Poskytnutí plnění provozovně

Vydáno: 3 minuty čtení

Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 23. dubna 2015, ve věci C-111/14 , GST - Sarviz Germania, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku.

Poskytnutí plnění provozovně
K předpisům:
-
§ 9 odst. 6 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
1) Článek 193 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2010/88/EU ze dne 7. prosince 2010, musí být vykládán v tom smyslu, že daň z přidané hodnoty je povinna odvést pouze osoba povinná k dani uskutečňující poskytnutí služby, pokud tato služba byla poskytnuta ze stálé provozovny nacházející se v členském státě, v němž je tato daň splatná.
2) Článek 194 směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2010/88, musí být vykládán v tom smyslu, že neumožňuje daňové správě členského státu považovat příjemce služeb, které byly poskytnuty ze stálé provozovny poskytovatele, za osobu povinnou odvést daň z přidané hodnoty, pokud jak poskytovatel, tak příjemce těchto služeb jsou usazeni na území téhož členského státu, i když tento příjemce již tuto daň odvedl, vycházeje z mylného předpokladu, že uvedený poskytovatel neměl v tomto státě stálou provozovnu.
3) Zásada neutrality daně z přidané hodnoty musí být vykládána v tom smyslu, že brání vnitrostátnímu ustanovení, které umožňuje daňové správě odepřít poskytovateli služeb vrácení této daně, kterou odvedl, i když příjemci těchto služeb, který uvedenou daň za tytéž služby rovněž odvedl, byl odepřen nárok na její odpočet s odůvodněním, že nemá příslušný daňový doklad, protože vnitrostátní zákon neumožňuje opravu daňových dokladů, pokud existuje pravomocné rozhodnutí o dodatečném výměru daně.
Společnost GST - Sarviz, usazená v Německu, poskytovala služby společnosti GST Skafolding Bulgaria EOOD (dále jen „GST Skafolding“), usazené v Bulharsku. Protože společnost GST -Sarviz nedisponovala během sporné doby při svém poskytování služeb stálou provozovnou na bulharském území, odvedla společnost GST Skafolding DPH za uvedená poskytnutí služeb postupem přenesení daňové povinnosti.
Dodatečném výměrem daně bulharská daňová správa konstatovala, že společnost GST - Sarviz disponovala během doby, během níž poskytovala služby společnosti GST Skafolding, stálou provozovnou a že společnost GST - Sarviz byla povinna odvést za tyto služby DPH. Společnost GST - Sarviz zaplatila částku požadovanou daňovou správou a podala žádost o náhradu nebo o vrácení odvedené daně. Daňová správa odmítla vrácení s odůvodněním, že v projednávaném případě nebyly splněny právní podmínky pro vrácení DPH.
Z rozsudku vyplývá, že zásada neutrality, i když je často její význam zlehčován, umožňuje opravit podaná hlášení tak, aby bylo dosaženo správného zdanění.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty