Zdanitelnost fyzické osoby DPH

Zdanitelnost fyzické osoby DPH
Jan
Rambousek
Podle rozsudku Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 13. června 2013 ve věci C-62/12, Kostov, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 5 zákona č. 235/2004 Sb., o dani s přidané hodnoty
Článek 9 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládán tak, že fyzická osoba, která je již osobou povinnou k dani z přidané hodnoty v souvislosti se svými činnostmi soukromého soudního exekutora, musí být považována za „osobu povinnou k dani“ v souvislosti s jakoukoli jinou ekonomickou činností vykonávanou příležitostně, a to za podmínky, že tato činnost představuje činnost ve smyslu čl. 9 odst. 1 druhého pododstavce směrnice 2006/112.
Pan Kostov vykonával jako osoba samostatně výdělečně činná povolání soukromého soudního exekutora, k tomuto účelu byl zaregistrován jako plátce DPH. Následně uzavřel mandátní smlouvu, ve které se zavázal jako mandatář k zajištění úkolu, který splnil a dostal za tuto činnost dohodnutou odměnu. Pan Kostov se však domníval, že jako plátce může vystupovat pouze v oblasti exekutora, zatímco v ostatních činnostech prováděných nahodile se může chovat jako neplátce.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty