Použití zvláštního režimu pro prodej použitého zboží

Použití zvláštního režimu pro prodej použitého zboží
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 3. března 2011 ve věci C-203/10 Auto Nikolovi, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 16 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 90 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 314 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládán v tom smyslu, že režim ziskové přirážky není použitelný na dodání zboží, jako jsou použité díly pro motorová vozidla, které jako zboží podléhající běžnému režimu daně z přidané hodnoty do Unie dovezl sám obchodník povinný k dani.
2) Článek 320 odst. 1 první pododstavec a odst. 2 směrnice 2006/112 musí být vykládán v tom smyslu, že brání ustanovení vnitrostátního práva, které stanoví odklad nároku obchodníka povinného k dani na odpočet daně z přidané hodnoty odvedené na základě uvedeného režimu při dovozu jiného zboží než uměleckých děl, sběratelských předmětů nebo starožitností až do následného dodání podléhajícího běžnému režimu daně z přidané hodnoty.
3) Článek 314 a čl. 320 odst. 1 první pododstavec a odst. 2 směrnice 2006/112 mají přímý účinek, který opravňuje jednotlivce dovolávat se těchto ustanovení před vnitrostátním soudem, aby zabránil použití vnitrostátní právní úpravy, která je s těmito ustanoveními neslučitelná.
Společnost Auto Nikolovi obchoduje se ojetými motorovými vozidly a v rámci těchto obchodů dovezla použité díly ze Švýcarska. Spor s finančním úřadem nastal o to, zda společnost mohla uplatnit běžný režim s nárokem na odpočet, či zda musel použít zvláštní režim pro prodej použitého zboží, který je zakotven v tuzemském zákoně v § 90. Ze závěru SDEU vyplývá, že § 90 odst. 1 písm. c) ZDPH je v rozporu se směrnicí.
Platí zde tedy pravidlo pro použití přímého účinku, tj. pokud plátce chce, tak toto ustanovení může použít, ale správce daně ho k tomuto použití nemůže nutit.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty