Pronájem letadel provozovaných pro soukromou potřebu

Pronájem letadel provozovaných pro soukromou potřebu
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 19. července 2012 , ve věci C-33/11 A Oy, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 68 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Výraz „mezinárodní doprava za úplatu“ ve smyslu čl. 15 bodu 6 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 92/111/EHS ze dne 14. prosince 1992, musí být vykládán v tom smyslu, že zahrnuje rovněž mezinárodní charterové lety na objednávku podniků nebo soukromých osob.
2) Článek 15 bod 6 směrnice 77/388, ve znění směrnice 92/111, musí být vykládán v tom smyslu, že v něm stanovené osvobození platí rovněž pro dodání letadla hospodářskému subjektu, který sám není „leteckou společností, která provozuje zejména mezinárodní dopravu za úplatu“, ve smyslu tohoto ustanovení, ale který uvedené letadlo pořídí pro účely jeho výlučného užívání takovou společností.
3) Okolnosti uvedené předkládajícím soudem, tedy to, že pořizovatel letadla nadto přenese náklady na jeho užívání na soukromou osobu, která je jeho akcionářem a pořízená letadla využívá převážně pro své vlastní obchodní nebo soukromé účely, a letecká společnost přitom může letadlo používat i pro jiné lety, nemohou změnit odpověď na druhou otázku.
Společnost A Oy pořídila od francouzského výrobce dvě trysková letadla. A Oy byla zaregistrována jako vlastník letadel a společnost B Oy, která řídí mezinárodní společnost provozující charterové lety, jako jejich uživatel. Francouzský prodejce deklaroval obě plnění jako intrakomunitární. Společnost A Oy ve Finsku nedeklarovala pořízení letadel jako pořízení zboží uvnitř Společenství. V roce 2003 a v roce 2005 společnost A Oy prodala letadla podniku zaregistrovanému na Kypru za cenu nižší, než byla jejich kupní cena. Zároveň byla uzavřena smlouva, podle které byla společnost B Oy oprávněna najmout si od společnosti A Oy letadla pro své vlastní komerční účely a zároveň této společnosti fakturovala údržbu letadel a lety. Správce daně vydal platební výměry DPH z pořízení uvedených letadel uvnitř Společenství. Zároveň bylo určeno, že A Oy nemá nárok na odpočet nebo vrácení uvedené DPH.
SDEU dospěl k závěru, že není pochyb o tom, že osvobození se uplatní na pronájem letadla ze strany společnost A Oy společnosti B Oy, jelikož nájemce je letecká společnost, která bude využívat letadlo způsobem stanoveným v uvedeném ustanovení. Stejnou logiku je třeba použít i v případě koupě a prodeje letadla za pomoci zprostředkovatele, jejichž osvobození je plně slučitelné s osvobozením pronájmu.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty