MF-9059/2014/15-1503 Sdělení k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 42/2013)

Schválený:
MF-9059/2014/15-1503
Sdělení
k uplatňování Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 42/2013)
Referent:
Ing. K. Rybářová,
tel.: 257 043 395
Ministerstvo financí České republiky v souvislosti s uplatňováním mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění s Královstvím Saúdské Arábie sděluje:
Článek 1
Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu byla podepsána v Praze dne 25. dubna 2012 a vstoupila v platnost dne 1. května 2013.
Podle článku 28 se její ustanovení uplatňují takto:
a) pokud jde o daně vybírané srážkou u zdroje, na částky vyplácené nebo připisované k 1. lednu 2014 nebo později; a
b) pokud jde o ostatní daně, na příjmy za každý daňový rok začínající 1. ledna 2014 nebo později.
Článek 2
Osoby, které jsou rezidenty České republiky, mají dle některých ustanovení smlouvy nárok na snížení daně, popř. na osvobození od daně v Saúdské Arábii (např. články 10, 11 a 12).
Aby bylo možno automaticky v Saúdské Arábii uplatnit daňovou sazbu uvedenou ve smlouvě (vč. osvobození od daně), český daňový rezident, který je skutečným vlastníkem předmětného příjmu ze zdrojů v Saúdské Arábii (právnická i fyzická osoba), musí předložit saúdskému plátci příjmu prohlášení, že je skutečným vlastníkem předmětného příjmu, ve kterém uvede i údaje o příjmu (výše, charakter apod.) a údaje o sobě.
Současně je třeba předložit potvrzení o svém daňovém domicilu vydané správcem daně v ČR.
Příslušný úřad Saúdské Arábie vydal pro tyto účely kombinovaný formulář “Application for Implementation of the Effective Tax Treaty between the Kingdom of Saudi Arabia and the concerned country”, ve kterém tedy správce daně potvrdí český daňový domicil a český daňový rezident vyplní výše požadované údaje a předloží saúdskému plátci daně, který jej dále předloží příslušnému daňovému úřadu v Saúdské Arábii.
Ing. Stanislav Špringl v. r.
Ředitel odboru 15