489/14.12.16 - Povinnost odvodu záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti za práci vykonávanou v zahraničí plátci daně

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Felcmanová, Michaela; Vyškovská, Magdaléna Vydáno:
489/14.12.16 Povinnost odvodu záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti za práci vykonávanou v zahraničí plátci daně
Mgr.
Magdaléna
Vyškovská,
daňový poradce, č. osv. 2371
Ing.
Michaela
Felcmanová,
daňový poradce, č. osv. 3756
1. Účel příspěvku
Účelem tohoto příspěvku je sjednocení postupu u povinnosti odvodů záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v případě, že poplatník vykonává činnost v zahraničí, a k rušení této povinnosti správcem daně na základě žádosti plátce daně.
Vzhledem k rozdílné praxi jednotlivých správců daně ve věci rozhodnutí o zproštění zálohové povinnosti, jakož i ve věci následného postupu při vracení obvykle vysokých přeplatků na dani z příjmů ze závislé činnosti v České republice, považují autorky za vhodné shrnout základní situace, s nimiž se lze v praxi setkat, a navrhnout jejich obecné řešení. Důvodem je jak právní jistota plátců příjmu z hlediska správnosti jimi zvoleného postupu, tak i sjednocený přístup na straně správců daně při posuzování správnosti zvoleného postupu plátců daně v návaznosti na splněné předpoklady.
Tento příspěvek neřeší specifickou situaci zaměstnanců na palubách lodí či letadel provozovaných českými daňovými rezidenty, ani povinnosti plátce daně v případě tzv. mezinárodního pronájmu pracovní síly vyplývající z § 6 odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen ZDP). Tento příspěvek rovněž neřeší specifickou situaci členů statutárních orgánů.
2. Právní úprava
ZDP ukládá plátcům daně definovaným v § 38c, aby v s