Dohody o provedení práce optikou novelizovaného znění

Vydáno: 15 minut čtení

Dle současně platné legislativy vzniká odvodová povinnost z uzavřených dohod o provedení práce z hlediska sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění po překročení absolutního limitu ve výši 10 000 Kč hrubého měsíčního výdělku. Zároveň pokud úhrnná výše příjmů na základě dohody o provedení práce u téhož plátce daně nepřesáhne za kalendářní měsíc tuto částku a pokud u daného zaměstnavatele nebylo zaměstnancem podepsáno pro dané zdaňovací období Prohlášení poplatníka k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, příjem plynoucí z dohod o provedení práce podléhá srážkové dani ve výši 15 %. V původním návrhu novely zákona o nemocenském pojištění s plánovanou účinností od 1. července 2024 se předpokládaly dva limity pro účast zaměstnanců na pojistném na sociální zabezpečení – ve výši 25 % průměrné mzdy v případě jedné či více dohod u jednoho zaměstnavatele (tj. 10 500 Kč pro 2024) a dále kumulativní limit v případě, kdy by měl zaměstnanec podepsaných více dohod o provedení práce souběžně u více zaměstnavatelů ve výši 40 % průměrné mzdy (tj. limit 17 500 Kč pro rok 2024) ze všech těchto dohod. Odborná veřejnost a celá řada zaměstnavatelů však upozorňovala na komplikace způsobené zavedením kumulovaného limitu, a i na opomenutí potřebné právní úpravy v zákoně o veřejném zdravotním pojištění , která byla ponechána v původním znění. Proto se teď zákonodárci snaží využít poslední čas, kterým jim do 1. července 2024 zbývá, a ještě vše zvrátit tak, aby tato právní úprava nikdy nezačala platit a namísto toho byla přijata nová úprava, která by měla být propsána do obou pojistných zákonů (tj. nejen do zákona upravujícího odvody pojistného na sociální zabezpečení, ale i do zákona upravujícího odvody zdravotního pojištění).

 

Dohody o provedení práce optikou novelizovaného znění
Lenka
Nováková
Veronika
Smetanová
Konsolidační balíček přináší do roku 2024 řadu legislativních změn, které zasáhly spoustu oblastí nejednoho zákona. Mezi nimi je i novela v oblasti nemocenského pojištění, která se týká zaměstnanců pracujících na základě dohod o provedení práce a která se promítá do dalších zákonů, zejména pak do zákona o daních z příjmů, zákona o pojistném na sociální zabezpečení a do zákona o veřejném zdravotním pojištění.
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (tj. dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti) byly velmi často používaným nástrojem vzhledem ke své flexibilitě a časové nenáročnosti pro zaměstnance a zaměstnavatele např. z důvodu pouhé 15denní výpovědní lhůty oproti klasické pracovní smlouvě. Zároveň byli zaměstnanci pracující pro zaměstnavatele na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr zpravidla lev