období vypočtená podle vztahu:

cdzpi = (PVozp0 . kozpi . Mozpi)/RDMPi

kde

PVozp0 je  výchozí hodnota  povolených výnosů  z obchodu se zemním
       plynem   stanovená   analyticky   Úřadem   pro   první  rok
       regulačního období,

PVozp0 = PNozp0 + Oozp0 + Zozp0

kde

PNozp0 je výchozí  úroveň povolených nákladů  držitele licence pro
       první   rok  regulačního   období,  nezbytných  k zajištění
       obchodu se  zemním plynem, stanovená  analyticky Úřadem pro
       první rok regulačního období,

Oozp0  je výchozí úroveň odpisů hmotného a nehmotného investičního
       majetku držitele licence, sloužícího k zajištění obchodu se
       zemním  plynem, stanovená  Úřadem pro  první rok  regulační
       období,

Zozp0  je  zisk vypočtený  jako součin  míry výnosnosti provozních
       aktiv, jejíž hodnotu určí  Úřad, a hodnoty provozních aktiv
       nezbytných k zajištění obchodu se zemním plynem pro proviní
       rok regulačního období,

kozpi se vypočítá podle vztahu:

kozpi = PCZozpi/PCZozpi-1 . kozpi-1

kde

pro první rok regulačního období je kozpi = 1,

PCZozpi je   plánovaný  počet   odběrných  míst   zákazníků,  jimž
        provozovatel  distribuční  soustavy   v roce  i  zajišťuje
        dodávku a prodej,

Mozpi   je  eskalační faktor  zohledňující vývoj  cen průmyslových
        výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mozpi = (Mi-1 - Xi) . Mozpi-1

kde pro první rok regulačního období Mozpi = 1,

Mi-1    je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických  indexů  cen
        průmyslových výrobců za posledních 12 měsíců a předchozích
        12 měsíců,  vykázaný Českým statistickým  úřadem v tabulce
        cen 7004 za měsíc duben roku i-1,

Xi      je faktor efektivity, jehož  hodnotu pro rok i regulačního
        období stanoví Úřad,

cdpi    je průměrná cena za  dopravu jednotkového množství energie
        zemního   plynu    distribučním   systémem   provozovatele
        distribuční soustavy v příslušném  roce regulačního období
        vypočtená podle vztahu:

cdpi = sdpi + Kdpi

kde

sdpi    je  průměrná  cena  za  distribuci  jednotkového  množství
        energie  zemního  plynu  bez  započtení korekčního faktoru
        v příslušném roce regulačního období,

Kdpi    je  korekční  faktor  průměrné   ceny  za  distribuci  pro
        příslušný  rok regulačního  období. Kdpi  zohledňuje efekt
        nevhodně  nastavené  ceny  za  distribuci  energie zemního
        plynu v předminulém  roce regulačního období  a započítává
        jeho výnosový efekt (kladný nebo záporný) do průměrné ceny
        za  distribuci  energie  zemního  plynu  v příslušném roce
        regulačního   období;   k jeho    zohlednění   dojde   jen
        v případě,  že  průměrná  cena  za distribuci jednotkového
        množství energie  zemního plynu, vypočítaná  ze skutečného
        distribuovaného  množství  energie   zemního  plynu  a  ze
        skutečných  výnosů  za  distribuci  energie  zemního plynu
        v předminulém  roce  regulačního  období,  přesáhne Úřadem
        povolený  rámec  rozptylu  od  plánované  průměrné ceny za
        distribuci energie zemního plynu pro daný rok.

     Průměrná  cena  za  distribuci  jednotkového množství energie
zemního   plynu  sdpi   bez  započtení   korekčního  faktoru  Kdpi
v příslušném roce regulačního období se vypočte podle vztahu:

sdpi = (PVdp0 . kdpi . Mdpi + NCPdpi . PZTdpi)/RDMPi

kde

PVdp0 je  výchozí hodnota  povolených výnosů  stanovená analyticky
      Úřadem pro první rok regulačního období:

PVdp0 = PNdp0 + Odp0 + Zdp0

kde

PNdp0 je  výchozí úroveň  povolených nákladů  držitele licence pro
      první   rok  regulačního   období,  nezbytných   k zajištění
      distribučních služeb, stanovená  analyticky Úřadem pro první
      rok regulačního období,

Odp0  je výchozí úroveň odpisů  hmotného a nehmotného investičního
      majetku    držitele    licence,    sloužícího    k zajištění
      distribučních  služeb,   stanovená  Úřadem  pro   první  rok
      regulačního období,

Zdp0  je  zisk vypočtený  jako součin  míry výnosnosti  provozních
      aktiv, jejíž  hodnotu určí Úřad, a  hodnoty provozních aktiv
      pro první rok regulačního období,

kdpi se vypočítá podle vztahu:

kdpi = (PZdpi/PZdpi-1) . kdpi-1

kde

pro první rok regulačního období je kdpi = 1,

PZdpi je  plánovaný  počet  odběrných  míst  držitele  licence  na
      distribuci, jimž poskytuje distribuční služby v roce i,

Mdpi  je  eskalační  faktor  zohledňující  vývoj  cen průmyslových
      výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mdpi = (Mi-1 - Xi) . Mdpi-1

kde

pro první rok regulačního období Mdpi = 1,

Mi-1    je   podíl   klouzavých   průměrů   bazických  indexů  cen
        průmyslových výrobců za posledních 12 měsíců a předchozích
        12 měsíců,  vykázaný Českým statistickým  úřadem v tabulce
        cen 7004 za měsíc duben roku i-1,

Xi      je faktor efektivity, jehož  hodnotu pro rok i regulačního
        období stanoví Úřad,

NCPdpi  je plánovaná nákupní cena  energie zemního plynu pro krytí
        ztrát v distribuční síti k 1. 1. roku i,

PZTdpi  je  povolené  množství  ztrát  v distribuční  síti, určené
        vztahem:

PZTdpi = (kzpDS/(1-kzpDS)) . RDMPdpi

kde

kzpDS   je povolená míra  ztrát v distribuční plynárenské soustavě
        vztažená ke vstupujícímu množství energie zemního plynu do
        distribuční soustavy, stanovená Úřadem,

RDMPdpi je plánované distribuované  množství energie zemního plynu
        v roce i regulačního období.

     Návrh  průměrné  ceny  zemního  plynu  v  Kč/MWh  od držitele
licence  na  distribuci  plynu   a  průměrné  ceny  zemního  plynu
v Kč/MWh od obchodníků s plynem  ostatním účastníkům trhu s plynem
připojeným    k distribuční   soustavě    předkládaný   Úřadu   je
zaokrouhlován  na dvě  desetinná  místa  a hodnoty  veličin Mozpi,
Mdpi,  Mi-1,  kozpi,  kdpi  použité  při  jejím výpočtu podle této
přílohy jsou zaokrouhlovány na pět desetinných míst."
34. Příloha č. 12 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
 
"Příloha 12
Postup stanovení ceny zemního plynu dodávaného držitelem licence na přepravu plynu těm chráněným zákazníkům, kteří jsou přímo připojeni na přepravní soustavu
Cenu zemního plynu dodávaného držitelem licence na přepravu plynu těm chráněným zákazníkům, kteří jsou přímo připojeni na přepravní soustavu, cdchzi v příslušném roce určí příslušný držitel licence podle vztahu:
    
cdchzi = (PNdchzi + Odchzi + Zdchzi)/PMDPdchzi

kde

i       je pořadové číslo roku regulačního období,

PNdchzi   je   úroveň  ekonomicky   oprávněných  nákladů  držitele
          licence   na   přepravu   plynu,   nezbytná  k zajištění
          přepravy,   uskladňování  a   dodávky  plynu   chráněným
          zákazníkům  přímo připojeným  na přepravní  soustavu pro
          rok  i   regulačního  období,  stanovená   v souladu  se
          zvláštním právním předpisem1),

Odchzi    jsou odpisy  hmotného a nehmotného  investičního majetku
          držitele   licence   na    přepravu   plynu   sloužícího
          k zajištění  přepravy,  uskladňování   a  dodávky  plynu
          chráněným  zákazníkům  přímo   připojeným  na  přepravní
          soustavu, pro rok i regulačního období,

Zdchzi    je  přiměřený  zisk  stanovený  v souladu  se  zvláštním
          právním předpisem1),

PMDPdchzi je  plánované  množství  energie  zemního  plynu  dodané
          v roce  i   regulačního  období  držitelem   licence  na
          přepravu  plynu chráněným  zákazníkům, kteří  jsou přímo
          připojeni na přepravní soustavu.
1) Vyhláška č. 580/1990 Sb., kterou se provádí zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů."
35. Příloha č. 13 zní:
 
"Příloha 13
Postup stanovení ceny za uskladňování zemního plynu
Průměrná cena za uskladňování zemního plynu v zásobnících držitele licence na uskladňování zemního plynu cskli se vypočte podle následujícího vzorce:
 
cskli = (PVs0 . Mpsi + NCPsi . PZTsi)/PDVskli

kde

i     je pořadové číslo roku regulačního období,

PVs0  je  výchozí hodnota  povolených výnosů  stanovená analyticky
      Úřadem pro první rok regulačního období:

PVs0 = PNs0 + Os0 + Zs0

kde

PNs0    je   výchozí   úroveň   povolených   nákladů,   nezbytných
        k zajištění  provozování   podzemních  zásobníků  držitele
        licence,  stanovená   analyticky  Úřadem  pro   první  rok
        regulačního období,

Ops0    je   výchozí   úroveň   odpisů   hmotného   a   nehmotného
        investičního   majetku    držitele   licence,   sloužícího
        k provozování  podzemních zásobníků,  stanovená Úřadem pro
        první rok regulačního období,

Zs0     je zisk  vypočtený jako součin  míry výnosnosti provozních
        aktiv, jejíž hodnotu určí Úřad, a hodnoty provozních aktiv
        nezbytných  k zajištění  provozování  podzemních zásobníků
        držitele licence, pro první rok regulačního období,

PDVskli je  celkový  plánovaný  denní  výkon zajišťovaný držitelem
        licence na uskladňování zemního plynu v roce i regulačního
        období stanovený  pro rok i regulačního  období na základě
        smluv  uzavřených provozovatelem  přepravní soustavy  nebo
        analyticky Úřadem,

Mpsi    je  eskalační faktor  zohledňující vývoj  cen průmyslových
        výrobců vypočítaný podle vztahu:

Mpsi = (Mi-1 - Xi) . Mpsi-1

kde

pro první rok regulačního období Mpsi-1 = Mi-2,

Mi-1 je podíl klouzavých průměrů bazických indexů cen průmyslových
     výrobců  za posledních  12  měsíců  a předchozích  12 měsíců,
     vykázaný  Českým statistickým  úřadem v tabulce  cen 7004  za
     měsíc duben roku i-1,

Xi   je  faktor efektivity,  jehož hodnotu  pro rok  i regulačního
     období stanoví Úřad,

NCPsi je plánovaná průměrná nákupní cena energie zemního plynu pro
      krytí ztrát v zásobnících plynu v roce i,

PZTsi je povolené množství ztrát,

PZTsi = kzpS . RPMSi

kde

kzpS  povolená míra ztrát v zásobnících plynu stanovená Úřadem; je
      vztažená  k ročnímu  průměru   počátečních  měsíčních  stavů
      provozních  zásob  plynu  v roce  i-2 vyjádřených v množství
      energie,

RPMSi je roční průměr počátečních měsíčních stavů provozních zásob
      plynu v roce i-2 vyjádřených v množství energie.

     Návrh ceny za uskladňování zemního plynu v Kč/MWh předkládaný
Úřadu je  zaokrouhlován na dvě  desetinná místa a  hodnoty veličin
Mpsi,  Mi-1  použité  při  jejím  výpočtu  podle této přílohy jsou
zaokrouhlovány na pět desetinných míst."

36. Příloha č. 14 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
 
"Příloha 14
Postup stanovení ceny dodávky zemního plynu od výrobce plynu provozovatelům přepravní a distribučních soustav, postup stanovení ceny pro ostatní plyny, postup stanovení ceny plynu dodávaného držitelem licence na distribuci plynu s výjimkou držitele licence na distribuci plynu připojeného na přepravní soustavu
Cenu plynu v příslušném roce stanoví příslušný držitel licence podle vztahu:
Cpi = (PNpi + Opi + Zpi)/PMDPi

kde

i je pořadové číslo roku regulačního období,

PNpi je plánovaná  úroveň ekonomicky oprávněných  nákladů držitele
     licence,  nezbytných  k zajištění   výroby  plynu,  popřípadě
     k zajištění  dodávky  ostatních  plynů  v roce  i,  stanovená
     v souladu se zvláštním právním předpisem1),

Opi  je plánovaná úroveň odpisů hmotného a nehmotného investičního
     majetku  držitele  licence,   sloužícího  k zajištění  výroby
     plynu,   popřípadě  k zajištění   dodávky  ostatních   plynů,
     stanovená Úřadem pro první rok regulačního období,

Zpi  je  přiměřený zisk  stanovený v souladu  se zvláštním právním
     předpisem1),

PMDPi je  plánované množství  dodaného plynu  v roce i regulačního
      období.
1) Vyhláška č. 580/1990 Sb., kterou se provádí zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů."
37. Příloha č. 15 se zrušuje.
38. Příloha č. 16 zní:
 
"Příloha 16
Postup stanovení ceny za tepelnou energii v případech, kdy není instalováno měřidlo spotřeby tepelné energie
V případech, kdy provozovatel tepelného zdroje umístěného v obytném domě neinstaloval v odůvodněných případech měřidlo spotřeby tepelné energie, zjistí se v případě spalování tuhých paliv spotřeba za účtované období podle vztahu:
 
      m x ný x éta
Qv = ----------------
         100
kde

Qv  je množství vyrobené tepelné v [GJ],
m   je množství spotřebovaného paliva v [t],
ný  je  výhřevnost paliva v [GJ/t],
éta je směrná účinnost kotle (účinnost  výroby tepla v kotli) v [%]
    v závislosti na výkonu.

     U kotlů na zemní plyn se skutečná spotřeba tepelné energie na
výstupu z kotle zjišťuje z energie plynu fakturovaného dodavatelem
v MWh podle vztahu:

     q x k x éta
Qv = ------------
      27,778

kde

Qv je množství vyrobené tepelné energie v kotli [GJ],
q  je spotřeba plynu v [MWh] (1 GJ = 0,27778 MWh),
k  je  koeficient  vyjadřující   poměr  mezi  výhřevností  [GJ/m3]
   a spalným teplem zemního plynu  (podle údajů dodavatele zemního
   plynu),
éta je směrná účinnost kotle v [%] v závislosti na výkonu kotle.

     Směrnou  účinnost   kotle  v  %   udává  u  nových   zařízení
projektant, respektive  je uvedena v  technické dokumentaci kotle,
v ostatních případě se dosadí z následující tabulky:

+---------+------------+----------------------------------------------------------------------------------------+
|Kategorie|Výkon kotle |             Účinnost při použití paliva (%)                                            |
|zdroje   |na zdroji   +------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|         |            | koks |  černé|brikety |hnědé  | hnědé uhlí| topný | topný | plyn| elektr.   |elektr.   |
|         |            |      |  uhlí |        |uhlí   | netříděné | olej  | olej  | ZP  | akumulační|přímotopné|
|         |            |      |       |        |tříděné|           | LTO   | TTO   |     |           |          |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|A        |do 0,5 MW   | 69   |  68   |67      |66     | 62        | 80    | -     | 85  | 96        |98        |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|B        |0,5 - 3 MW  | -    |  70   |69      |68     | 63        | 83    | -     | 86  | 97        |99        |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|C        |3,1 - 6 MW  | -    |  75   |-       |72     | 65        | 84    | -     | 87  | -         |-         |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|D        |6,1 - 20 MW | -    |  77   |-       |-      | 70        | 85    | 82    | 90  | -         |-         |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
        |E        |20,1 - 50 MW| -    |  80   |-       |-      | 77        | 87    | 85    | 92  | -         |-         |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
|F        |nad 50 MW   | -    |  82   |-       |-      | 82        | 89    | 86    | 93  | -         |-         |
+---------+------------+------+-------+--------+-------+-----------+-------+-------+-----+-----------+----------+
"
39. Příloha č. 17 zní:
*) Pozn. ASPI:  Text přílohy nebyl  z technických důvodů  do ASPI
   zařazen.   Je   k   dispozici   ve   formátu   Word  na  adrese
   http://ftp.aspi.cz/aspi v souboru 13-2003.doc.
Čl.II
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Předseda:
Ing. Brychta, CSc. v. r.

Související dokumenty