Vrácení bezdůvodného obohacení

Vrácení bezdůvodného obohacení
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 16. února 2011, ve věci C-118/11 Eon Aset Menidjmunt, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 168 písm. a) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládán v tomto smyslu, že:
– pronajaté motorové vozidlo je považováno za vozidlo používané pro účely zdaněných plnění osoby povinné k dani tehdy, existuje-li přímá a bezprostřední souvislost mezi používáním tohoto vozidla a ekonomickou činností osoby povinné k dani, a v tom smyslu, že nárok na odpočet vzniká uplynutím období, ke kterému se vztahuje každá z plateb, a k tomuto okamžiku je třeba posuzovat existenci takové souvislosti;
– motorové vozidlo pronajaté na základě smlouvy o leasingu, které je kvalifikováno jako investiční majetek, je považováno za vozidlo používané pro účely zdaněných plnění tehdy, když osoba povinná k dani, která jedná jako taková, pořídí tento majetek a celý jej učiní součástí svého obchodního majetku, a daň z přidané hodnoty splatná na vstupu je přitom plně a bezprostředně odpočítána a jakékoliv použití uvedeného majetku pro soukromou potřebu osoby povinné k dani nebo pro potřebu jejích zaměstnanců nebo k jiným účelům než pro účely jejího podnikání, je považováno za poskytnutí služby za úplatu.
2) Články 168 a 176 směrnice 2006/112 nebrání vnitrostátním právním předpisům, které stanovují vyloučení nároku na odpočet u zboží a služeb určených k bezúplatným plněním nebo k jiným činnostem než k ekonomické činnosti osoby povinné k dani, za předpokladu, že zboží, které je kvalifikováno jako investiční majetek, nebylo učiněno součástí obchodního majetku.
Společnost Eon Aset uzavřela smlouvu na pronájem vozidla a u obdržené faktury uplatnila nárok na odpočet. Správce daně zpochybnil nárok na odpočet, protože vozidla byla používána pro dopravu mezi bydlištěm a pracovištěm jednatele.
SDEU popsal, že je nejprve nutno rozdělit podle toho, zda se jedná o službu nebo pořízení investičního majetku, a v těchto souvislostech nárok na odpočet posuzovat.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty