Stavba nových budov na pořízeném pozemku

Stavba nových budov na pořízeném pozemku
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 29. listopadu 2012, ve věci C-257/11 Gran Via Moinesüti, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 42 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 73 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Články 167 a 168 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že za takových okolností jako v původním řízení má společnost, která pořídila pozemek a budovy na něm postavené za účelem odstranění těchto budov a výstavby obytného komplexu na tomto pozemku, nárok na odpočet daně z přidané hodnoty vztahující se k pořízení uvedených budov.
2) Článek 185 směrnice 2006/112 musí být vykládán v tom smyslu, že za takových okolností jako v původním řízení nevede odstranění budov pořízených s pozemkem, na kterém byly postaveny, provedené za účelem výstavby obytného komplexu na místě těchto budov, k povinnosti opravit původně provedený odpočet daně z přidané hodnoty vztahující se k pořízení uvedených budov.
Společnost GVM nabyla na základě kupní smlouvy pozemek a na něm postavené budovy a současně bylo převedeno povolení k odstranění těchto budov. Následně byly provedeny demoliční práce. Společnost uplatnila nadměrný nárok na odpočet daně vzniklý zakoupením pozemku s budovami a demoličními pracemi. Správce daně požadoval provést opravu u uplatněného nároku na odpočet z demolovaných budov, neboť je dle jeho názoru nepořídila za účelem uskutečnit zdanitelné plnění, ale pouze za účelem jejich zničení. Společnost GVM však argumentovala, že odstranění budov bylo součástí jejího investičního plánu.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty