Vrácení bezdůvodného obohacení

Vrácení bezdůvodného obohacení
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 15. prosince 2011, ve věci C-427/10 Banca Antoniana Popolare Veneta a další, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
Zásada efektivity nebrání vnitrostátním právním předpisům týkajícím se vydání bezdůvodného obohacení, které stanovují delší promlčecí lhůtu v případě občanskoprávní žaloby na vydání bezdůvodného obohacení podané příjemcem služeb proti poskytovateli těchto služeb, který je osobou povinnou k dani z přidané hodnoty, než je zvláštní promlčecí lhůta v případě žaloby na vrácení daně upravené předpisy daňového práva, kterou podá tento poskytovatel proti daňové správě, pokud tato osoba povinná k dani může skutečně požadovat od daňové správy vrácení této daně. Tato poslední podmínka není splněna, pokud má použití takové právní úpravy za následek, že osoba povinná k dani zcela ztratí nárok na vrácení DPH odvedené bez řádného důvodu, kterou ona sama byla povinna vrátit příjemci jejích služeb, od daňové správy.
Rozsudek přiznává právo na vrácení bezdůvodného obohacení, pokud je zachována lhůta podle občanského zákoníku. Je to nenápadné naznačení toho, že SDEU rozhoduje, přes procesní autonomii jednotlivých členských států, i do procesních předpisů jednotlivých států EU.

Související dokumenty