Cena "neobvyklá" v případě spřízněných osob

Cena „neobvyklá“ v případě spřízněných osob
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 12. května 2011, ve věci C-285/10 Campsa Estaciones de Servicio, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 36a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění
Šestá směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musí být vykládána v tom smyslu, že brání tomu, aby členský stát na taková plnění, o jaká jde ve věci v původním řízení, uskutečněná mezi propojenými stranami, které se dohodly na ceně podstatně nižší než obvyklé ceně, uplatňoval jiné pravidlo pro stanovení základu daně, než je obecné pravidlo stanovené v čl. 11 části A odst. 1 písm. a) této směrnice, tím, že na takováto plnění vztáhne pravidla pro stanovení základu daně týkající se používání zboží nebo poskytování služeb pro soukromou potřebu osoby povinné k dani, ve smyslu čl. 5 odst. 6 a čl. 6 odst. 2 uvedené směrnice, pokud tento členský stát nedodržel postup stanovený v článku 27 téže směrnice pro získání povolení zavést takovéto opatření odchylující se od zmíněného obecného pravidla.
Tento
judikát
se bohužel nezabývá vztahem čl. 80 směrnice 2006/112/ES, dále jen „Recast“ a čl. 395. Podle prvního článku totiž postačuje oznámení výboru DPH o zavedených opatřeních, zatímco podle čl. 395 musí zavedená opatření povolit Komise.
Judikát
potvrzuje předchozí rozhodnutí SDEU ze dne 20. ledna 2005, Hotel Scandic G_sabäck, C-412/03, Sb. rozh. s. I-743, které ovšem přestalo být aplikovatelné po zavedení § 36a zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Pro české prostředí to tedy znamená, že v případě, že se nejedná o osoby vymezené v § 36a ZDPH platí smluvní volnost cen, a v případě že se jedná o ceny zjevně neobvyklé, a správce daně chce toto napadnout, musí využít jiný právní institut. V praxi dochází např. k doměření z titulu zneužití práva, ale jestli je to možné posoudí až soud.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty