Koně nejsou obvykle určeni k přípravě potravin

Koně nejsou obvykle určeni k přípravě potravin
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 3. března 2011 ve věci C-41/09 Komise vs. Nizozemske království, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
příloha č. 1 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Nizozemské království tím, že uplatnilo sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na veškerá dodání, dovoz a pořízení koní uvnitř Společenství, nesplnilo povinnosti, které pro něj vyplývají z článku 12 ve spojení s přílohou H (Příloha III Recastu, pozn. zpracovatele) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2006/18/ES ze dne 14. února 2006, jakož i z článků 96, 97, 98 a čl. 99 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty ve spojení s přílohou III této směrnice.
Problematika navazuje na diskuzi, která se objevila při hledání obsahu pojmu „živá zvířata určená k přípravě potravin“. Argumenty byly různé s tím, že kůň, který je léčen antibiotiky nemůže být nikdy použit k výrobě potravin, a naopak u koně předurčeného k výrobě potravin je od počátku jiný způsob léčby. Tyto argumenty vedly k závěru, že prodej některých koní by mohl být ve snížené sazbě. Naopak bylo otázkou v jaké sazbě prodávat prase, obvykle určené k výrobě potravin, prodávaného do výzkumného ústavu za účelem pokusů. Právní věta je strohá a v podstatě nic neříkající. V rozsudku však nalezneme argument: „Veškerá dodání zvířat náležejících k těmto druhům mohou být tedy předmětem snížené sazby DPH, aniž je třeba zkoumat konkrétní situaci toho či onoho zvířete.“ Tento argument by znamenal, že i živé prase dodané výzkumnému ústavu má být ve snížené sazbě. Na druhou stranu je v rozsudku zajímavý rozbor nařízení č. 504/2008, který se týká metod identifikace koňovitých (v originále „equidae“). Z tohoto rozboru vyplývá, že koně obecně nemohou být předmětem snížené sazby, ale dodání koní za účelem jejich použití v zemědělské výrobě může být předmětem snížené sazby DPH. Obecně se tedy bude těžko obhajovat prodej dostihového koně, ze kterého bude vyroben salám, ale pokud některá farma chová koně výhradně za tímto účelem, neměl by být problém s uplatněním snížené daně.
Problém zatřídění do správné sazby nabývá zásadní rozměr od 1. dubna 2011, kdy plátce nemá nárok na odpočet základní sazby daně uvedené na daňovém dokladu, pokud měla být uplatněna snížená sazba daně.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty