D-341 k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 120/

Schválený:
D-341
Pokyn
k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (Sbírka mezinárodních smluv č. 120/2009)
Ministerstvo financí České republiky vydává k uplatnění mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění s Kyprem tento Pokyn.
Článek 1
Smlouva mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, včetně Protokolu k ní, byla podepsána v Nikósii dne 28. dubna 2009 a vstoupila v platnost dne 26. listopadu 2009. Podle článku 26 se její ustanovení uplatňují takto:
a) pokud jde o daně vybírané srážkou u zdroje, na příjmy vyplácené nebo připisované k 1. lednu 2010 nebo později;
b) pokud jde o ostatní daně z příjmů, na příjmy za každý daňový rok začínající 1. ledna 2010 nebo později.
Článek 2
Osoby, které jsou rezidenty jednoho smluvního státu mají dle některých ustanovení smlouvy nárok na snížení daně, popř. na úplné osvobození od daně ve druhém smluvním státě (např. články 10, 11 a 12).
Pro uplatnění těchto nároků musí oprávnění čeští daňoví rezidenti (právnické i fyzické osoby), žádající o snížení nebo refundaci kyperské daně, předložit příslušným kyperským úřadům žádost na předepsaném formuláři I.R.156A/2010. Příslušný formulář musí být řádně vyplněn, podepsán žadatelem a opatřen potvrzením českého místně příslušného správce daně o daňovém rezidentství žadatele. Formulář je vyhotoven v anglickém jazyce a zasílá se na adresu:
Director of Inland Revenue Department
Ministry of Finance
1472 Nicosia
CYPRUS
Pokud je žádáno o refundaci daně, je třeba přiložit originál potvrzení o zaplacení daně.
Bližší informace by měly být k dispozici na oficiálních internetových stránkách kyperského ministerstva financí: http:/www.mof.gov.cy/ird.
Článek 3
Dnem, kterým se začala provádět tato nová smlouva s Kyprem, přestala být v platnosti a přestala se ve vztazích mezi Českou republikou a Kyperskou republikou provádět ustanovení Smlouvy mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Kyperské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 15. dubna 1980 a vyhlášena pod č. 30/1981 Sb.
Tímto sdělením se částečně mění pokyn č.j.: VI/1-2.907/82 z 19. února 1982, publikovaný ve Finančním zpravodaji č. 3/1982, a to pokud jde o uplatňování smlouvy o zamezení dvojímu zdanění s Kyprem.
Ing. Stanislav Špringl, v. r.
Ředitel odboru 15

Související dokumenty