67221/16/7100-20050-050493 k neúčinnosti elektronické formy podání podle § 101a odst. 4 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění od 1. 5. 2016 (dále jen "zákon o DPH")

Schválený:
67221/16/7100-20050-050493
Informace
GFŘ
k neúčinnosti elektronické formy podání podle § 101a odst. 4 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění od 1. 5. 2016 (dále jen "zákon o DPH")
V souvislosti s přijetím zákona č. 113/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb (dále jen "doprovodný zákon k EET") dochází také s účinností od 1. 5. 2016 k novelizaci ustanovení § 101a zákona o DPH týkajícího se elektronické formy podání. Nově je v odstavci 4 výše uvedeného ustanovení zákona o DPH zakotvena speciální úprava ohledně neúčinnosti podání.
Datová zpráva, kterou je podání činěno, musí mít odpovídající formát a strukturu. Nemá-li například daňové přiznání podávané elektronicky, tj. datovou zprávou, odpovídající formát nebo strukturu zveřejněnou správcem daně, je podání nově od 1. 5. 2016 neúčinné. Na takovou datovou zprávu bude tedy pohlíženo, jako by nebyla vůbec učiněna, a to se všemi právními důsledky z toho plynoucími. Stejnými pravidly se bude řídit i podání, které bylo učiněno v listinné podobě a mělo být podáno elektronicky.
Pokud je daňovým subjektem uskutečněno neúčinné podání, je nezbytné jej učinit znovu, a to v odpovídajícím formátu a struktuře.
V případě podání, vztahujícího se k obdobím před nabytím účinnosti novely, které bude od 1. 5. 2016 podáno v nesprávném formátu a struktuře, platí původní právní úprava, tj. takovéto podání bude v souladu s § 74 daňového řádu označeno za vadné a podatel bude vyzván k odstranění vad. Pokud budou tyto vady odstraněny, hledí se na podání, jako by bylo učiněno řádně a včas.
Daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, kontrolní hlášení nebo jiné hlášení (například souhrnné hlášení)1, přílohy k daňovému přiznání, dodatečnému daňovému přiznání nebo hlášení, dále pak přihláška k registraci, oznámení o změně registračních údajů, zasílané datovou zprávou, musí být v souladu s Pokynem GFŘ-D-24, kterým se stanovuje formát a struktura datové zprávy, ve formátu .XML a struktuře odpovídající XSD schématům definovaným a zveřejněným na adrese: http://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/epo2_info/popis_struktury_seznam.faces
K vytvoření souboru v předepsaném formátu a struktuře lze využít službu Elektronická podání pro Finanční správu (EPO) na adrese: www.daneelektronicky.cz
Vzhledem k účinnosti doprovodného zákona k EET a čl. III Přechodných ustanovení bude neú-činnost podání v oblasti daně z přidané hodnoty uplatňována následovně:
* Daňové přiznání
Pro právní jistotu daňových subjektů a s přihlédnutím k přechodným ustanovením novely záko-na o DPH GFŘ uvádí, že neúčinnost podání daňového přiznání (DAP) bude aplikována v případě plátců DPH s měsíčním zdaňovacím obdobím (ZO) prvotně za ZO květen 2016 a všech následujících. V případě plátců se čtvrtletním zdaňovacím obdobím se prvotní posouzení neúčinnosti vztahu-je k podání DAP za 2. čtvrtletí roku 2016, neboť zdaňovací období končí až po nabytí účinnosti novelizovaného ustanovení § 101a zákona o DPH.
Veškerá ostatní podání, týkající se předchozích zdaňovacích období včetně dodatečných DAP, se posuzují dle znění zákona o DPH před nabytím účinnosti novely (tj. dle znění účinného do 30. 4. 2016), ačkoli budou podána 1. 5. 2016 a později.
Obdobným způsobem bude postupováno i v případě podávání DAP ve zvláštních případech (úmrtí plátce, insolvenční řízení) - případná neúčinnost dle § 101a zákona o DPH se uplatní pouze v případech, kdy příslušné zdaňovací období skončí po 30. 4. 2016.
* Kontrolní hlášení
Ve vztahu ke kontrolnímu hlášení (KH), které se podává nikoliv za ZO, ale obecně za období definované v rámci ustanovení § 101e zákona o DPH, se postupuje obdobně jako v případě DAP (viz předcházející část k daňovému přiznání), neboť KH představuje daňové tvrzení a jedná se o povinnost související se zdaňovacím obdobím.
V případě plátce - právnické osoby se čtvrtletním zdaňovacím obdobím, který však má povinnost podávat KH měsíčně, bude za období duben postupováno tak, že podání učiněné za toto období bude posuzováno dle pravidel před účinností novely.
* Souhrnné hlášení
Pro podání souhrnného hlášení (SH) platí obdobný postup jako u KH.
* Přihláška k registraci a oznámení změn registračních údajů
Registrace nepředstavuje povinnosti související s daňovou povinností vážící se jen k určitému ZO, a proto se přihláška k registraci DPH a oznámení o změně registračních údajů, podané od 1. 5. 2016 v nesprávném formátu a struktuře, považují za neúčinná.
Poznámka redakce: Text byl zveřejněn na internetových stránkách Finanční správy ČR dne 23. 5. 2016.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty