Přeúčtování energií nájemcům

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 16. dubna 2015, ve věci C-42/14 , Wojskowa Agencja Mieszkaniowa w Warszawie, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku.

Přeúčtování energií nájemcům
K předpisům:
-
§ 36 odst. 11 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
1) Článek 14 odst. 1, čl. 15 odst. 1 a čl. 24 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2009/162/EU ze dne 22. prosince 2009, musí být vykládány v tom smyslu, že v rámci pronájmu nemovitého majetku je na dodávky elektřiny, tepla a vody, jakož i odstraňování odpadu, zajišťované třetí osobou ve prospěch nájemce, který přímo užívá tyto statky a služby, třeba nahlížet tak, že jsou uskutečňovány pronajímatelem, pokud pronajímatel uzavřel smlouvy o dodání těchto plnění a pouze přenáší náklady, které v této souvislosti vznikají, na nájemce.
2) Uvedená směrnice musí být vykládána v tom smyslu, že je třeba mít za to, že pronájem nemovitého majetku a dodávky vody, elektřiny a tepla, jakož i odstraňování odpadu, spojené s tímto pronájmem, zpravidla tvoří několik vlastních a samostatných plnění, která musí být posuzována odděleně z hlediska daně z přidané hodnoty, ledaže jsou dílčí plnění, včetně plnění uvádějících hospodářský důvod uzavření smlouvy, tak úzce spojena, že objektivně tvoří jediné neoddělitelné hospodářské plnění, jehož rozdělení by bylo umělé.
Je na vnitrostátním soudu, aby provedl nezbytná posouzení s přihlédnutím ke všem okolnostem pronájmu a plnění, která s ním souvisejí, a zejména k obsahu samotné smlouvy.
Tento rozsudek může uklidnit majitele nemovitosti, kteří přeúčtovávají média nájemcům a vychází z § 36 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ačkoli nájemníci nemají uzavřenu smlouvu s dodavatelem a není tedy splněna podmínka „jménem a na účet“ této osoby. V rozsudku je zmíněn i rozsudek RLRE Tellmer Property, který je shrnut tak, aby tomuto závěru odpovídal. Tento rozsudek tedy potvrzuje zavedenou správní praxi.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty