567/09.09.20 - Prodej nemovitosti včetně stávajících nájmů jako pozbytí obchodního závodu - aplikace § 13 odst. 9 písm. a) ZDPH

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Oudes, Filip; Jirmásková, Jana Vydáno:
567/09.09.20
Prodej nemovitosti včetně stávajících nájmů jako pozbytí obchodního závodu - aplikace § 13 odst. 9 písm. a) ZDPH
Ing.
Jana
Jirmásková,
daňový poradce, č. osv. 4033
JUDr.
Filip
Oudes
Cílem tohoto příspěvku je sjednotit interpretaci a definovat možnosti aplikace ust. § 13 odst. 9 písm. a) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "ZDPH"), u prodeje dlouhodobého hmotného majetku (dodání nemovité věci) společně s postoupením platných nájemních smluv vztahujících se k této nemovité věci. Předmětem tohoto příspěvku je posouzení problematiky pouze z hlediska DPH1).
1. Popis situace
Prodávající se rozhodl k prodeji nemovitosti, kterou dlouhodobě vlastní. Prostory v předmětné nemovitosti prodávající pronajímá několika nájemcům na základě nájemních smluv. Prodávající předmětnou nemovitost prodává kupujícímu, který plánuje v pronájmu nemovitosti pokračovat, a proto je předmětem obchodní transakce i převod nájemních smluv na kupujícího. Nájemní smlouvy nejsou z důvodu prodeje nemovitosti vypovídány. Po uskutečnění převodu vlastnických práv k dané nemovitosti nebude kupující s nájemci uzavírat nové nájemní smlouvy ani měnit podmínky v těchto smlouvách. Stávající smlouvy budou pokračovat, pouze kupující nahradí prodávajícího na pozici pronajímatele.
Co se týče dodavatelských smluv na správu nemovitosti nebo na dodávku energií, tak je naopak běžné, že kupující zpravidla uzavírá nové dodavatelské smlouvy.
2. Právní rozbor
Článek 19 Směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006, o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen "Směrnice") uvádí:
"Je-li převáděn souhrn majetku nebo jeho část za úplatu nebo bez úplaty nebo jako vklad do obchodní společnosti, mohou mít členské státy za to, že nedošlo k dodání zboží, a v takovém případě se nabyvatel považuje za právního nástupce př