556/20.11.19 - Dani nepodléhá líh, který byl již jednou zdaněn

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Šulc, Ivo Vydáno:
556/20. 11. 19
Dani nepodléhá líh, který byl již jednou zdaněn
Ing.
Ivo
Šulc,
daňový poradce, číslo osv. 10
Cílem příspěvku je pokusit se jednoznačně dovodit význam této věty, této části věty uvedené v ustanovení § 67 odst. 4 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních v platném znění (dále jen „zákon o spotřebních daních“).
Ustanovení § 67 odst. 4 zákona o spotřebních daních - Předmět daně z lihu
(4) Dani nepodléhá líh, který byl již jednou zdaněn, pokud u něho nebylo uplatněno vrácení daně podle § 14. Toto ustanovení se nepoužije v případech podle § 11 odst. 2, § 14 odst. 7, § 66 odst. 1 písm. c) a v případech, kdy došlo k dodatečnému vyměření daně na základě vzniku povinnosti daň přiznat a zaplatit při nabytí, prodeji nebo zjištění nezdaněného lihu [ § 68 písm. d)].
Ustanovení § 68 písm. d) - Povinnost daň přiznat a zaplatit vzniká také
d)
dnem nabytí, prodeje nebo zjištění nezdaněného lihu právnickými nebo fyzickými osobami uvedenými v § 66 odst. 1 písm. c) nebo lihu, který právnické nebo fyzické osoby vyrobily bez oprávnění provozovat živnost, a to tím dnem, který nastal dříve,
PREAMBULE
Článek 24 odst. 1. směrnice Rady 92/83/EHS:
1.
Členské státy nemusí požadovat, aby výrobky, na které se vztahuje tato směrnice, byly vyrobeny ve skladu s daňovým dozorem ze složkových alkoholických výrobků s podmíněným osvobozením od spotřební daně, pokud byla daň z těchto složek zaplacena předem a pokud by celková daň ze složkových alkoholických výrobků nebyla nižší než daň z výrobku, který je výsledkem jejich míšení.
Do ustanovení § 67, do jeho odstavce čtvrtého, se tedy, na základě implementace směrnice Rady 92/83/EHS dostává (od počátku <