Nepřiznání osvobození investičního fondu důchodového zabezpečení

Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 7. března 2013, ve věci C-424/11 Wheels Common Investment Fund Trustees a další, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Nepřiznání osvobození investičního fondu důchodového zabezpečení
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 54 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Ustanovení čl. 13 části B písm. d) bodu 6 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně a čl. 135 odst. 1 písm. g) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že investiční fond, sdružující aktiva systému důchodového zabezpečení, nespadá pod pojem „fondy kolektivního investování“ ve smyslu těchto ustanovení, jehož správa může být osvobozena od DPH ve světle cíle těchto směrnic a zásady daňové neutrality, neboť členové nenesou rizika správy uvedeného fondu a příspěvky, které zaměstnavatel vkládá do systému důchodového zabezpečení, jsou pro něj prostředkem, jak splnit zákonné povinnosti vůči zaměstnancům.
Společnost Wheels byla správcem fondu, ve kterém byla spojena aktiva za účelem investování systémů podnikového důchodového zabezpečení.
V rozhodné době poskytovala společnost Capital International Limited služby správy majetku společnosti Wheels. V souladu s ustanoveními právních předpisů Spojeného království o DPH byla DPH fakturována Wheels, a tato daň byla rovněž odváděna. Po vyhlášení rozsudku C-363/05, Claverhous uveřejněného ve Sb. rozhodnutí, s. I-5517 požádala společnost Wheels o vrácení daně, protože se domnívala, že se na ní vztahuje osvobození.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty