FZ05/2016 Změny Českých účetních standardů pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů - tisková oprava

Schválený:
FZ05/2016
Změny
Českých účetních standardů pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů - tisková oprava
Ministerstvo financí zveřejňuje tiskovou opravu „Změn Českých účetních standardů pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů“, které byly uveřejněny ve Finančním zpravodaji č. 6/2015:
V části F. ČÚS č. 005 Opravné položky bod 10 správně zní
10. Bod 4.4.3. zní:
„4.4.3. Výše opravné položky, vytvářené podle zvláštního právního předpisu1) nebo nad jeho rámec, nesmí přesáhnout účetní hodnotu pohledávky na rozvahovém účtu, k níž je opravná položka tvořena. V případech, ve kterých bude opravná položka vytvořena ve výši 100 % hodnoty nepromlčené pohledávky s výjimkou pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení, může být tato pohledávka odepsána a opravná položka k ní zrušena. Takto odepsaná pohledávka se dále sleduje na podrozvahových účtech s výjimkou těch pohledávek, u kterých došlo k jejich zániku. Přijatá úhrada odepsané pohledávky se zaúčtuje jako výnos na příslušném účtu účtové skupiny 64 - Jiné provozní výnosy a zachytí se na podrozvahových účtech.“.
V části P. ČÚS č. 017 Zúčtovací vztahy bod 32 správně zní
32. Bod 3.11.3. zní:
„3.11.3. Prostřednictvím příslušného účtu účtové skupiny 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv vykazovaného v položce „D.1. Výdaje příštích období“ se zaúčtují náklady, jež s běžným účetním obdobím souvisejí, avšak výdaj na ně nebyl dosud uskutečněn. Účtuje se zde například o nájemném a pachtovném placeném pozadu, prémiích a odměnách placených po uplynutí roku.“.
V části P. ČÚS č. 017 Zúčtovací vztahy bod 33 správně zní
33. Bod 3.11.4. zní:
„3.11.4. Na příslušném účtu vykazovaném v položce „D.2. Výnosy příštích období“ se zaúčtují příjmy v běžném účetním období, které věcně patří do výnosů v příštích obdobích, například nájemné a pachtovné přijaté předem, částky přijatých paušálů předem na zajištění servisních služeb, přijaté předplatné. Vlastník rozvodného zařízení může časově rozlišovat po dobu nejméně 20 let přijaté úhrady podle příslušného zákona za účelně vynaložené náklady spojené s připojením a se zajištěním požadovaného příkonu a v případě přeložek rozvodných zařízení za samostatné stavby s nimi souvisejícími. Zaúčtování výnosů příštích období se provede v období, s kterým věcně souvisejí.“.
V části Q. ČÚS č. 018 Kapitálové účty a dlouhodobé závazky bod 6 správně zní
6. Bod 3.1.6. zní:
„3.1.6. Na příslušném účtu účtové skupiny 41 - Základní kapitál a kapitálové fondy vykazovaném v položce „A.II.2.1. Ostatní kapitálové fondy“ se zaúčtují ostatní kapitálové vklady peněžní i nepeněžní, které nezvyšují základní kapitál účetní jednotky a není pro ně v předcházejících účtech této účtové skupiny samostatný syntetický účet. Ve prospěch účtu se zaúčtují u družstev rovněž členské podíly na družstevní bytovou výstavbu a státní příspěvek apod. Analytické účty se vedou podle jednotlivých kapitálových fondů s odděleným sledováním členských podílů a státního příspěvku.“.
V části Q. ČÚS č. 018 Kapitálové účty a dlouhodobé závazky bod 19 správně zní
19. Bod 3.5.2. zní: „3.5.2. Odděleně se zaúčtuje na analytických účtech převedený zisk nebo ztráta.“.