DPH u kulturních a sportovních činností

Vydáno: 19 minut čtení

V následujícím článku je nejprve vysvětleno základní vymezení předmětu daně a místa plnění u sportovních a kulturních činností. V dalším textu jsou vymezeny podmínky, za nichž se na sportovní a kulturní činnosti vztahuje osvobození od daně bez nároku na odpočet daně a podmínky, za nichž jsou zdanitelným plněním. V závěrečné části textu jsou podrobněji vysvětlena pravidla, za nichž se od 1. 7. 2020 u vymezených kulturních a sportovních činností, jsou-li zdanitelným plněním, uplatní druhá snížená sazba daně ve výši 10 %.

DPH u kulturních a sportovních činností
Ing.
Václav
Benda
Pro uplatňování DPH u kulturních a sportovních činností platí obecná pravidla vyplývající ze zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“). Novelou zákona o DPH, která byla provedena zákonem č. 299/2020 Sb., kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s koronavirem, došlo s účinností od 1. 7. 2020 ke snížení sazby daně na úroveň druhé snížené sazby daně ve výši 10 % u některých služeb. Toto snížení sazeb daně se týká i některých služeb v oblasti kultury a sportu. Častým praktickým problémem při uplatňování DPH v oblasti kultury a sportu je, že stejné činnosti jsou zdanitelným plněním, pokud je provádějí podnikatelské subjekty, a že jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně, pokud je provádějí právnické osoby, které nebyly založeny nebo zřízeny za účelem podnikání. Podmínky, za nichž se toto osvobození od daně uplatňuje vyplývají z § 61 zákona o DPH, který vychází z čl. 132 Směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH“).
 
Vymezení předmětu daně a místa plnění
Kulturní a sportovní činnosti jsou poskytnutím služby ve smyslu § 14 odst. 1 zákona o DPH. Podle výkladu Ministerstva financí je přitom nutno využívání sportovních zařízení za účelem sportovní či tělovýchovné činnosti chápat jako sportovní činnost, a nikoliv jako krátkodobý nájem nemovité věci ve smyslu § 56a odst. 2 zákona o DPH. Tento přístup je důležitý pro posouze