Demolice budovy

Demolice budovy
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 18. října 2012, ve věci C-234/11 TETS Haskovo AD, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 42 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 78 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 185 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty má být vykládán v tom smyslu, že zničení několika budov určených k výrobě elektrické energie, o jaké jde ve věci v původním řízení, a jejich nahrazení modernějšími budovami s týmž účelem nepředstavují změnu okolností zohledňovaných při stanovení výše odpočtu daně z přidané hodnoty odvedené na vstupu, k níž došlo po podání přiznání k dani z přidané hodnoty, a tudíž nevedou ke vzniku povinnosti provést opravu tohoto odpočtu.
Společnost TEST Haskovo je výrobcem elektřiny a jinou společností byly do ní vloženy nemovitosti v podobě nepeněžitého vkladu. Některé tyto nemovitosti byly následně v rámci modernizace zbořeny. Nastal spor o to, zda u takto zlikvidované nemovitosti je nutno upravovat původně uplatněný nárok na odpočet. Důvod, že nebylo nutno tento nárok upravovat, podtrhl navíc argument, že prodej materiálu z budov byl zdanitelným plněním, ze kterého byla odvedena daň.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty