Místo zdanitelného plnění v případě poskytování komplexní služby skladování zboží

Místo zdanitelného plnění v případě poskytování komplexní služby skladování zboží
Jan
Rambousek
Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 27. června 2013 ve věci C-155/12, RR Donnelley Global Turnkey Solutions Poland, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 10 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 47 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2008/8/ES ze dne 12. února 2008, musí být vykládán v tom smyslu, že poskytování komplexní služby skladování zboží, která zahrnuje příjem zboží do skladu, jeho uložení do vhodných skladovacích regálů, úschovu, balení a výdej zboží, vykládku a nakládku, spadá do působnosti tohoto článku pouze v případě, že skladování tvoří hlavní plnění jediné služby a je-li příjemcům této služby uděleno právo k užívání celé výslovně určené nemovitosti nebo její části.
Společnost RR poskytuje v rámci výkonu svých obchodních činností hospodářským subjektům, které jsou osobami povinnými k dani a mají sídlo v jiných členských státech, než je Polská republika, komplexní službu skladování zboží. Tato služba zahrnuje zejména příjem zboží do skladu, uložení zboží do vhodných skladovacích regálů, úschovu tohoto zboží, balení zboží pro zákazníky, jakož i výdej zboží, vykládku a nakládku zboží. Mimoto pro některé smluvní partnery, kteří jsou dodavateli materiálů skupinám působícím v oblasti informačních technologií, zahrnuje dotyčná služba rovněž úpravu balení materiálů, které jsou dodávány v hromadném balení, do jednotlivých balení. Poskytování skladovacích regálů je pouze jedním z řady dalších prvků spadajících do logistického procesu řízeného společností RR. Mimoto společnost RR poskytuje pro dotčenou službu vlastní zaměstnance, jakož i obalové materiály, přičemž náklady na ně tvoří jednu ze složek odměny za tuto službu. Smluvní partneři společnosti RR, kteří si objednali skladovací službu, nemají na polském území sídlo ani stálou provozovnu. Spor nastal o to, zda se u těchto služeb řídí místo zdanitelného plnění podle obecného pravidla B2B, tedy podle sídla příjemce služby, anebo zda se jedná o službu spojenou s nemovitostí a místem zdanitelného plnění je tedy místo, kde se nemovitost nachází. Rozsudek bohužel, ostatně se to v poslední době již stává skoro pravidlem, není tak jasný, jak bychom doufali. Pokud totiž poskytuje společnost všechny vyjmenované služby, tak lze těžko očekávat, že předmětem smlouvy bude vymezení části budovy, protože to je plně v kompetenci poskytovatele.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty