Osvobození poštovních služeb

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 21. dubna 2015, ve věci C-114/14 , Komise v. Švédsko, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku.

Osvobození poštovních služeb
K předpisům:
-
§ 52 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
1) Švédské království tím, že neosvobodilo od daně z přidané hodnoty poskytnutí služeb a dodání zboží, která s těmito službami souvisejí, veřejnými poštami, vyjma přepravy cestujících a telekomunikační služby, a dodání poštovních známek platných pro použití v rámci poštovních služeb na státním území za jmenovitou hodnotu, nesplnilo povinnosti, které pro ně vyplývají z čl. 132 odst. 1 písm. a) a čl. 135 odst. 1 písm. h) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty.
2) Švédskému království se ukládá náhrada nákladů řízení.
Švédsko nemá „veřejnou poštu“ ale soukromou firmu, která tuto službu vykonává. Ta však získala povolení k provozování všeobecných služeb, což ji odlišuje od ostatních provozovatelů. Z těchto důvodů tedy musí být její služby osvobozeny.
I v České republice máme subjekty, které úspěšně poště konkurují, ale nedisponují licencí na provoz pošty, a proto musí být jejich služby zdaněny.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty