MF-18 328/2015/15-1 Sdělení k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku (Sbírka mezinárodních smluv č. 95/2000)

Schválený:
MF-18 328/2015/15-1
Sdělení
k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku (Sbírka mezinárodních smluv č. 95/2000)
Referent:
Ing. Bohumír Mikuláš,
tel.: 257 044 059
Ministerstvo financí České republiky v návaznosti na informace obdržené od belgického příslušného úřadu a týkající se uplatňování smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Belgií (dále jen „smlouva“) sděluje aktualizované informace ohledně aplikace článků 10, 11 a 12 (snížená sazba srážkové daně) smlouvy v Belgii.
Článek 1
Vnitrostátní belgická zákonná úprava
Dividendy se zdrojem v Belgii vyplácené nerezidentům Belgie všeobecně podléhají srážkové dani ve výši 25 %, která může být ve většině případů snížena na 15 % a která je konečnou daní pro fyzické osoby nerezidenty. Sazba srážkové daně u úroků a licenčních poplatků se zdrojem v Belgii je všeobecně 15 %. Pokud ale byla smlouva, na základě které se platí úroky nebo licenční poplatky, uzavřena před 1. březnem 1990, sazba činí 25 %. Sazby 15 % a 25 % se aplikují na hrubou výši dividend a úroků. Pokud jde o licenční poplatky, 15% sazba se aplikuje na čistou výši příjmu, tj. hrubá výše mínus paušální odpočty pohybující se od 15 % (ve většině případů) do 50 % nebo 85 % (v některých specifických případech).
V případě licenčních poplatků, které souvisí s autorskými právy, se srážková daň z příjmu odvádí pouze v některých případech, přičemž sazba srážkové daně se liší v závislosti na jednotlivých případech.
Článek 2
Postupy, které je třeba dodržet za účelem získání výhod stanovených smlouvou
Články 10, 11 a 12 smlouvy stanoví snížení belgické srážkové daně z dividend, úroků a licenčních poplatků. Toto snížení může být v Belgii poskytnuto na základě dvou rozdílných postupů.
V rámci prvního postupu, který je většinou aplikován v případě dividend a úroků, jde o aplikaci tzv. refundačního systému, kdy plátce daně srazí srážkovou daň v souladu s belgickou vnitrostátní daňovou legislativou (viz výše) a následně je přeplatek daně refundován. V rámci druhého postupu, více běžného u licenčních poplatků, se výhoda snížené sazby daně poskytované na základě smlouvy aplikuje automaticky při výplatě příjmu.
Bez ohledu na uplatněný postup se snížení sazeb domácí srážkové daně na nižší sazby stanovené smlouvou váže v Belgii na předložení specifických formulářů (formulář číslo 276 Div.-Aut pro dividendy, formulář číslo 276 Int.-Aut pro úroky a formulář číslo 276 Roy. pro licenční poplatky). Formuláře obsahují potřebné vysvětlivky.
Tyto formuláře jsou tvořeny dvěma kopiemi, jedna kopie je určena pro belgickou daňovou správu a druhá pro daňovou správu země, ve které je skutečný vlastník příjmu rezidentem. Aplikace snížené belgické srážkové daně se tak kromě jiného váže i na potvrzení daňového domicilu, které je součástí formulářů. Toto potvrzení musí být opatřeno oficiálním razítkem příslušného správce daně v České republice.
V rámci každého postupu bude přezkoumána oprávněnost žádosti rezidenta České republiky (viz vysvětlivky připojené k formulářům).
Uvedené belgické formuláře (včetně vysvětlivek) lze v Belgii zdarma získat od:
FPS Finance
Central Taxation Office Brussels Foreign Countries
FINTO
Kruidtuinlaan 50, bus 3429
1000 Brussels
e-mail: ctk.db.brussel.buitenland@minfin.fed.be
Článek 3
Tímto sdělením se aktualizuje původní pokyn k uplatňování smlouvy č.j.: 251/31 126/2001 publikovaný ve FZ č. 4/2001.
Článek 4
Nedílnou součástí smlouvy je i Protokol uveřejněný ve Sb. m. s. č. 17/2015.
Ing. Jarmila Rázková, MBA, v. r.
ředitelka odboru Daně z příjmů