Nárok na odpočet od neplátce

Nárok na odpočet od neplátce
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 22. prosince 2010 ve věci C-438/09 Dankowski, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 94 odst. 1 a 2 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 18 odst. 1 písm. a) [čl. 178 odst. a) Recastu, pozn. zpracovatele] a čl. 22 odst. 3 písm. b) [čl. 226 odst. a) Recastu, pozn. zpracovatele] šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2006/18/ES ze dne 14. února 2006, musí být vykládány v tom smyslu, že osoba povinná k dani má nárok na odpočet DPH odvedené za služby poskytnuté jinou osobou povinnou k dani, která není registrována k DPH, pokud příslušné faktury obsahují veškeré údaje požadované uvedeným čl. 22 odst. 3 písm. b), především pak údaje, které jsou nezbytné k identifikaci osoby, která uvedené faktury vystavila, a povahy poskytovaných služeb.
2) Článek 17 odst. 6 šesté směrnice 77/388/EHS, ve znění směrnice 2006/18, musí být vykládán v tom smyslu, že brání vnitrostátním právním předpisům, které vylučují nárok na odpočet daně z přidané hodnoty zaplacené osobou povinnou k dani jiné osobě povinné k dani, která je poskytovatelem služeb, v případě, že posledně uvedená není pro účely této daně registrována.
Pan Dankowski jako vlastník společnosti Dan Trak přijímal zdanitelná plnění od pana Marka Placeka, který nesplnil svoji povinnost registrace k DPH, a přesto vystavoval faktury na kterých vyčísloval DPH. Vzhledem k tomu, že nikdo nezpochybnil poskytnutí a reciproční přijetí těchto služeb rozhodoval SDEU pouze o tom, zda má příjemce nárok na odpočet daně u přijatých plnění, u kterých nesplnil dodavatel svoji formální povinnost registrace a rozhodl, že i když nebyla služba poskytnuta plátcem daně, zůstává nárok na odpočet daně zachován.
V českém kontextu tento
judikát
vyvolává v první řadě otázku, nakolik je ustanovení § 92 ZDPH v souladu s tímto judikátem. Vzhledem k závaznosti evropského práva bychom nyní neměli mít problém s nárokem na odpočet v případech, kdy se stala osoba povinná plátcem daně ze zákona, tj. např. v případech poskytnutí, resp. přijetí služby, překročení limitu 326 000 Kč a dalších. Stejně bychom neměli mít problém při nesplnění povinnosti dodavatele při překročení limitu 1 mil. Kč za posledních 12 měsíců. Až praxe ukáže, jak dopadne požadavek plátce, který se bude dovolávat nároku na odpočet, s odkazem na tento
judikát
, u odběratele, který dosud nepřekročil limit pro povinnou registraci.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty