Pozemek v DPH: zboží versus dlouhodobý majetek - prověřeno soudem

Vydáno: 20 minut čtení

Hromada jablek versus výrobní linka. U nich se asi nikdo nesplete v tom, co je zboží a co dlouhodobý majetek alias investice. A většinou není problém takto odlišit ani pozemky. Pokud jej koupí realitní kancelář za účelem zhodnocení (dražším) prodejem – půjde o její zboží. Jestliže jde o pole, na kterém zemědělské družstvo bude pěstovat zeleninu – jedná se o jeho investici. Dnešní soudnička vyjeví, že právě u těch pozemků to v praxi nemusí být vždy až tak prosté a jednoznačné. Ačkoli jde primárně o účetní pojmy, nás budou zajímat souvislosti z hlediska DPH. Věcně jde o to, že prodej pozemků je zpravidla od DPH osvobozen – což se zdá skvělé – ovšem je to za cenu snížení odpočtu DPH u některých (krácených) nákupů. Této nepříjemnosti se ale plátce vyhne, když pozemek nebude v kategorii zboží, nýbrž dlouhodobý majetek. Jde často o velké peníze, a tak to svádí ke hříchu.

Pozemek v DPH: zboží versus dlouhodobý majetek – prověřeno soudem
Ing.
Martin
Děrgel
 
Co se v DPH považuje za zboží
Pojem „zboží“ se v zákoně č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen
ZDPH
), vyskytuje neuvěřitelně 935krát. Přes poněkud zavádějící stejné označení se nejedná o zavedené účetní označení věci nabyté za účelem prodeje, pokud s ní dotyčná firma obchoduje. Jde o vlastní legislativní zkratku pro účely DPH zahrnující daleko pestřejší paletu. Jak vyčteme z příslušné daňové definice v § 4 odst. 2 a 3 ZDPH:
„(2)
Zbožím se pro účely tohoto zákona rozumí
a)
hmotná věc
, s výjimkou peněz a cenných papírů,
b)
právo stavby,
c)
živé zvíře,
d)
lidské tělo a část lidského těla,
e)
plyn, elektřina, teplo a chlad.
(3) Za zboží se dále považují
a)
bankovky a mince české měny při jejich dodání výrobcem České národní bance …
b)
bankovky, státovky a mince české nebo cizí měny prodávané pro sběratelské účely …
c)
cenné papíry při jejich dodání výrobcem emitentovi v tuzemsku...“
Je toho dost, ale v 99 % případech se v praxi jedná pouze o tu úplně první tučně zvýrazněnou položku – hmotná věc. Což je až nečekaně obsáhlý pojem, tentokrát převzatý z občanského zákoníku – zákon č. 89/2012 Sb., nyní již ve zněn&iacute