Výpověď během epidemie? Možnosti zaměstnavatele během krize

Vydáno: 11 minut čtení

Kvůli epidemii koronaviru se řada zaměstnavatelů dostala do tíživé situace. Z důvodu vládních opatření se jim zúžily příjmy, stále však měli povinnosti vůči svým zaměstnancům, kteří mají nárok na mzdu. Jakým způsobem může za takových okolností dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď?

Výpověď během epidemie? Možnosti zaměstnavatele během krize
Mgr.
Marek
Martinka
Z pohledu zaměstnavatele lze v případě, kdy je nucen v důsledku snížení obratu vlivem omezení vstupů či nuceného zastavení provozu v dobách krize především doporučit řešit situaci pomocí státních podpor či dohod se zaměstnanci. Pokud tato opatření nevedou ke kýženému výsledku, nezbývá než řešit situaci ukončením pracovního poměru výpovědí. Toto řešení vnímáme jako krajní a nese s sebou řadu konsekvencí, na které se dále v textu podíváme.
Výpověď z pracovního poměru musí být v první řadě učiněna zásadně písemně, jinak se k ní dle § 50 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“), nepřihlíží. Zaměstnavatel navíc nesmí na výpovědi nahradit vlastnoruční podpis mechanickými prostředky, jak uvedl Nejvyšší soud ve svém rozsud

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce