334/27.04.11 - Daňový režim příjmu plynoucího fyzické osobě ze zpětného odkupu dluhopisu před splatností

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Pecka, Jiří; Novotný, Radek Vydáno:
334/27.04.11 - Daňový režim příjmu plynoucího fyzické osobě ze zpětného odkupu dluhopisu před splatností
Radek
Novotný
daňový poradce, č. osvědčení 2986
Jiří
Pecka
daňový poradce, č. osvědčení 4292
Příspěvek 334/27.04.11 - PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN.
Situace
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen "ZDP") výslovně neupravuje daňový režim fyzické osoby, které plyne příjem ze zpětného odkupu dluhopisu před splatností od emitenta, který je českým daňovým rezidentem. Cílem tohoto příspěvku je vyjasnit otázky, které mohou v praxi při zpětném odkupu dluhopisu emitentem vzniknout. Pro účely tohoto příspěvku předpokládáme, že dluhopis byl vydán v České republice, tj. řídí se zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech (dále jen "zákon o dluhopisech"). Předmětem tohoto příspěvku není situace, kdy dochází ke splacení dluhopisu, to včetně předčasného splacení (viz níže).
Právní úvod do problematiky
Dle § 19 odst. 2 zákona o dluhopisech je emitent oprávněn splatit dluhopis před jeho splatností, pokud to připouštějí a vymezují emisní podmínky. Předčasné splacení dluhopisu může v souladu s § 19 odst. 3 zákona o dluhopisech žádat také držitel dluhopisu, pokud to připouští emisní podmínky nebo stanoví-li to zákon o dluhopisech. V obou těchto případech se jedná o předčasné splacení dluhopisu, kdy tento dluhopis zaniká.
Kromě předčasného splacení zákon o dluhopisech umožňuje, aby emitent dluhopisu nabyl (například koupí) vlastní dluhopis. V souladu s § 20 odst. 1 zákona o dluhopisech takto nabyté vlastní dluhopisy nezanikají, pokud emitent nerozhodne jinak. Pro účely tohoto příspěvku pod pojmem "zpětný odkup" rozumíme situaci, kdy emitent pořídí na základě