Nárok na odpočet u trestního stíhání

Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 21. února 2013, ve věci C-104/12 Becker, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Nárok na odpočet u trestního stíhání
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Existence přímé a bezprostřední souvislosti mezi daným plněním a celkovou činností osoby povinné k dani pro účely určení toho, zda byly zboží a služby použity touto osobou „pro účely jejích zdanitelných plnění“ ve smyslu čl. 17 odst. 2 písm. a) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2001/115/ES ze dne 20. prosince 2001, závisí na objektivním obsahu zboží nebo služby přijatých touto osobou.
V projednávané věci nevzniká na základě plnění advokáta, jejichž cílem je zabránit trestním sankcím vůči fyzickým osobám jednajícím za podnik, jež je osobou povinnou k dani, tomuto podniku nárok na to, aby si jakožto daň na vstupu odpočetl daň z přidané hodnoty, kterou je povinen z poskytnutých plnění odvést.
Pan Becker byl podnikatelem a většinovým společníkem společnosti A-GmbH. S panem Beckerem bylo zahájeno trestní vyšetřování, neboť existovalo podezření, že před získáním zakázky získal důvěrné informace, které mu umožnily tuto zakázku získat. Trestní stíhání bylo zastaveno, protože došlo k finančnímu narovnání.
Spor nastal o to, zda vznikl nárok na odpočet z faktur advokátům konkrétně, zda je přímá a bezprostřední souvislost mezi zdanitelnými plněními společnosti A-GmbH a službami advokáta. Předkládající soud uvedl, že, mezi trestním stíháním a společností A-GmbH neexistuje právní vztah, takže tato plnění je třeba považovat za plnění poskytnutá zcela mimo rámec zdanitelných činností této společnosti. Situace by byla pochopitelně odlišná, kdyby byla trestně stíhaná přímo společnost A-GmbH.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty