GFŘ-D-4, kterým se stanovuje formát a struktura výpisu z evidence pro daňové účely podle dle § 92a odst. 6 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o dani z přidané hodnoty")

Schválený:
GFŘ-D-4
Pokyn
kterým se stanovuje formát a struktura výpisu z evidence pro daňové účely podle dle § 92a odst. 6 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o dani z přidané hodnoty“)
GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ
Lazarská 7, Praha 1, PSČ 117 22
Sekce metodiky a výkonu daní
Odbor nepřímých daní
Č.j.: 7353/11-3210-011021
Výpis z evidence pro daňové účely je podle § 92a odst. 6 zákona o dani z přidané hodnoty povinen správci daně předložit plátce, který v daném zdaňovacím období uskutečnil zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti a v evidenci povinně vedené podle odst. 4 § 92a zákona o dani z přidané hodnoty tak v daném období vykazuje příslušný zápis (zápisy). Obdobně je výpis z evidence pro daňové účely povinen předložit plátce, pro kterého bylo v daném zdaňovacím období uskutečněno zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti (potom jde o výpis z evidence vedené dle odst. 5 § 92a zákona o dani z přidané hodnoty).
Pokud je plátce v postavení, kdy v daném zdaňovacím období jednak sám pro jiného plátce uskutečnil zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, ale i přijal resp. pro něj bylo uskutečněno zdanitelné plnění v tomto režimu, předkládá správci daně dva samostatné výpisy, tj. jak výpis z evidence vedené dle odst. 4, tak z evidence podle odst. 5 § 92a zákona o dani z přidané hodnoty.
Výpis z evidence pro daňové účely podle § 92a zákona o dani z přidané hodnoty musí plátce předložit ve lhůtě pro podání daňového přiznání k DPH za dané zdaňovací období. Generální finanční ředitelství v souladu s ustanovením § 92a odst. 6 zákona o dani z přidané hodnoty, zveřejňuje formát a strukturu výpisu z evidence pro daňové účely. Uvedený výpis musí být podán na formuláři „Výpis z evidence pro daňové účely vedené podle § 92a odst. 4 zákona o dani z přidané hodnoty“ resp. na formuláři „Výpis z evidence pro daňové účely vedené podle § 92a odst.5 zákona o dani z přidané hodnoty“ .
Tato podání musí být ve formátu a struktuře .XML, odpovídající XSD schémata jsou definována a zveřejněna na adrese:
http://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/epo2_info/popis_struktury_seznam.faces
K vytvoření souboru v předepsaném formátu a struktuře .XML pro odeslání do datové schránky správce daně lze využít službu Elektronická podání pro daňovou správu (EPO) na adrese http://eds.mfcr.cz.
Aplikace umožňuje vytvořit a uložit soubor v předepsaném formátu a struktuře pro následné odeslání správci daně datovou schránkou.
Bližší informace jsou k dispozici na internetové stránce http://cds.mfcr.cz volba Daně elektronicky ~ Informace k elektronickému podávání ~ Informace pro uživatele. Zmíněné formuláře lze podat pouze elektronicky a to:
• datovou zprávou prostřednictvím Daňového portálu české daňové správy; datová zpráva musí být opatřena uznávaným elektronickým podpisem nebo
• datovou zprávou bez uznávaného elektronického podpisu podanou, prostřednictvím Daňového portálu české daňové správy, pokud je toto podání správci daně do 5 dnů potvrzeno nebo opakováno písemně a nebo
• datovou zprávou prostřednictvím datové schránky
Tento pokyn nabývá účinnosti dne 1.4.2011.
15.3.2011
ing. Jan Knížek
generální ředitel

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty