Daň z přidané hodnoty při poskytování ubytování

Vydáno: 9 minut čtení

Generální finanční ředitelství vydalo 11. 10. 2017 Informaci k daňovému posouzení povinností poskytovatelů ubytovacích služeb. Důvodem je skutečnost, že v současné době je velice rozšířené poskytování ubytovací služby prostřednictvím internetových platforem. Jednou z nich je webová služba zprostředkující pronájem ubytování, kterou v roce 2008 založila společnost Airbnb Inc. v San Francisku.

Daň z přidané hodnoty při poskytování ubytování
Ing.
Zdeněk
Kuneš,
je odborníkem na DPH, pracuje pro společnost KODAP s. r. o. Liberec
Z hlediska zákona o dani z přidané hodnoty je důležité připomenout, že se pro účely zákona o DPH fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomickou činnost, považuje za osobu povinnou k dani. Ekonomickou činností se mimo jiné rozumí soustavná činnost osob poskytujících služby. Podle zákona o DPH se za ekonomickou činnost považuje také soustavné využití hmotného majetku za účelem získání příjmů.
Pojem ekonomická činnost je širší než pojem podnikání. Z tohoto důvodu se za ekonomickou činnost považuje také činnost, která není prováděna na základě příslušného živnostenského oprávnění. Výsledkem ekonomické činnosti nemusí být vždy zisk, proto pro posouzení ekonomické činnosti postačuje, že je vykonávána za účelem získání příjmů.
Každá osoba povinná k dani si musí sledovat svůj obrat. Podle zákona o DPH se obratem rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými je mimo jiné poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za zdanitelná plnění a mimo jiné také plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, jako je dlouhodobý nájem nemovité věci. Pro stanovení obratu je rozhodující, jaká plnění osoba povinná k dani poskytuje, a pro tyto případy je důležité posouzení, zda se jedná o ubytovací službu, nebo nájem. Nájmem nemovité věci se rozumí spíše pasívní činnost, která závisí na uplynutí času. Při poskytnutí nájmu pronajímatel převede na nájemce za úplatu na sjednanou dobu právo užívat nemovitou věc v rozsahu práv vlastníka s tím, že je po dobu poskytnutého nájmu vyloučena z tohoto práva užívání nemovité věci jakákoliv třetí osoba.
Typickými příklady nájmu jsou nájem bytu na dobu jednoho roku nebo na dobu neurčitou, nájem obchodu atd. Základním pravidlem podle zákona o DPH je, že je nájem nemovité věci osvobozen od daně bez nároku na odpočet daně. Nájem stavby nebo jednotky (bytu), popřípadě spolu s vnitřním movitým vybavením nebo dodáním plynu, elektřiny tepla, chladu nebo vody, který trvá nepřetržitě nejvýše 48 hodin, je krátkodobý nájem. Krátkodobý nájem je zdanitelným plněním, u kterého se uplatní základní sazba daně 21 %.
Úplaty za nájem se zahrnují osobě povinné k dani do obratu. Pokud však osoba povinná k dani poskytuje pouze osvobozený nájem, plátcem se nestane ani v případě, že úplaty za tento nájem přesáhnou za dvanáct bezprostředně předcházejících kalendářních měsíců limit 1 000 000 Kč. Podmínkou ale je, že osoba povinná k dani neposkytuje žádná zdanitelná plnění.
Příklad:
Vlastník několika bytů pronajímá tyto byty celoročně občanům. Úplaty za tyto nájmy za 12 kalendářních měsíců dosahují 1 500 000 Kč. Žádná jiná plnění vlastník bytů neuskutečňuje. Plátcem se nestane.
Pokud osoba povinná k dani poskytuje kromě osvobozeného nájmu zdanitelná plnění, například krátkodobý nájem nebo ubytovací službu, načítají se úplaty za tato zdanitelná plnění k nájmu a osoba povinná k dani se překročením obratu stane plátcem.
Ubytovacími službami se rozumí ubytovací služby v hotelích, penzionech, apod. s každodenním úklidem a jinými službami, obvykle poskytované na dny nebo týdny, ubytovací služby v mládežnických hostelech, na horských chatách a rekreačních chatách s pokoji nebo ubytovacími jednotkami, s velmi omezenými úklidovými službami nebo bez nich, ubytovací služby poskytované v nemovitostech užívaných na časový úsek pro návštěvníky mimo jejich obvyklé bydliště, ubytovací služby v pokojích nebo ubytovacích jednotkách, ne s každodenními úklidovými službami, například v bytech a domech pro dovolenou, bungalovech a chatách, pro osoby mimo jejich bydliště, obvykle poskytované na dny nebo týdny, poskytování místa pro rekreační vozidlo nebo stan pro osoby mimo jejich bydliště, obvykle poskytované na dny nebo týdny, poskytování prostoru v chráněných přístřešcích nebo prostých táborových zařízeních pro umístění stanů nebo spacích pytlů a další.
Z uvedeného vyplývá, že ubytovací služby, které jsou zprostředkovávány prostřednictvím internetových platforem, mají v zásadě charakter ubytovací služby, nikoliv nájmu.
Z toho vyplývá, že osoby, které tyto ubytovací služby poskytují, jsou povinny úplaty za tyto ubytovací služby zahrnout do obratu a při překročení limitu 1 000 000 Kč za 12 bezprostředně předcházejících kalendářních měsíců se stávají plátcem.
V takovém případě je osoba povinná k dani povinna podat přihlášku k registraci plátce do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém překročila stanovený obrat a plátcem se stane od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém stanovený obrat překročila. Jakmile se stane plátcem, vztahuje se na ni zákon o DPH v plném rozsahu. Plátce je u ubytovací služby povinen přiznat daň ke dni přijetí úplaty (zálohy), pokud je přijata před uskutečněním zdanitelného plnění. Pokud plátce nepřijme zálohu před uskutečněním zdanitelného plnění, je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění tohoto plnění. Poskytování ubytování je služba, u které se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem jejího poskytnutí (poslední den ubytování) nebo dnem vystavení daňového dokladu, s výjimkou splátkového nebo platebního kalendáře nebo dokladu na přijatou zálohu.
Příklad:
Vlastník bytů tyto byty pronajímá. Souhrn úplat za tento pronájem za 12 kalendářních měsíců činí 800 000 Kč. Kromě toho v několika bytech poskytuje ubytovací službu, za kterou za 12 kalendářních měsíců činí souhrn úplat 300 000 Kč. Celkový obrat 1 100 000 Kč dosáhl vlastník bytů za měsíc září 2017. Do 15. října 2017 byl povinen podat přihlášku k registraci plátce, plátcem se stal od 1. listopadu 2017.
U ubytovací služby uplatní plátce podle přílohy č. 2 k zákonu o DPH první sníženou sazbu daně 15 %. Do daňového přiznání uvede plátce tuto službu na ř. 2. Plátce má také povinnost podat kontrolní hlášení. Ubytovací služby pro osoby nepovinné k dani (turisté), nebo zdanitelná plnění s hodnotou do 10 000 Kč, uvede plátce v kontrolním hlášení do č. A.5.
Ubytovací služby s hodnotou nad 10 000 Kč, které plátce poskytne jinému plátci, osobě povinné k dani, neplátci, nebo právnické osobě nepovinné k dani, uvede v č. A.4.
Dalším velkým problémem, který v souvislosti s poskytováním ubytovací služby vzniká, je problematika přijaté služby od osoby neusazené v tuzemsku.
Jde o to, že zprostředkovatel pronájmu ubytování, například společnost Airbnb za použití online platformy požaduje servisní poplatek, což je z pohledu zákona o DPH úplata za poskytnutou službu.
Pokud je tento zprostředkovatel usazen v jiném členském státě, je pro účely zákona o DPH osobou neusazenou v tuzemsku a pokud poskytuje službu prostřednictvím internetové platformy, jde o elektronicky poskytovanou službu.
Ze zákona o DPH potom vyplývá, že v případě, že osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, přijme službu od osoby neusazené v tuzemsku, stává se ode dne přijetí této služby identifikovanou osobou.
Identifikovaná osoba je povinna finančnímu úřadu podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou a je povinna z této přijaté služby přiznat daň. Za zprostředkování ubytování přizná daň v základní sazbě daně 21 %.
Identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet daně a nepodává kontrolní hlášení a zákon o DPH se na ni již dále nevztahuje. Identifikovaná osoba si však musí jako osoba povinná k dani sledovat obrat a při překročení zákonného limitu pro obrat se stává plátcem.
Osoba povinná k dani se může registrovat za identifikovanou osobu také dobrovolně ještě před přijetím služby od osoby neusazené v tuzemsku.
Příklad:
Vlastník bytu poskytuje ubytovací službu prostřednictvím internetového zprostředkovatele, který nemá v ČR sídlo ani provozovnu. Za zprostředkování této ubytovací služby zaplatil 200 Kč. Vzhledem k tomu, je osobou povinnou k dani, stal se přijetím této služby identifikovanou osobou a je povinen z této přijaté služby přiznat daň.
Mohou také nastat případy, že je služba zprostředkování ubytování poskytnuta osobou neusazenou v tuzemsku plátci nebo podnikateli, který není plátcem.
V obou případech se povinnost přiznat daň z této přijaté služby přenáší na příjemce služby. Jde například o zprostředkování ubytování pro služební nebo pracovní cesty. Plátce přizná z této přijaté služby daň ve svém daňovém přiznání, podnikatel neplátce se přijetím této služby stane identifikovanou osobou.
V případě, že je tato služba zprostředkování ubytování poskytnuta občanovi jako osobě nepovinné k dani, je povinen přiznat daň poskytovatel této služby.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty