Zmetky při výrobě

Vydáno: 7 minut čtení

Zmetky se z pohledu účetních i daňových předpisů považují za technologické a technické úbytky zásob. Zpravidla každá firma při kalkulacích se zmetky počítá, protože jsou součástí výrobního procesu a náklady s nimi spojené se promítnou v konečné ceně výrobku resp. výkonu. Náklady na zmetky se nepovažují za škody a jsou daňově uznatelné. Náklady na vnitřní zmetky jsou součástí nákladů na výrobu.

Zmetky při výrobě
Ing.
Zdenka
Cardová
účetní poradkyně
 
Má zaměstnanec odpovědnost za zmetky?
Současný zákon č. 262/2006 Sb., v platném znění (dále jen „zákoník práce“), nemá ustanovení, které se zabývá vyrobením zmetku, čili nekvalitní prací, kterou odvede zaměstnanec svému zaměstnavateli. Zaměstnanec, který vyrobí zmetek má právo na mzdu (resp. plat nebo odměnu).
V případě zmetků odpovídá zaměstnanec za nekvalitní práci
podle zásad obecné odpovědnosti za škodu
. V případě obecné odpovědnosti za škodu
je zaměstnavatel povinen prokázat
zavinění zaměstnance, čili v uvedeném případě není povinnost prokazování na straně zaměstnance. Zákoník práce ukládá zaměstnanci, který odpovídá za škodu (dle § 250 – obecná odpovědnost) povinnost nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže neodčiní škodu uvedením v předešlý stav.
Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se
čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku
před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po užití jiných návykových látek.
Jde-li o škodu
způsobenou úmyslně
, může zaměstnavatel požadovat, kromě částky výše uvedené, i náhradu ušlého zisku. Způsobil-li škodu také zaměstnavatel, je zaměstnanec povinen nahradit jen poměrnou část škody podle míry svého zavinění. Odpovídá-li za škodu více zaměstnanců, hradí každý z nich poměrnou část škody podle míry svého zavinění.
V souladu se zákoníkem práce se uplatňují náhrady nákladů na zmetky vůči zaměstnancům. Uplatněné náhrady se účtují ve prospěch účtu
648-Ostatní provozní výnosy
. Obdobně výnosy ze zmetků (např. z druhotných surovin) se účtují do výnosů.
Příklad: Náhrada škody za zmetky
Účetní případ
MD
D
Předpis náhrady škody – zaměstnanci
335
648
Úhrada zaměstnancem v hotovosti
211
335
Účty: 335-Pohledávky za zaměstnanci, 211-Pokladna
Náhrady škod od zaměstnanců vyžadují v praxi zejména v případech, kdy vznik zmetku provází hrubé porušení pracovní kázně, například opilost, požití omamných látek a podobně.
 
Technologické ztráty v širších souvislostech
Mezi technologické a technické ztráty patří i tzv.
přirozené úbytky zásob
vznikající například rozprachem, vyschnutím, prořezem hutního materiálu apod. v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu.
I tyto přirozené úbytky zásob se nepovažují za škody a jsou daňově uznatelné, ovšem
pouze za podmínky
, že se jedná o
ztráty v rámci norem přirozených úbytků zásob.
Čili v případě přirozených úbytků zásob je rozhodující, zda má firma zpracován vnitřní předpis, kterým stanoví normu přirozených úbytků zásob či nikoliv.
Pokud norma přirozených úbytků zásob
není zpracována
, potom veškeré úbytky zásob jsou daňově neuznatelné.
Pokud norma přirozených úbytků zásob
je zpracována
, potom se zpravidla při roční inventarizaci zásob testuje, zda úbytky zásob jsou
do normy
či
nad normu
.
V případě, že úbytky zásob jsou
do výše normy
, potom se jedná o náklady v souvislosti s úbytkem zásob daňově uznatelné.
V případě, že úbytky zásob jsou
nad výši normy
, potom se jedná o náklady v souvislosti s úbytkem zásob daňově neuznatelné. Výjimku tvoří případ, kdy
je požadována náhrada
za úbytek zásob nad normu přirozených úbytků. Potom do výše náhrady (účtované ve prospěch výnosů) se jedná o daňově uznatelné náklady.
Postup účtování je v návaznosti na analýzu, kdo úbytek zásob způsobil; v případě, že zaměstnanec, je náhrada škody účtovaná shodně jako u zmetků.
 
Škody z pohledu daní z příjmů
Zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), jsou specifikovány případy, kdy jsou úbytky zásob vždy daňově uznatelné. O jaké případy se jedná?
Daňově uznatelné jsou náklady [dle § 24 odst. 2 písm. l) ZDP], které představují škody
-
v důsledku živelních pohrom nebo
-
způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem anebo
-
zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených zvláštními předpisy.
Za živelní pohromu
(dle § 24 odst. 10 ZDP) se pro účely tohoto zákona považují nezaviněný požár a výbuch, blesk, vichřice s rychlostí větru nad 75 km/h, povodeň, záplava, krupobití, sesouvání půdy, sesuny půdy a skalní zřícení, pokud k nim nedošlo v souvislosti s průmyslovým nebo stavebním provozem, sesouvání nebo zřícení lavin a zemětřesení dosahující alespoň 4. stupně mezinárodní stupnice udávající makroseismické účinky zemětřesení. Výše škody musí být doložena posudkem pojišťovny, a to i v případě, že poplatník není pojištěn, nebo posudkem soudního znalce.
S výjimkou těchto případů se jedná u škod o daňově neuznatelné náklady.
Zákon o daních z příjmů v § 25 odst. 1 písm. n) stanoví: Daňově neuznatelné náklady jsou manka a škody přesahující náhrady s výjimkou uvedenou v § 24 (viz výše).
Zákon o daních z příjmů dále vysvětluje (§ 25 odst. 2):
Škodou
se rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo zničení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních i subjektivních příčin, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen. Mankem se rozumí inventarizační rozdíl, kdy skutečný stav je nižší než účetní.
Za tyto škody a manka se nepovažují
technologické a technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající např. rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků), ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem,
a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného stanovené poplatníkem
. Správce daně může posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností, a o zjištěný rozdíl upravit základ daně. Škodou není prokázaný nezaviněný úhyn nebo nutná porážka zvířete základního stáda.
 
Inventarizační rozdíly z pohledu DPH
U plátců DPH platí v současné době u zjištěných inventarizačních rozdílů:
Jsou-li případy zničení, ztráty nebo odcizení obchodního majetku plátcem
řádně doloženy
, původně uplatněný nárok na odpočet daně zůstává zachován. Čili plátce nemá povinnost vrátit odpočet zejména v případech krádeží potvrzených policií nebo zničení v důsledku různých havárií potvrzených pojišťovnou. Obdobně nemá tuto povinnost ani v případě technických a technologických úbytků zásob do výše stanovené normou (vnitřním předpisem), doloženou například propočtem nebo jiným způsobem, který je obhajitelný u správce daně. Z hlediska DPH je tedy třeba řešit případy nedoložené.
 
Závěr
V případě zmetků i jiných úbytků zásob, je třeba vždy analyzovat související skutečnosti, podle kterých se postupuje jak v účetnictví, tak i v daních.