373/11.07.12 - Aplikace §4 odst.1 písm.l) zákona o daních z příjmů od 1. Ledna 2013.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Švecová, Alena; Malůšek, Ladislav; Konečná, Marie Vydáno:
373/11.07.12 Aplikace §4 odst. 1 písm. l) zákona o daních z příjmů od 1. Ledna 2013
Předkládají: Ing. Marie Konečná, daňový poradce, č. osvědčení 294
Ing. Ladislav Malůšek, daňový poradce, č. osvědčení 3990
Ing. Alena Švecová, daňový poradce, č. osvědčení 3465
1. Úvod - popis problematiky
V souvislosti s přijetím rozsáhlé úpravy důchodového spoření1) a doplňkového penzijního spoření2) (tzv. důchodové reformy) došlo také k novelizaci vybraných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ("zákon o daních z příjmů"), a to zákonem č. 428/2011 Sb., změna zákonů v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření.
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnění vlivu novelizace zákona o daních z příjmů na daňový režim vybraných standardních pojistných produktů nabízených komerčními pojišťovnami, konkrétně aplikace § 4 odst. 1 písm. l) zákona o daních z příjmů od 1. ledna 2013. Tento příspěvek se primárně nezaměřuje na oblast zdanění produktů penzijních fondů v návaznosti na přijatou úpravu penzijní reformy.
Současný režim zdanění plnění z pojištění osob
Podle současné úpravy § 4 odst. 1 písm. l) zákona o daních z příjmů jsou od daně osvobozeny:
"Plnění z pojištění osob s výjimkou plnění pro případ dožití z pojištění pro případ dožití, plnění pro případ dožití z pojištění pro případ smrti nebo dožití a plnění pro případ dožití z důchodového pojištění a s výjimkou jiného příjmu z pojištění osob, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy."
Současná úprava tedy v zásadě osvobozuje většinu plnění z p