Pojištění jako samostatné plnění

Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 17. ledna 2013, ve věci C-224/11 , BGZ Leasing, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Pojištění jako samostatné plnění
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 55 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Poskytnutí služby spočívající v pojištění zboží, jež je předmětem leasingu, a poskytnutí služby spočívající v samotném leasingu musí být pro účely daně z přidané hodnoty v zásadě považována za poskytnutí oddělených a samostatných služeb. Je na předkládajícím soudu, aby určil, zda s ohledem na konkrétní okolnosti věci v původním řízení jsou dotyčná plnění v tomto ohledu navzájem natolik spojena, že je na ně třeba pohlížet jako na jediné plnění, nebo zda naopak tvoří plnění samostatná.
2) Pojistí-li poskytovatel leasingu zboží, jež je předmětem leasingu, sám a přefakturuje-li náklady na pojištění příjemci leasingu v nezměněné výši, představuje takové plnění za takových okolností, o jaké se jedná ve věci v původním řízení, pojišťovací činnost ve smyslu čl. 135 odst. 1 písm. a) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty.
Jedná se o jeden z dalších rozsudků, který nám pomáhá rozhodnout, zda se jedná o jedno plnění spolu s vedlejším, nebo zda se jedná o dvě samostatná zdanitelná plnění. V tomto případě leasingová společnost, poskytovala leasing spolu s pojištěním předmětu leasingu a spor nastal o to, zda je možno účtované pojištění osvobodit od daně z přidané hodnoty.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty