Rezerva nebo dohadné účty?

Vydáno: 7 minut čtení

Stále dostávám otázku, kdy máme v účetnictví účtovat o rezervách a kdy máme účtovat na dohadné účty (aktivní a pasivní). Dalším problémem je případ, kdy o rezervách není účtováno vůbec, přesto jejich tvorba v případě významných položek vyplývá ze zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví “). Nebo je místo účtování o rezervách účtováno na dohadné účty. To může mít zásadní dopad. V prvním případě jsme porušili zákon o účetnictví . Druhý případ má obvykle za následek nesprávně vypočtenou daňovou povinnost.

Rezerva nebo dohadné účty?
Ing.
Simona
Kropáčková
Na dohadný účet pasivní účtujeme například v případě, kdy neznáme výši nákladu a odhadujeme ji. Náklad je daňově uznatelný. Nejvyšší správní soud judikoval, že na účtech aktivního časového rozlišení se účtuje pouze o existujících pohledávkách, aniž by byla porušena zásada věcné a časové souvislosti.
Naopak účetní rezerva je z pohledu daně z příjmů daňově neuznatelná, tvoříme ji z důvodu opatrnosti. Musíme v účetnictví zachytit nejen jisté náklady, ale také pravděpodobná rizika a ztráty.
Cílem tvorby účetních rezerv je vyčíslit hospodářský výsledek v souladu se zásadou