Cestovní služba

Cestovní služba
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 25. října 2012, ve věci C-557/11 Kozak, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
č. 89 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Články 306 až 310 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musejí být vykládány v tom smyslu, že pokud cestovní kancelář v rámci služby v oblasti cestovního ruchu poskytované cestujícímu proti úhradě paušální ceny, zdaněné podle těchto ustanovení, poskytne tomuto cestujícímu vlastní přepravní službu, která tvoří jedno z dílčích plnění této služby v oblasti cestovního ruchu, podléhá toto poskytnutí služby obecnému režimu daně z přidané hodnoty, zejména pokud jde o sazbu daně, a nikoli zvláštnímu režimu daně z přidané hodnoty použitelnému na plnění uskutečňovaná cestovními kancelářemi. Pokud členské státy v souladu s článkem 98 této směrnice stanovily sníženou sazbu daně z přidané hodnoty v oblasti přepravních služeb, použije se na uvedené poskytnutí služby tato snížená sazba.
Rozsudek pouze potvrzuje zavedenou praxi, že pokud plátce poskytuje jeden zájezd skládající se z nakoupených a vlastních služeb, tak u vlastních služeb používá sazbu, která je pro tyto služby běžná. V tuzemsku jsem se nesetkal s výkladem, že by někdo požadoval tyto služby zdaňovat ve stejném režimu jako cestovní službu.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty