Dodávka zboží nebo poskytnutí služby

Dodávka zboží nebo poskytnutí služby
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 10.března 2011, ve věci C-497/09 a násl. Bog, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 13 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 14 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Články 5 a 6 šesté ( hlava IV kapitola 1 a kapitola 3 Recastu, pozn. zpracovatele) směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 92/111/EHS ze dne 14. prosince 1992, musí být vykládány v tom smyslu, že:
– dodávka čerstvě připravených jídel nebo potravin určených k okamžité konzumaci ve stáncích s občerstvením, v občerstvovacích vozidlech nebo ve foyer kin je dodáním zboží ve smyslu uvedeného článku 5, pokud z posouzení plnění jako celku vyplývá, že prvky poskytování služeb, které předcházejí a doprovázejí dodání potravin, nejsou z kvalitativního hlediska převažující;
– kromě případů, ve kterých se podnik poskytující služby „party service“ v domácích prostorách omezuje na dodání standardizovaných jídel bez jiného prvku poskytnutí doplňující služby, nebo pokud jiné zvláštní okolnosti prokazují, že dodání jídel představuje převládající prvek plnění, jsou činnosti podniku poskytujícího služby „party service“ v domácích prostorách poskytováním služeb ve smyslu uvedeného článku 6.
2) V případě dodání zboží musí být pojem „potraviny“ uvedený v první kategorii přílohy H šesté směrnice 77/388, ve znění směrnice 92/111, vykládán v tom smyslu, že pod něj spadají i jídla a pokrmy, které byly vařením, pečením, smažením nebo jiným způsobem připraveny k okamžité konzumaci.
Od počátku daně z přidané hodnoty se vedou spory, zda bylo dodáno zboží, či poskytnuta služba v rámci které bylo dodáno zboží. Soudní dvůr Evropské Unie se k tomuto problému již několikrát vyjádřil,1 ale přesto zůstává mnoho otázek nevyřešeno.
V tomto případě se jednalo o to, zda v případě prodeje ve stáncích občerstvení, prodeje popcornu či cateringových služeb dochází k poskytnutí stravovací služby nebo k dodání zboží. Důležité to je zejména s ohledem na uplatnění sazby, protože dodávky potravin jsou zpravidla ve snížené sazbě. Soudní dvůr zejména zkoumal související služby s touto dodávkou, a nakolik jsou tyto služby dominantní. Soudní dvůr zde dochází mimo jiné k závěrům, že poskytnutí nábytku sloužícího k usednutí zákazníka, či držáky na popcorn nejsou tak důležitým faktem, který by rozhodl o tom, že se jedná o poskytnutí služby.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty