Osvobození od DPH při vymazání odběratele z registru plátců DPH se zpětnou účinností

Vydáno: 3 minuty čtení

Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 9. října 2014, ve věci C-492/13 , Traum

Osvobození od DPH při vymazání odběratele z registru plátců DPH se zpětnou účinností
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 64 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
1) Článek 138 odst. 1 a čl. 139 odst. 1 druhý pododstavec směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2010/88/EU ze dne 7. prosince 2010, musí být vykládány v tom smyslu, že brání tomu, aby za takových okolností, jako jsou okolnosti věci v původním řízení, odepřel daňový orgán členského státu nárok na osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodání uvnitř Společenství z důvodu, že pořizovatel nebyl v jiném členském státě identifikovanou osobou k DPH a dodavatel neprokázal pravost podpisu na dokumentech předložených na podporu svého prohlášení o dodání, které mělo být podle něj osvobozeno od daně, ani zmocnění osoby, která tyto dokumenty podepsala jménem pořizovatele, přestože doklady prokazující nárok na osvobození od daně předložené dodavatelem na podporu jeho daňového přiznání, splňovaly požadavky uvedené ve výčtu dokumentů, které musí být předloženy uvedenému orgánu, jenž je upraven ve vnitrostátním právu, a tyto důkazy byly tímto orgánem nejprve akceptovány jako průkazné doklady, což musí ověřit předkládající soud.
2) Článek 138 odst. 1 směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2010/88, musí být vykládán v tom smyslu, že má přímý účinek, takže se jej osoby povinné k dani mohou dovolávat u vnitrostátních soudů vůči státu a domáhat se nároku na osvobození od DPH z titulu dodání uvnitř Společenství.
Bulharská společnost Traum dodala řecké společnosti držáky čepelí a obrobky, přičemž předložila dvě faktury s řeckým identifikačním číslem společnosti Evangelos pro účely DPH, protokoly o dodání, mezinárodní nákladní listy a podepsané potvrzení o přijetí zboží. Bulharský správce po ověření ve VIES vrátil společnosti Traum DPH. Řecká společnost však pořízení zboží z jiného členského státu neuvedla a ani z něj neodvedla DPH. Následně bulharský správce zjistil, že řecká společnost nebyla identifikovanou osobou již před třemi lety a doměřil jí tedy DPH.
Uvedený
judikát
tak posiluje jistotu plátců. Tuzemský správce daně často zpochybňuje osvobození podle § 64 zákona o DPH, pokud zjistí, že odběratel byl se zpětnou účinností vymazán z registru plátců DPH. Tento
judikát
jednoznačně prokazuje, že k takovému postupu není správce daně oprávněn. Rovněž bude mít správce daně ztíženou pozici v případě, kdy se snaží v rámci traťových dodávek tvrdit, že část obchodního řetězce se nacházela v jiném členském státě, a z toho důvodů tedy zpochybňuje nárok na odpočet daně v tuzemsku.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty