440/17.12.14 - Určení výše odpovídajícího pojistného pro stanovení dílčího základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti při vynětí příjmů (či zápočtu zahraniční daně) a při výpočtu příjmů daňových nerezidentů plynoucích ze zdrojů na území ČR

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Rytířová, Lucie; Felcmanová, Michaela Vydáno:
440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro stanovení dílčího základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti při vynětí příjmů (či zápočtu zahraniční daně) a při výpočtu příjmů daňových nerezidentů plynoucích ze zdrojů na území ČR
Ing.
Lucie
Rytířová
daňový poradce ev. č. 4038
Ing.
Michaela
Felcmanová
daňový poradce ev. č. 3756
1. Účel příspěvku
Cílem tohoto příspěvku je sjednotit postup pro určení odpovídajícího pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti za účelem stanovení dílčího základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti dle § 6 odst. 12 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, v případě (i) vynětí příjmů plynoucích ze zdrojů v zahraničí či zápočtu zahraniční daně u českých daňových rezidentů a (ii) výpočtu příjmů plynoucích ze zdrojů na území České republiky u českých daňových nerezidentů.
2. Právní úprava
2.1. Český daňový rezident (uváděno na příkladu vynětí příjmů)
Dle § 2 odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), mají daňoví rezidenti České republiky (dále jen „ČR“) daňovou povinnost vztahující se na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí.
Dvojímu zdanění příjmů plynoucích ze zahraničí je dle § 38f odst. 1 ZDP zamezeno dle příslušných ustanovení smluv o zamezení dvojího zdanění, jimiž je ČR vázána, metodou vynětí příjmů ze základu daně či zápočtem daně zaplacené v zahraničí.
ZDP v § 38f dále stanoví:
„odst. 6) Při použití metody úplného vynětí se ze základu