Pojem "hospodářská činnost"

Pojem „hospodářská činnost“
Jan
Rambousek
Podle rozsudku Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 20. června 2013 ve věci C-219/12, Finanzamt Freistadt Rohrbach Urfahr, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 5 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
Článek 4 odst. 1 a 2 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977, o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 95/7/ES ze dne 10. dubna 1995, musí být vykládán v tom smyslu, že provoz fotovoltaického zařízení, které se nachází na obytném domě nebo v jeho bezprostřední blízkosti a které je koncipováno tak, že množství vyrobené elektřiny je trvale nižší než celkové množství elektřiny, které provozovatel zařízení spotřebuje pro osobní účely, a dále je dodáváno do sítě, za což výše uvedený získává pravidelné příjmy, spadá pod pojem „hospodářské činnosti“ ve smyslu tohoto článku.
Thomas Fuchs vyráběl prostřednictvím svých solárních panelů elektřinu. Tuto elektřinu dodával provozovateli sítě a od něho si za stejnou cenu zase elektřinu kupoval v momentech, kdy výroba nepokrývala jeho spotřebu. Ve výsledku vyrobil méně elektřiny, než byla jeho skutečná spotřeba. Znamená to, že provozovatele sítě využíval jako „sklad“ vyrobené elektřiny. Nastal proto spor o tom, zda tato činnost má být považována za ekonomickou činnost.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty