Změna pravidel DPH u elektronického obchodování - 1. část

Vydáno: 9 minut čtení

S účinností od 1. 7. 2021 dochází k dlouho očekávaným změnám v uplatňování pravidel DPH u elektronického obchodování (tzv. e-commerce). Jedná se o zákon, jehož cílem je překonat překážky přeshraničního prodeje. Nová pravidla pro přeshraniční operace budou účinná na úrovni celé Evropské unie. V České republice prozatím nebyl dokončen legislativní proces, ale očekáváme, že do 1. 7. 2021 se tak stane. V následujícím článku vás postupně seznámíme s očekávanými změnami.

Změna pravidel DPH u elektronického obchodování – 1. část
Ing.
Lucie
Kořínková
 
Domnělý dodavatel
Nově by měl zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), upravovat pojem tzv. domnělého dodavatele. Tím je osoba povinná k dani (tedy podnikatelský subjekt), o níž se má za to, že obdržela zboží od původního dodavatele a dodává zboží konečnému spotřebiteli prostřednictvím elektronického rozhraní (tržiště, platforma, portál nebo podobný prostředek).
Domnělým dodavatelem se stane osoba povinná k dani, která usnadňuje dodání prostřednictvím elektronického rozhraní při dodání zboží v zásilkách nepřesahujících hodnotu 150 EUR, dodávaných příjemci v EU a dovezených do EU.
V praxi se může jednat o různá elektronická rozhraní (např. Ali

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty