325/23.02.11 - Podmínky aplikace daně darovací na bezúplatně nabyté povolenky na emise skleníkových plynů dle novelizovaného znění zákona č. 357/1992 Sb.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Trezziová, Dana Vydáno:
329/30.03.11 - Pojem „vystavit“ daňový doklad ve smyslu zákona o DPH
JUDr. Ing.
Dana
Trezziová
číslo osvědčení 007
Příspěvek 325/23.02.11 - GFŘ předkládá stanovisko. PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN.
Předmětem tohoto příspěvku je snaha o odstranění daňově - právní nejistoty a interpretační nejasnosti vyvolané změnou zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí (dále jen „novela zákona o dani darovací"), v jejímž smyslu by mělo dojít k aplikaci daně darovací na bezúplatně nabyté povolenky na emisi skleníkových plynů, a to na základě níže specifikovaných zákonných podmínek. Cílem tohoto příspěvku ze strany předkladatele je tak objasnit definiční znaky těchto zákonných podmínek nezbytně nutných pro účely správného a jednoznačného uplatnění režimu zdanění bezúplatně nabytých povolenek na emisi skleníkových plynů prostřednictvím daně darovací.
1. Navrhovaná právní úprava a popis dané problematiky
V průběhu předchozích měsíců roku 2010 byl připraven a přijat pozměňovací návrh k novele zákona o dani darovací, jež tento právní předpis doplňuje o část II. Na základě tohoto návrhu by tak mělo bezúplatné přidělení povolenek na
emise
skleníkových plynů na výrobu elektřiny přidělovaných výrobcům elektřiny na základě nařízení vlády č. 80/2008 Sb., o Národním alokačním plánu pro obchodovací období roků 2008 - 2012 podléhat aplikaci darovací daně. Tyto dodatečně získané příjmy státního rozpočtu by pak v souladu s příslušnou důvodovou zprávou měly být využity k vyplácení dotací provozovatelům přenosové soustavy a provozovatelům regionální distribuční soustavy na krytí vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů, a takový postup by pak měl dle názoru předkladatelů tohoto návrhu zabránit plnému promítnutí těchto podpor do cen pro konečné spotřebitele.
Předmětný návrh k novele zákona o dani darovací mimo jiné tak doplňuje § 6 zákona o dani darovací o odstavec 8, který zní:
„(8) Předmětem daně darovací je bezúplatné nabytí povolenek na
emise
skleníkových plynů v letech 2011 a 2012 pro výrobu elektřiny v zařízení, které k 1. lednu 2005 nebo později vyrábělo elektřinu na prodej třetím osobám a ve kterém probíhá z činností, na které se vztahuje obchodování s povolenkami na
emise
skleníkových plynů, pouze spalování paliv (dále jen „bezúplatně nabytá