Výzkum a vývoj ve správě daní

Vydáno: 3 minuty čtení

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 28. 6. 2018, sp. zn. 5 Afs 209/2017 , www.nssoud.cz

Výzkum a vývoj ve správě daní
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Daňové spory, a. s.
K předpisům:
Nejvyšší správní soud shledal rovněž důvodnou námitku stěžovatele ohledně paušalizace závěrů, které krajský soud učinil ve vztahu k jednotlivým projektům výzkumu a vývoje při posuzování splnění formálních podmínek (včasnosti jejich vypracování). Rovněž v této části je rozsudek krajského soudu nepřezkoumatelný, neboť jeho skutkové a právní závěry vycházejí z tzv. souhrnného zjištění, aniž by krajský soud uvedl, na základě kterých konkrétních důkazů to které zjištění činí a z jakých důvodů.
Nejvyšší správní soud konstatuje, že pokud krajský soud dospěl k závěru, že nebyly splněny formální znaky projektů, činí tak zcela předčasně, neboť dosud zůstala zcela nevypořádána celá řada námitek stěžovatele, které jsou pro takový závěr stěžejní. Především vyjasnění otázky, co se rozumí zahájením řešení projektu výzkumu a vývoje, je naprosto zásadní. Je třeba najisto postavit, zda se jedná o zahájení jakýchkoliv činností souvisejících s projektem výzkumu a vývoje (např. administrativní nebo obchodní povahy), či naopak výhradně jen o zahájení činností, které dosahují zákonem definovaných kvalit, tedy činností, ve kterých je přítomen ocenitelný prvek novosti a vyjasnění výzkumné nebo technické nejistoty a které jsou definovány jako činnosti konkrétního projektu výzkumu a vývoje. Bez jejího zodpovězení není z logiky věci možné správně posoudit, zda projekty výzkumu a vývoje stěžovatele byly vypracovány před zahájením jejich řešení tak, jak vyžaduje zákon, či nikoli.
Věcné posouzení výzkumu a vývoje, jakož i stanovení jasnějšího postupu, jak tohoto posouzení dosáhnout, je stále nezodpovězenou otázkou správy daní. Toto mysterium je odhalováno jen velmi pozvolna, kdy to v nejednom poradci vyvolává obavy, aby se odhalení vůbec kdy dožil. Stává se dokonce to, že Nejvyšší správní po tuto dlouhou dobu udržuje všechny v napětí, jak vlastně ta která
relevantní
otázka bude vyřešena. To je i případ obsahu termínu „zahájení projektu“. Zde Nejvyšší správní soud zcela správně odhadl významnost této věci, avšak její obsah prozatím ještě neobjasnil. To musí nejdříve učinit krajský soud.
Každopádně na tomto místě Nejvyšší správní soud přeci jen jedno tajemství výzkumu a vývoje poodhalil. To tím, že odmítl paušalizující závěry pro jejich nepřezkoumatelnost. Jakkoliv je věcné posouzení výzkumu a vývoje složité, nelze si jej zjednodušovat souhrnnými zjištěními.
1) Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů